Τελειώνει η κλεψύδρα της προετοιμασίας για Κυπριακό

Δύο τα ορόσημα για τα Η.Ε.: Η συνάντηση των δύο ηγετών και η έκθεση στο Σ.Α.

Είτε υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών είτε δεν υπάρξει, ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι εντεταλμένος από το Συμβούλιο Ασφαλείας να υποβάλει έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό, στις 15 του Απρίλη. Ως εκ τούτου μέχρι τότε θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το σκηνικό αναφορικά με την προετοιμασία για την οποία μιλά η ε/κ πλευρά εδώ και ένα χρόνο και να ξεκαθαρίσει και η αποστολή της κας Λουτ, στην περίπτωση που θα συνεχίσει να μην αποδίδει.

Αυτό είναι το ένα ορόσημο που τίθεται ως πραγματικότητα ενώπιον των δύο ηγετών και που στενεύει τα περιθώρια πρωτοβουλιών και κινήσεων από μέρους τους για επανέναρξη των συνομιλιών.

Το πλησιέστερο ορόσημο ωστόσο είναι αυτό της 26ης Φεβρουαρίου, από το οποίο τα Ηνωμένα Εθνη επίσης φαίνεται να αναμένουν εξελίξεις. Το δυστύχημα είναι ότι και εδώ παρατηρείται μια διγλωσσία από πλευράς κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ερωτηθείς την περασμένη Τρίτη στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου είπε ότι «δεν βάζει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών» και ότι από τη συνάντηση αναμένει να βγει μια δήλωση των δύο ηγετών που θα εκφράζουν απλά την επιθυμία τους για επανέναρξη των συνομιλιών. Αντίθετα, ο ΥΠΕΞ, σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο την Παρασκευή, χαρακτήρισε τη συνάντηση των δύο ηγετών «πολύ σημαντική» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο. Στη Νέα Υόρκη δεν υπάρχουν ενδείξεις για το επόμενο βήμα που θα κάνουν τα Η.Ε, αφού αναμένουν το αποτέλεσμα της συνάντησης των  δύο ηγετών.

Νίκη Κουλέρμου


ΑΚΕΛ: Ιδιότητες αδιαπραγμάτευτες τα τρία singles

Ο Πρόεδρος αναζητεί προσχήματα να μη συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ

Επικίνδυνη χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, τη συμπερίληψη στη συζήτηση για τις αρμοδιότητες και την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, του θέματος της μιας κυριαρχίας, μιας ιθαγένειας και μιας διεθνούς προσωπικότητας. «Τα τρία singles δεν αποτελούν αρμοδιότητες, αλλά ιδιότητες που εξ ορισμού υπάρχουν σε ένα κράτος, κανείς δεν μπορεί να τις αποκεντρώσει και ασφαλώς δεν μπορούν να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης», παρατηρεί ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Προέδρου στην εφημερίδα «Πολίτης», ο Στ. Στεφάνου σημειώνει πως ο Πρόεδρος για ακόμα μια φορά δεν απαντά στο ερώτημα τι συγκεκριμένα εννοεί με την «αποκεντρωμένη ομοσπονδία». Δεν απαντά, ποιες από τις αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους που έχουν συμφωνηθεί -και είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος στις διαπραγματεύσεις επιδίωξε και αύξησε τις αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους- είναι έτοιμος να τις αποδώσει στις περιφέρειες της Ομοσπονδίας.

Ο Στ. Στεφάνου επισημαίνει επίσης ότι είναι έτοιμος να συζητήσει και πέραν της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Δεν μπορεί αλλιώς να ερμηνευτεί η θέση του Προέδρου ότι πρέπει “να προβληματιστούμε σε περίπτωση αδιεξόδου”», σημειώνει. «Η διχοτόμηση, ανεξαρτήτως μορφής, δεν αποτελεί επιλογή, είναι επικίνδυνη για τη χώρα και το λαό μας», επαναλαμβάνει το ΑΚΕΛ.

