«Θα παραιτηθώ εάν…»

898
Καθεδρικός Ναός Αγίου Νικολάου, Επισκοπειό, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης εκφωνεί επιμνημόσυνο λόγο στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Παντελή Κατελάρη. // Ayios Nikolaos Cathedral, Episkopeio, Cyprus The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, delivers a eulogy at the national memorial service of the EOKA Fighter Pantelis Katelaris.

Της
Άννας Μισιαούλη

«Ας διερευνήσει και η Επιτροπή Ελέγχου… Αν θέλουν να με εκθρονίσουν, ας προχωρήσουν σε έρευνα κι αν διαπιστωθεί η όποια εμπλοκή, τότε να πάω και δικαστήριο ή και να αποχωρήσω», ανέφερε σε συνέντευξή του τον περασμένο Φεβρουάριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ήταν εκείνες τις μέρες που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφραζε ισχυρή προειδοποίηση για τις χρυσές βίζες και τα χρυσά διαβατήρια σε τρεις χώρες, μεταξύ αυτών και η Κύπρος. Τότε ο Πρόεδρος είχε εμφανιστεί εξοργισμένος και έκανε λόγο για στοχοποίηση της χώρας.

Μαζί με τις εκθέσεις, αριθμός δημοσιευμάτων στον εγχώριο και διεθνή Τύπο είδαν το φως, σύμφωνα με τα οποία φέρεται να εμπλέκεται το οικογενειακό δικηγορικό γραφείο του Προέδρου.

Πιο πρόσφατο δημοσίευμα αυτό του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP), που παρουσιάζει και συγκεκριμένα έγγραφα για να στηρίξει το ρεπορτάζ του για διασύνδεση του δικηγορικού γραφείου της οικογένειας του Προέδρου με το σκάνδαλο Troika Laundromat.

Το θέμα δεν είναι αν κάποιος πιστεύει ή υιοθετεί απόλυτα τα δημοσιεύματα. Το θέμα είναι πόσο πειστικός είναι ο Πρόεδρος στις απαντήσεις που (δεν) δίνει σε αυτές τις καταγγελίες διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, τις οποίες είχε χαρακτηρίσει ως «λιβελλογραφήματα» και πως ο ίδιος εφαρμόζει τα όσα είπε κατά καιρούς, περιλαμβανομένων και των πιο πάνω.

«Θέλω να κάνω ξεκάθαρο πως είναι διακηρυγμένη θέση μου πως δεν θα ανεχτώ την όποια διαπλοκή, (και η θέση αυτή) δεν με εξαιρεί βεβαίως», είχε πει σε δήλωσή του στο τέλος Μαρτίου 2013 με αφορμή τα δημοσιεύματα που αφορούσαν τις εκροές κεφαλαίων μελών της οικογένειάς του. Από τότε είδαμε άπειρα δημοσιεύματα με πιο πρόσφατη την αναφορά και πάλι του OCCRP.

«Επιτέλους να μπούμε σε μια νέα εποχή που θα τη διακρίνει η διαφάνεια, η χρηστή διοίκηση και η αμεροληψία υπέρ πάντων, η πάταξη της διαφθοράς, η αποκατάσταση του κύρους των θεσμών και η πάταξη κάθε φαινομένου διάκρισης σε βάρος οποιουδήποτε πολίτη. Για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού θα πρέπει να ακολουθήσετε έναν κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος καθιστά τον καθένα μας υπεύθυνο λογοδοσίας απέναντι στο λαό», είχε πει την 1η Μαρτίου 2013, μέρα που ανέλαβε επίσημα την προεδρία της Δημοκρατίας, προς τους υπουργούς του.

Από τότε οι καταγγελίες για διαφθορά, μεροληψία και έλλειψη χρηστής διοίκησης έχουν γίνει πλέον σχεδόν καθημερινές. Για οικονομία χώρου δεν απαριθμούνται. Είναι πλέον γνωστές σε όλους.

Αν στάθηκε στο λόγο του ή όχι σε σχέση μόνο με τις πιο πάνω δημόσιες δηλώσεις του, ας το κρίνει ο καθένας.