Θέλουν «σηµαντικές ενδείξεις» για όρους αναφοράς

Χαµηλές προσδοκίες, λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά «συνεχίστε µε την κα Λουτ»

Σηµαντικές ενδείξεις, όπως είναι η συµφωνία στους όρους αναφοράς, θα παράσχουν πειστικές διαβεβαιώσεις προς όλες τις κατευθύνσεις σχετικά µε τις πραγµατικές προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας, τονίζει στην «ενδιάµεση» έκθεσή του προς το Συµβούλιο Ασφαλείας ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Αναφέρει ότι παρά τη µερική πρόοδο που καταγράφηκε στα Μέτρα Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης, υπάρχουν χαµηλές προσδοκίες για πραγµατική πρόοδο ή συµφωνία πάνω στους όρους αναφοράς. Επαναλαµβάνει µερικές φορές ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιµο και τονίζει το επείγον της αναζήτησης λύσης, σηµειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το Σ.Α. υποστηρίζει σταθερά για δεκαετίες µια διζωνική, δικοινοτική οµοσπονδία, που αντικατοπτρίζει την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο».

Ο κ. Γκουτέρες αναφέρεται ξεκάθαρα στο πλαίσιο Γκουτέρες της 30ής Ιουνίου 2017, καλώντας τα µέρη να «εξετάσουν εποικοδοµητικά τα έξι σηµεία που θα βοηθούσαν στην αποσαφήνιση των διαφορών σε βασικά ζητήµατα», και δεσµεύεται να συνεχίσει να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες και να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στην προσπάθεια σε περίπτωση επιστροφής στις διαπραγµατεύσεις. Ο κ. Γκουτέρες καλεί «τους ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάµεις να συνεχίσουν την εποικοδοµητική εµπλοκή τους µε την κυρία Λουτ και µεταξύ τους, εφόσον είναι απαραίτητο, και να δηµιουργήσουν τη βάση για την επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων. Αυτή η δέσµευση θα πρέπει να εµπλουτιστεί µε την αίσθηση του σκοπού και της αποφασιστικότητας να φτάσουν σ’ ένα επιτυχές τέλος εντός ενός προβλέψιµου ορίζοντα».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ αν και αναγνωρίζει ότι τα εφαρµοζόµενα ΜΟΕ συµβάλλουν στην οικοδόµηση κάποιας δυναµικής προς την ειρήνη και τη συµφιλίωση στο νησί», ωστόσο «µόνο οι σηµαντικές ενδείξεις για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων -µεταξύ άλλων µέσω µιας συµφωνίας σχετικά µε τους όρους αναφοράς- θα παράσχουν πειστικές διαβεβαιώσεις στις δύο κοινότητες, τα άλλα ενδιαφερόµενα µέρη και τη διεθνή κοινότητα γενικότερα, σχετικά µε τις πραγµατικές προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Το ΑΚΕΛ αξιώνει ν’ αξιοποιηθεί ο χρόνος για κατάληξη στους όρους αναφοράς

Την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ σχολίασαν χθες τα κόµµατα. Το ΑΚΕΛ δια του Γ. Λουκαΐδη αναφέρεται σε «προειδοποιητικά µηνύµατα» του ΓΓ του ΟΗΕ και χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι στην Έκθεσή του εκφράζει πρόθεση συνέχισης της προσπάθειας για επανέναρξη των συνοµιλιών. Το ΑΚΕΛ σηµειώνει επίσης ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ τονίζει για µία ακόµη φορά ότι η λύση βρίσκεται στα χέρια των µερών και ότι «δηκτικά υπογραµµίζει ότι εδώ και δεκαετίες το Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υποστηρίζει λύση δικοινοτικής διζωνικής οµοσπονδίας µε πολιτική ισότητα». Υπενθυµίζει ότι προς επίτευξη αυτού του στόχου ο ίδιος κατέθεσε το Πλαίσιο της 30ής Ιουνίου 2017 για τα εναποµείναντα βασικά ζητήµατα (καθόλου τυχαία η ηµεροµηνία), καλώντας τα µέρη να εξετάσουν εποικοδοµητικά τα έξι αυτά σηµεία.

Παρότι ο κ. Γκουτέρες διατηρεί χαµηλές προσδοκίες για κατάληξη σε όρους αναφοράς, υποδεικνύει ότι ακόµα υπάρχει ελπίδα, µε την προϋπόθεση, όµως, ότι τα µέρη θα εµπλακούν στη διαδικασία προσβλέποντας σε συγκεκριµένο στόχο και µε αποφασιστικότητα για επιτυχή κατάληξη σε ορατό ορίζοντα. Αυτό ακριβώς αναµένει και το ΑΚΕΛ «αξιώνοντας από όλες τις πλευρές να αξιοποιήσουν χωρίς χρονοτριβή τον περιορισµένο χρόνο που έχουµε µπροστά µας για κατάληξη στους όρους αναφοράς και επανέναρξη των συνοµιλιών από εκεί που έµειναν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ».

Αναζητούν αναφορές στα ψηφίσµατα του Σ. Ασφαλείας

«Ο ΓΓ των ΟΗΕ δείχνει µια νέα διεθνή διάσκεψη στο πρότυπο του Κραν Μοντανά, αφού καλεί και τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων αλλά και τις εγγυήτριες δυνάµεις. Κάνει αναφορά στα έξι σηµεία του πλαισίου Γκουτέρες, αλλά και επαναβεβαιώνει µε µεγάλη σαφήνεια το µοντέλο λύσης του Κυπριακού, της δικοινοτικής, διζωνικής οµοσπονδίας», σχολίασε ο πρόεδρος του ∆ΗΣΥ Αβ. Νεοφύτου.

«Στα αποσπάσµατα της έκθεσης του Γενικού Γραµµατέα των Ηνωµένων Εθνών δυστυχώς δεν υπάρχει καµία αναφορά στις Συµφωνίες Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979 για το Κυπριακό και καµία αναφορά στα ψηφίσµατα του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Μοναδικά σηµεία αναφοράς για τον ΓΓ του ΟΗΕ είναι το Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και τα τεκταινόµενα της πενταµερούς διάσκεψης στο Κραν Μοντανά», ανέφερε ο πρόεδρος του ∆ΗΚΟ, κ. Ν. Παπαδόπουλος, µιλώντας στο Πολιτικό Συµβούλιο του ∆ΗΚΟ.

Η Ε∆ΕΚ επιµένει ότι η προοπτική επανέναρξης των συνοµιλιών θα ενισχυθεί εάν και εφόσον αξιοποιηθούν σωστά τα ψηφίσµατα και οι αποφάσεις του ΟΗΕ. ∆ιπλωµατική πηγή, που επικαλείται το ΚΥΠΕ, σε σχέση µε τη θέση της κυβέρνησης, αναφέρει πως «συγκρατούµε ως ιδιαίτερα σηµαντικό το γεγονός πως η έκθεση, παρά τις δυσκολίες που καταγράφονται, αποτυπώνει τη σαφή πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για συνέχιση της προσπάθειας µε στόχο την επίτευξη προόδου στη διαδικασία».

Νίκη Κουλέρµου

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy