Θέτουν τα λάφυρα της εξουσίας πάνω από το εθνικό συμφέρον

19

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Πολύ όψιμα οι κυβερνώντες θυμήθηκαν και επικαλούνται την ανάγκη για ενότητα για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα εθνικά μας θέματα. Παρουσιάζονται ενοχλημένοι γιατί το ΑΚΕΛ ασκεί αντιπολίτευση και ζητά αλλαγή διακυβέρνησης. Παρουσιάζονται ότι η κυβέρνηση ΔΗΣΥ θέτει το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό και ότι προτεραιότητά τους είναι η αντιμετώπιση των εθνικών προκλήσεων, ενώ το ΑΚΕΛ θέτει, όπως λένε, προτεραιότητα την αλλαγή της διακυβέρνησης. Ποια είναι, όμως, η πραγματικότητα;

Στα έξι χρόνια που κυβερνούν απέδειξαν ότι έθεσαν το κόμμα και τα λάφυρα της εξουσίας πάνω από το εθνικό συμφέρον. Είναι η κυβέρνηση ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που έκαναν στροφή στο Κυπριακό για να αναδειχθούν στην εξουσία. Ενταφίασαν τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ στο Κυπριακό χάριν των μικροκομματικών τους σκοπιμοτήτων για να διατηρηθούν στην εξουσία. Χάριν της προεδρικής καρέκλας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αξιοποίησε την ευκαιρία λύσης του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017 -ο Γ.Γ. του ΟΗΕ σημειώνει στην έκθεσή του ότι χάθηκε μια ευκαιρία για λύση.

Χάριν και πάλι μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και για να είναι αρεστός στις ακροδεξιές και εθνικιστικές δυνάμεις του τόπου, ο κ. Αναστασιάδης δεν υπερασπίζεται τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, βάζοντας στο τραπέζι «νέες ιδέες» για χαλαρή ομοσπονδία, κάτι που επέτρεψε στους κ.κ. Τατάρ και Οζερσάι να ζητούν μαζί με την Τουρκία αλλαγή του πλαισίου λύσης και να βάζουν στο τραπέζι τη λύση των δύο κρατών.

Για δύο χρόνια δεν διεξάγονται συνομιλίες και ο Πρόεδρος δεν ανησυχεί, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία απειλεί και παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ.

Σίγουρα, οι αδιέξοδες και λανθασμένες πολιτικές κυβέρνησης ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από το ΑΚΕΛ στο όνομα της ενότητας. Όταν και εφόσον εγκαταλείψουν την αδιέξοδη και αλαζονική τους πολιτική και αναζητήσουν διάλογο, λαμβάνοντας υπόψη με αλληλοσεβασμό τις θέσεις του ΑΚΕΛ, τότε θα δημιουργηθούν και συνθήκες για ενότητα στα μεγάλα εθνικά θέματα.

Το ΑΚΕΛ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και οφείλει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για απαλλαγή του τόπου από τις κυβερνητικές πολιτικές που οδηγούν σε επικίνδυνους δρόμους τα εθνικά μας θέματα, ενώ σε ό,τι αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση οδηγούν τους πολίτες στη φτωχοποίηση και στη μιζέρια.