Τελευταίο µεροκάµατο βαµµένο µε αίµα

680

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Εφτά µήνες, εφτά θάνατοι από εργατικά ατυχήµατα! Κάθε χρόνος και χειρότερα. Ένας καταπλακώθηκε από βράχο και όγκο χώµατος, άλλος χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύµα υψηλής τάσης, άλλος έπεσε από ύψος δέκα µέτρων, άλλος έπεσε από την οροφή, πέρασε από άνοιγµα που υπήρχε στο πάτωµα για κατασκευή ανελκυστήρα και κατέληξε στο φρεάτιο, άλλος καταπλακώθηκε από το φορτηγό.

Όλοι άφησαν πίσω τους οικογένειες και παιδιά. Γυναίκες στη βιοπάλη, οι οποίες καλούνται να µεγαλώσουν µόνες ανήλικα παιδιά, διαδραµατίζοντας το ρόλο και του πατέρα και της µητέρας. Αυτά είναι τα αποτελέσµατα της πίεσης που ασκείται από τους εργοδότες προς τους εργαζόµενους για περισσότερη δουλειά, η οποία µάλιστα σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύεται µε χαµηλά µεροκάµατα.

Αυτά είναι τα αποτελέσµατα των ελλιπών ελέγχων από το Υπουργείο Εργασίας, λόγω µειωµένου προσωπικού. Αυτά είναι τα αποτελέσµατα της πολιτικής του δώσε και ξαναδώσε στα θέλω των εργοδοτών, που εφαρµόζει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση. Αυτά είναι τα αποτελέσµατα της επιµονής της κυβέρνησης να µη δώσει δικαίωµα πρόωρης συνταξιοδότησης χωρίς πέναλτι στους εργαζόµενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα.

Και δυστυχώς οι ενδείξεις για το πού οδηγείται η κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από οφθαλµοφανείς. Εφτά µήνες, εφτά θάνατοι από εργατικά ατυχήµατα! Εφτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εφτά οικογένειες έµειναν χωρίς τον προστάτη τους, παιδιά έµειναν ορφανά. Για εφτά βιοπαλαιστές ήταν το τελευταίο τους µεροκάµατο.

Από την άλλη πλευρά ορισµένες επιχειρήσεις αποκοµίζουν κάθε µήνα τρέλα κέρδη ξεζουµίζοντας τους εργαζόµενους. Μάλιστα σε πολλούς τοµείς, στους οποίους οι επιχειρήσεις κατέγραψαν εκατοµµύρια κέρδη τα τελευταία χρόνια, όπως οι οικοδοµές και τα ξενοδοχεία, οι εργοδότες συνεχίζουν να πιέζουν τους εργαζόµενους για να δουλεύουν περισσότερες ώρες µε λιγότερα χρήµατα. Αποθρασύνθηκαν εντελώς µε την πολιτική του δώσε και ξαναδώσε στα θέλω τους, την οποία εφαρµόζει το Υπουργείο Εργασίας. Αποθρασύνθηκαν εντελώς, αφού γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό στο Υπουργείο Εργασίας και ως εκ τούτου δεν µπορούν να αυξηθούν οι έλεγχοι.

Μεταξύ των θυµάτων των εργατικών ατυχηµάτων περιλαµβάνονται πρόσωπα πέραν των 60 ετών. Ορισµένοι εργάζονταν από τα 16 τους. Οι περισσότεροι είχαν συµπληρώσει περισσότερα από 30 χρόνια συνεισφοράς στο ΤΚΑ. Αλλά στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής όταν τέθηκε το θέµα της κατάργησης του πέναλτι του 12%, η απάντηση της κυβέρνησης ήταν κατηγορηµατική: «Όχι, όχι, όχι». Η κυβέρνηση προφανώς έχει προτεραιότητες.