Θετικά βλέπει η Κίνα συμμετοχή της στη διεθνή διάσκεψηΣτην Κύπρο σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος Φρ. Ολάντ

Ξεκαθαρίζει σιγά σιγά το σκηνικό αναφορικά με τις συμμετοχές στη διεθνή διάσκεψη που είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου 2017. Φαίνεται ότι θα λάβουν μέρος όλες οι χώρες, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ενδιαφέρον για να λάβουν μέρος έχουν εκδηλώσει η Ρωσία και η Γαλλία, ενώ εκ των πραγμάτων δεδομένη είναι η συμμετοχή της Μ. Βρετανίας, αφού θα παρευρίσκεται στη διαδικασία και ως εγγυήτρια δύναμη. Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει και η θέση της Γαλλίας ύστερα από τη σύντομη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην Κύπρο, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ενδιαφέρον για συμμετοχή φαίνεται να επιδεικνύουν και οι ΗΠΑ.

Θα συμμετάσχει και η Κίνα

Θετική αναμένεται να είναι η απάντηση της Κίνας για συμμετοχή στη διεθνή διάσκεψη και αυτό διαφάνηκε μετά από συνάντηση που είχε χθες κινέζικη αντιπροσωπεία υπό τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα δικαιοσύνης με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της Κίνας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ταυτόχρονα συζήτησαν και το ενδεχόμενο η Κίνα να λάβει μέρος στη διεθνή διάσκεψη, η οποία θα συγκληθεί στις 12 του Γενάρη για τη συζήτηση του θέματος της ασφάλειας. Οπως ανέφερε ο Α. Κυπριανού, η πρόταση βρήκε θετική ανταπόκριση από την αντιπροσωπεία της Κίνας και αναμένεται οι Κινέζοι αξιωματούχοι να διαβιβάσουν την παράκληση στην ηγεσία της χώρας.

Οι παλικαρισμοί συσσώρευσαν ζημιές

Στο μεταξύ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, κληθείς να σχολιάσει αναφορές πολιτικού αρχηγού, ο οποίος μίλησε για ηττοπάθεια και φόβο που χαρακτηρίζουν τους χειρισμούς στο Κυπριακό, επεσήμανε ότι οι «παλληκαρισμοί» έχουν συσσωρεύσει ζημιές στις προσπάθειες λύσης.

«Οι μαγκιές και παλληκαρισμοί», είπε ο Α. Κυπριανού, «όποτε ακολουθήθηκαν από τη δική μας πλευρά μόνο ζημιές συσσώρευσαν σε ό,τι αφορά την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού και μας οδήγησαν πολλά βήματα πίσω και δυστυχώς πάντοτε όταν επανήρχιζαν οι διαπραγματεύσεις, το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινούμε από χειρότερη θέση».

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ επανέλαβε την έκκλησή του προς τα πολιτικά κόμματα να εργαστούν, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι προοπτικές της τρέχουσας διαδικασίας και να ελαχιστοποιηθούν οι δυσκολίες. Απευθύνθηκε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη».

Να καταργηθούν οι τουρκικές εγγυήσεις

Εξάλλου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «ο Φιλελεύθερος» περί διαφορετικής άποψης του ΑΚΕΛ και του Προέδρου Αναστασιάδη αναφορικά με το πότε θα καταργηθούν οι εγγυήσεις.

Ο Α. Κυπριανού αναφέρθηκε στη θέση του ΑΚΕΛ ότι οι τουρκικές εγγυήσεις θα πρέπει να καταργηθούν από την πρώτη στιγμή, λέγοντας ότι χρειάζεται να υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα στο οποίο να υπάρξει ένα σύστημα ασφάλειας, για να απαντά στις ανησυχίες Ε/κ και Τ/κ.

Σε ερώτηση αν θεωρεί «καλή» την πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και αν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διεξαγωγή συζήτησης, ο Α. Κυπριανού σημείωσε ότι δεν γνωρίζει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει κάτι το διαφορετικό και παρέπεμψε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Συνάντηση Αναστασιάδη – Τσίπρα στις Βρυξέλλες στην παρουσία και των δύο Υπουργών Εξωτερικών

Με στόχο τον καθορισμό ενός συγκεκριμένου πλαισίου στρατηγικής στο Κυπριακό συναντούνται την επόμενη Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην παρουσία και των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Ιωάννη Κασουλίδη και Νίκου Κοτζιά.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η συνάντηση, η οποία θα λάβει χώρα το απόγευμα της Τετάρτης, δεν είναι τυπική αλλά αναμένεται να καθοριστεί πολύ συγκεκριμένα η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, πριν και από τη συνάντηση που ενδεχομένως θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ελληνική πλευρά περιμένει από την Τουρκία για να καθοριστεί η συνάντηση.

Εξάλλου, ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος μιλούσε στα πλαίσια της τριμερούς συνάντησης μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία των συνομιλιών και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη που παρέχει το Ισραήλ στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Μιχάλης Μιχαήλ

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.