Όπως επισημαίνει το ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος με την επιμονή του στα πρακτικά της 4ης Ιουλίου στέλνει το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι συνεχώς αναζητεί προσχήματα να μη συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ. «Η συζήτηση για την ημερομηνία του πλαισίου είναι αχρείαστη από τη στιγμή που ο ΓΓ, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, έδωσε εξηγήσεις για το τι εννοεί στα θέματα που ο ίδιος έχει καθορίσει προς διαπραγμάτευση», τονίζει ο Στ. Στεφάνου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον East Med και τη σχετική απάντηση του Προέδρου το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος δίνει την εντύπωση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ακυρώνει μια από τις πιο σημαντικές συγκλίσεις, η οποία σχετίζεται με τη μια θετική ψήφο που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι στο Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν μπορεί από τη μια να δηλώνει ο Πρόεδρος ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν και από την άλλη να «επανανοίγει» συγκλίσεις, τονίζει.

Σύγχυσε τις αρμοδιότητες με τις ιδιότητες του κράτους ο Πρόεδρος

  • «Ελλειμματικοί οι όροι αναφοράς χωρίς το έγγραφο της 4ης Ιουλίου», λέει σε συνέντευξή του

Οι όροι αναφοράς της Τζέιν Χολ Λουτ θα είναι ελλειμματικοί χωρίς το έγγραφο της 4ης Ιουλίου 2017, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του χθες στην εφημερίδα «Πολίτης».

«Το θέμα είναι εάν και κατά πόσον, με βάση ένα ασαφές έγγραφο που δεν αποδίδει τα όσα ο ΓΓ (του ΟΗΕ) θεώρησε ως τα έξι σημαντικά θέματα, μπορούν να καταρτιστούν οι όροι αναφοράς. Θα είναι ελλειμματικοί. Έχει σημασία η 4η Ιουλίου, γιατί εκεί βασίζονταν και οι προτάσεις που υπέβαλα στις 5 Ιουλίου», εξηγεί στη συνέντευξη ο Πρόεδρος.

Αναφέρει, επίσης, ότι δεν αρνήθηκε ποτέ τη θετική ψήφο, ωστόσο διατυπώνει τη θέση ότι αυτή θα πρέπει να ασκείται εάν και εφόσον επηρεάζονται ζωτικά τα συμφέροντα ή αρνητικά, της τουρκοκυπριακής πολιτείας ή της τουρκοκυπριακής κοινότητας. «Εάν είναι εφ’ όλης της ύλης η θετική ψήφος, θα υπάρχει μονίμως η ανησυχία από ε/κ πλευράς ότι το σύστημα θα είναι δυσλειτουργικό, με κινδύνους κατάρρευσης», εξηγεί, ενώ στο ερώτημα ποιος θα αποφασίζει ποιο είναι το θέμα που είναι ζωτικής σημασίας, ο Πρόεδρος αναφέρει ότι θα υπάρχει μηχανισμός επίλυσης διαφορών.

Σε ερώτηση τι σημαίνει η αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο Νίκος Αναστασιάδης απαντά ότι οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης μπορούν να περιοριστούν στα τρία singles, δηλαδή στη μία διεθνή προσωπικότητα, στη μία κυριαρχία και στη μία προσωπικότητα. Δεύτερον, σε θέματα οικονομίας, τρίτον, σε θέματα ΕΕ και σημειώνει ότι είναι θέμα των δύο πλευρών να διαπραγματευτούν και όχι μονομερώς η μία πλευρά να καθορίσει τι είναι αποκέντρωση, ενώ αναφέρει ότι επιδιώκει λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει, επίσης, ότι «θα πρέπει να προβληματιστούμε και για το τι θα γίνει σε περίπτωση που, είτε λόγω της επιμονής της Τουρκίας είτε λόγω της αδυναμίας να διαμορφωθεί ένα σωστό πλαίσιο με τους όρους αναφοράς, δεν θα προχωρήσει η διαδικασία λύσης».

Με ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων σημειώνει ότι ο Πρόεδρος δεν θέλει να αντιληφθεί ότι «οι Τούρκοι και ίσως ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες να μη δίνουν τόση σημασία πλέον στο πλαίσιο και στις παραμέτρους του». Το Κίνημα Αλληλεγγύη σχολιάζει ότι ο Πρόεδρος προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy