Θα χρειαστεί και δεύτερο πακέτο στήριξης

59
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης προεδρεύει σύσκεψης με τα οικονομικά επιτελεία των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και τη λήψη μέτρων, Λευκωσία 12 Μαρτίου 2020.

Του
Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Οι εξελίξεις με τον κορονοϊό και η παράταση των περιοριστικών μέτρων και μάλιστα με πιο αυστηρούς όρους, δείχνουν ότι το πρώτο πακέτο μέτρων για στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας δεν είναι αρκετό. Άλλωστε τα περισσότερα σχέδια λήγουν τις επόμενες μέρες και επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις πότε θα επανέλθει η ομαλότητα. Αντίθετα, όλα συνηγορούν ότι βρισκόμαστε μακριά από την άκρη του τούνελ. Επίσης πολλά θέματα τα οποία επηρεάζουν την οικονομία δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς. Για παράδειγμα στον τομέα του τουρισμού για να επανέλθει η ομαλότητα θα πρέπει να ξεπεράσουν την κρίση και οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης σχεδόν όλες οι αεροπορικές εταιρείες οι οποίες διαθέτουν δρομολόγια για την Κύπρο έχουν αναστείλει ή/και περιορίσει σε μεγάλο βαθμό το πτητικό τους πρόγραμμα και ουδείς γνωρίζει κατά πόσο θα επαναφέρουν και σε ποιο βαθμό τις πτήσεις τους από και προς την Κύπρο. Ακόμη, η επάνοδος σε ρυθμούς ανάπτυξης ενδέχεται να είναι αργή λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τα οποία παρουσιάζει η οικονομία, όπως το γεγονός ότι είμαστε απομακρυσμένο νησί, έχουμε εμπορικό έλλειμμα πέραν των 5 δισ. ευρώ, έχουμε μη εξυπηρετούμενα δάνεια πέραν των 20 δισ. ευρώ (μαζί σε τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων κτλ).

 

Για τους πιο πάνω λόγους και άλλους οι οποίοι δεν είναι εφικτό να αναπτύξουμε λόγω του περιορισμένου χώρου, είναι αδήριτη ανάγκη όπως η Πολιτεία προωθήσει άμεσα δεύτερο πακέτο στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Επίσης, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, που λόγω και των προβλημάτων που κουβαλούν από την προηγούμενη οικονομική κρίση αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα. Για παράδειγμα, τα σχέδια για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρέπει να είναι πιο γενναιόδωρα, ενώ σε όλα ανεξαιρέτως τα σχέδια πρέπει να περιλαμβάνεται απαραίτητα ρήτρα για αποφυγή απολύσεων. Σε άλλες χώρες η επιδότηση του μισθού των εργαζομένων σε επιχειρήσεις οι οποίες ανέστειλαν πλήρως ή μερικώς τις εργασίες τους είναι πολύ μεγαλύτερη. Για παράδειγμα στη Γαλλία είναι 100%, Σουηδία 95%, Ολλανδία 90%, Νορβηγία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο 80% κτλ. Μάλιστα πολλές χώρες εφάρμοσαν μέτρα όπως η επιδότηση στεγαστικών δανείων.

 

Και για όσους υποστηρίζουν ότι τα δημόσια οικονομικά έχουν περιορισμένες δυνατότητες, επισημαίνουμε ότι σχετικά πρόσφατα δόθηκαν πέραν των 3,5 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Επίσης κάθε χρόνο δίνονται μερικά εκατομμύρια σε συμβούλους, παρασυμβούλους και μελέτες.

 

Η κρίση του κορονοϊού είναι διαφορετική απ’ όλες τις προηγούμενες. Η επόμενη μέρα θα είναι ακόμη πιο δύσκολη. Η έγκαιρη προώθηση μέτρων θα συμβάλει στη στήριξη της κοινωνίας και θα βοηθήσει στη διαχείριση της επόμενης μέρας.