Τελικά είμαστε για τα καρναβάλια

108

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία 24ωρα με αφορμή την απόφαση του Δήμου Λεμεσού να αποκλείσει από τη φετινή καρναβαλίστικη παρέλαση συμμετοχές που θα έχουν σαν θέμα τους την, κατά τα άλλα, δημοφιλή τηλεοπτική σειρά La Casa De Papel.

Κάποιος μπορεί να πει «μα καλά, ο δήμος έκανε όλα τα άλλα σημαντικά που έπρεπε να κάνει για την πόλη και τους δημότες και ασχολείται από τώρα με το Καρναβάλι;» Κι όμως, ανέκαθεν οι προετοιμασίες για τις καρναβαλίστικες εκδηλώσεις στη Λεμεσό ξεκινούσαν από κάποιους μήνες πριν, αφού η καλύτερη δυνατή διοργάνωση του καρνάβαλου πάντα ήταν στις προτεραιότητες της πόλης, γι’ αυτό και παρατηρούνται κάθε χρόνο έντονες ζυμώσεις και αντιπαραθέσεις που αφορούν διάφορες πτυχές της διοργάνωσης.

Αποφάσισε, λοιπόν, ο δήμος ότι δεν θα επιτρέψει συμμετοχές με το συγκεκριμένο θέμα επικαλούμενος λόγους ασφάλειας. Για όσους δεν γνωρίζουν, να πούμε ότι La Casa De Papel έχει να κάνει με μια ληστεία στην οποία οι δράστες φορούν κόκκινη ολόσωμη φόρμα, έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μάσκα του Salvador Dali και κρατούν βέβαια βαρύ οπλισμό. Ό,τι χρειάζεται δηλαδή μια συμμορία ληστών.

Η θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε η απόφαση του δήμου δεν έχει προηγούμενό της. Θυμούμαι ότι και στο παρελθόν απορρίφθηκαν άρματα ή αμφιέσεις ομάδων κυρίως για λόγους ηθικής, υπήρξαν αντιδράσεις, αλλά όχι στο βαθμό που συμβαίνει τώρα. Πήραν φωτιά οι αναρτήσεις διαμαρτυρίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε βαθμό που ασχολήθηκαν με το θέμα ακόμα και το Euronews όπως και άλλα ΜΜΕ, κυρίως στην Ελλάδα. Λες και πρόκειται για το θέμα της χρονιάς.

Τόσα δεινά πέρασε και συνεχίζει να περνά ο τόπος -κουρέματα, ανεργία και φτώχεια, άστεγοι, κυβερνητικές αποφάσεις και ενέργειες που καθημερινά κάνουν τη ζωή μας όλο και πιο δύσκολη- χωρίς τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες που θα έπρεπε, ενώ για μια καρναβαλίστικη αμφίεση ξεσηκώθηκαν οι πάντες.

Μα τόσο επιφανειακοί και ανόητοι είμαστε;

Και στο κάτω κάτω, καλά έκανε ο δήμος και απαγόρευσε το συγκεκριμένο θέμα που, αν μη τι άλλο, δεν έχει να κάνει με το χαρούμενο και αστείο πνεύμα του Καρναβαλιού.

Αναρωτήθηκαν όλοι αυτοί που ξεσηκώθηκαν τι θα μπορούσε να συμβεί αν κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλεύονταν την ευκαιρία και τρύπωναν σε ένα καρναβαλίστικο La Casa De Papel με αληθινό όμως οπλισμό; Κι ας μη θεωρηθεί υπερβολή ένα τέτοιο ενδεχόμενο με δεδομένους και τους πονηρούς καιρούς που ζούμε. Άλλωστε, αρκετές φορές στο παρελθόν καταγράφηκαν εγκληματικές ενέργειες κατά τις μέρες του Καρναβαλιού, με τους δράστες να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπα τους με μάσκες.