Θα χρειαστεί νέα «κωλοτούμπα» από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

390

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Οι απρόσμενες για κάποιους και αναμενόμενες για άλλους τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, επιβεβαιώνουν τη θέση ότι όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο, τόσο τα πράγματα δυσκολεύουν. Μπορεί να έχουμε γίνει γραφικοί, επαναλαμβάνοντας τα ίδια πράγματα, αλλά είναι πλέον ιστορική αλήθεια ότι στο Κραν Μοντανά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, προτιμώντας την προεδρική καρέκλα.

Επιμένουμε και επαναλαμβανόμαστε γιατί υπάρχει ακόμη ανοικτή ευκαιρία. Υπάρχει το μήνυμα από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων ότι αν ζητηθεί από κοινού η βοήθειά του είναι έτοιμος να ανταποκριθεί. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολο για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, λίγες μόλις ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές, να κάνει νέα «κωλοτούμπα». Όμως, εδώ που φθάσαμε χρειάζεται αυτή η «κωλοτούμπα» του Προέδρου Αναστασιάδη για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, εγκαταλείποντας τις προϋποθέσεις, όπως τις έθετε προεκλογικά και να αποδεχθεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Απαιτείται βέβαια και θετική ανταπόκριση από τον Τ/κ ηγέτη κ. Ακιντζί. Μόνο έτσι θα ανοίξουν προοπτικές για μια νέα προσπάθεια λύσης του Κυπριακού.

Σίγουρα, δεν παραγνωρίζουμε τις στρατιωτικές απειλές της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η απουσία διαλόγου και προοπτικής λύσης του Κυπριακού επέτρεψε κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας με τη διεθνή κοινότητα να αντιδρά χαλαρά και όλοι διεθνώς να μας υποδεικνύουν ότι η μόνη λύση αντιμετώπισης των τουρκικών ενεργειών είναι η λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Αναστασιάδης κατάφερε με τις κωλοτούμπες να ξεγελάσει τον κυπριακό λαό και να εκλεγεί Πρόεδρος, αλλά έστω και τώρα καλείται να συμπεριφερθεί εθνικά υπεύθυνα. Απαιτούνται διπλωματικές προσπάθειες για να υπάρξει εκτόνωση της κρίσης και αυτό θα γίνει μόνο αν πείσουμε διεθνώς για την ετοιμότητά μας να συνεχίσει η προσπάθεια λύσης του Κυπριακού από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά, ζητώντας ταυτόχρονα να απαιτηθεί από την Τουρκία να μην ανανεωθεί η τουρκική navtex στις 22 Φεβρουαρίου και να συνεχίσει απρόσκοπτα η ΕΝΙ για τη γεώτρηση.

Με τη διαφύλαξη λοιπόν του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, με υπεύθυνους χειρισμούς μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ και να ανοίξουμε ελπίδες για λύση και επανένωση της πατρίδας μας.