Τέσσερις τρύπες και δύο παγίδες για μικρο-οφειλέτες

Τα κόμματα ετοιμάζουν σωρεία προτάσεων για το πλαίσιο αφερεγγυότητας

Σωρεία τροπολογιών και προτάσεων νόμου ετοιμάζουν τα κόμματα, ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλή του πλαισίου αφερεγγυότητας στις 17 Απριλίου.

Οι εισηγήσεις των κομμάτων -οι οποίες συζητήθηκαν χθες σε κοινή συνεδρία των Επιτροπών Εσωτερικών και Οικονομικών- εστιάζονται κυρίως σε έξι σημεία: Τέσσερις τρύπες οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν πριν τεθεί προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα και δύο παγίδες οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν, αφού δίνουν ακόμη περισσότερες εξουσίες στις τράπεζες έναντι των δανειοληπτών και των εγγυητών.

Προστασία πρώτης κατοικίας

** Η πιο σημαντική τρύπα την οποίαν επιχειρούν να κλείσουν οι προτάσεις των κομμάτων είναι η μη επαρκής προστασία της πρώτης κατοικίας. Το πλαίσιο αφερεγγυότητας δεν παρέχει καμιά προστασία για τους δανειολήπτες, οι οποίοι θα κριθούν ως μη βιώσιμοι, ενώ για τους υπόλοιπους εισάγει πολύ σκληρές προϋποθέσεις. Για κάλυψη του κενού το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση για τη διά νόμου προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ παρόμοια εισήγηση (μέσω τροπολογίας στο πλαίσιο αφερεγγυότητας) έχει καταθέσει η ΕΔΕΚ. Επίσης το ΔΗΚΟ έχει καταθέσει πρόταση για αύξηση των ορίων στο πλαίσιο αφερεγγυότητας.

** Η δεύτερη πιο σημαντική τρύπα την οποίαν επιχειρούν να κλείσουν τα κόμματα είναι η μη επαρκής προστασία της μικρής επαγγελματικής στέγης. Προς το σκοπό αυτό το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση για τη διά νόμου προστασία της μικρής επαγγελματικής στέγης (σ.σ.: υπάρχουν πρόνοιες και για τον εξοπλισμό της επιχείρησης), ενώ παρόμοια πρόταση (και πάλι ως τροπολογία επί του πλαισίου αφερεγγυότητας) έχει καταθέσει και η ΕΔΕΚ.

** Η τρίτη τρύπα την οποία επιχειρούν να κλείσουν τα κόμματα αφορά τις υπερχρεώσεις των τραπεζών, όπως οι τόκοι υπερημερίας. Το πλαίσιο το οποίο ετοίμασε η κυβέρνηση κατοχυρώνει πλήρως τις τράπεζες, ενώ ουσιαστικά δεν αφήνει σχεδόν κανένα περιθώριο στους οφειλέτες να αμφισβητήσουν το ποσό. Ολα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ εισηγούνται να δίνεται η ευκαιρία στον οφειλέτη να αμφισβητήσει το ποσό.

** Η τέταρτη τρύπα την οποία επιχειρούν να κλείσουν τα κόμματα αφορά τους εγγυητές. Με βάση το νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα εάν μετά την εκποίηση μείνει υπόλοιπο πρέπει να το πληρώσουν οι εγγυητές. Τα κόμματα εισηγούνται να απαλλάσσονται οι εγγυητές. Επίσης προτείνουν όπως οι εγγυητές να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του συμβούλου αφερεγγυότητας, αλλά και το δικαίωμα να αμφισβητήσουν το ποσό.

Δύο παγίδες

** Οσον αφορά τις παγίδες τις οποίες εντοπίζουν τα κόμματα, η πρώτη αφορά τους ορισμούς τους οποίους δίνει το πλαίσιο αφερεγγυότητας για το τι εστί βιώσιμος δανειολήπτης, τι εστί πρώτη κατοικία και με ποια φόρμουλα θα υπολογίζεται η αξία του ακινήτου. Τα νομοσχέδια της κυβέρνησης δίνουν διαφορετική ερμηνεία για την κάθε περίπτωση, ανάλογα με το τι συμφέρει στην τράπεζα. Τα κόμματα εισηγούνται πιο ξεκάθαρες ρυθμίσεις, ώστε να μην αποκλειστούν οφειλέτες, ενώ για τον υπολογισμό της αξίας του ακινήτου τονίζουν ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν οι εκτιμήσεις του Κτηματολογίου.

** Η δεύτερη -ίσως πιο σημαντική- παγίδα αφορά την πρόνοια ότι «οι πιστωτές πρέπει να παραμένουν στην ίδια ή και σε καλύτερη κατάσταση» απ’ ό,τι εάν το ακίνητο οδηγείτο σε εκποίηση. Τα κόμματα θεωρούν ως απαράδεκτη την πιο πάνω αναφορά, ενώ το ΑΚΕΛ έχει προαναγγείλει την προώθηση τροπολογίας για απάλειψή της. Τα κόμματα έχουν καταθέσει και μια σειρά από άλλες προτάσεις νόμου και τροπολογίες που αφορούν την πώληση δανείων σε τρίτους, τη διαγραφή χρέους, την περίοδο παρακολούθησης, τους εγγυητές κ.ά.

ΓΓ ΑΚΕΛ: «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να μην χάσει ο κόσμος τα σπίτια του»

Ανησυχία ότι υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί Κύπριοι να χάσουν τα σπίτια τους με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. Τόνισε επίσης ότι το ΑΚΕΛ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην περάσουν τέτοιες πρόνοιες, ενώ ευχήθηκε να βρει στήριξη σε αυτή του την προσπάθεια από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

«Δυστυχώς το μοντέλο το οποίο επιχειρείται να εφαρμοστεί στην Κύπρο είναι το ιρλανδικό και πάρα πολλοί στην Ιρλανδία έχασαν τα σπίτια τους με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», υπέδειξε ο Α. Κυπριανού.

Τα νομοσχέδια για την αφερεγγυότητα, μαζί με τις τροπολογίες και τις προτάσεις νόμου των κομμάτων, θα κατατεθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση την Παρασκευή 17 Απριλίου. Μία μέρα προηγουμένως, την Πέμπτη, θα συνέλθουν εκ νέου οι Επιτροπές Εσωτερικών και Οικονομικών σε μια προσπάθεια ομαδοποίησης των τροπολογιών και των προτάσεων νόμου των κομμάτων.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις τροπολογίες και τις προτάσεις νόμου τις οποίες θα ψηφίσει η Βουλή.

Την προηγούμενη φορά που τα κόμματα ψήφισαν πακέτο με νόμους για προστασία των μικρο-οφειλετών και δη της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αρνήθηκε να τους υπογράψει. Με παρόμοιο τρόπο συμπεριφέρθηκε και πιο πρόσφατα με το νόμο για προστασία των δανειοληπτών, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι σε διαφορές μεταξύ της τράπεζας και του ντιβέλοπερ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy