Τι αποφάσισε ο Πρόεδρος μετά την περισυλλογή;

198

Του Σπύρου Σωτηρίου

Η επικείμενη επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ, είναι πολύ σημαντική, όπως κρίνει -ορθά- ο ΔΗΣΥ. «Η θετική ανταπόκριση της δικής μας πλευράς είναι δεδομένη. Η εποικοδομητική στάση του Προέδρου Αναστασιάδη εκφράστηκε πολλές φορές και θα εκδηλωθεί και στη συνάντηση με την κα Λουτ», αναφέρει το κυβερνών κόμμα στην ανακοίνωσή του.

Παρακάτω δεν χρειάζεται να σας αντιγράψω τι λέει ο ΔΗΣΥ γιατί ουσιαστικά επαναλαμβάνει τα τετριμμένα… «αν η τουρκική πλευρά θα έχει την ίδια εποικοδομητική στάση για επανέναρξη του διαλόγου θα διαφανεί στην πράξη, στη συνάντηση» μπλα, μπλα, μπλα.

Αυτές οι διαπιστώσεις έγιναν εκατοντάδες φορές. Ναι, η στάση της Τουρκίας είναι καταλυτική στη λύση του Κυπριακού. Το ζήτημα είναι η «εποικοδομητική» στάση του Προέδρου Αναστασιάδη. Οι συνομιλίες ή καλύτερα οι προσπάθειες για λύση μπήκαν στο ψυγείο για ένα χρόνο. Ο Νίκος Αναστασιάδης επέλεξε να ασχοληθεί με τις προεδρικές και να αποτινάξει την «ταμπέλα» του διαλλακτικού, ενδυόμενος τη μάσκα του απορριπτικού προς άγραν ψήφων. Ο προηγούμενος χρόνος ήταν περίοδος περισυλλογής, όπως είχε ονομάσει την προηγούμενη περίοδο ο Αντόνιο Γκουτέρες μοιράζοντας το καρπούζι στη μέση χωρίς να ενοχοποιεί την άλλη πλευρά, όπως αντίθετα έπραξε ο κ. Αναστασιάδης με το δικό του αφήγημα. Ο γέγονε, γέγονε.

Το θέμα είναι πού κατέληξε ο Πρόεδρος μετά από ένα χρόνο περισυλλογής. Τι έχει να πει στην κυρία Λουτ; Λογικά η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ θα έρθει διαβασμένη, λογικά θα γνωρίζει τι έγινε στο Κραν Μοντανά και θα περιμένει από τον Πρόεδρο να της πει το αποτέλεσμα της «περισυλλογής» του. Ο κ. Αναστασιάδης πρέπει πλέον να αποδείξει ότι επιζητεί πραγματικά τη λύση του Κυπριακού και να καταθέσει ιδέες για άρση του αδιεξόδου. Να μην αρκεστεί στα τετριμμένα ότι π.χ. δεν δεχόμαστε εγγυήσεις, ότι πρέπει να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα κ.ο.κ. Αυτά τα γνωρίζουν οι πάντες. Έστω και αργοπορημένα ο Πρόεδρος πρέπει να κάνει ένα βήμα μπρος. Έχει την ευκαιρία και πρέπει να την αδράξει προτού να είναι αργά. Οι αλλαγές που συντελούνται επί του εδάφους και της πραγματικής ζωής μάς οδηγούν σε πολύ δύσκολη θέση. Εάν δεν ευδοκιμήσει και αυτή η προσπάθεια, το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο για το Κυπριακό.

Πρέπει, λοιπόν, ο κ. Αναστασιάδης να βγει ένα βήμα μπροστά από τον Μουσταφά Ακιντζί και την Τουρκία και να οδηγήσει τα πράγματα προς την κατεύθυνση που εμείς θέλουμε, δηλαδή της λύσης. Η Κύπρος δεν αντέχει άλλο ναυάγιο συνομιλιών και άλλα αρνητικά επακόλουθα γιατί ίσως αυτή τη φορά να είναι το οριστικό τέλος.

Υ.Γ.: Ελπίζω η κα Λουτ να ασχοληθεί από την αρχή με την ουσία του προβλήματος και όχι να περάσουμε και πάλι την περίοδο των… συναστριών και την ευθυγράμμιση των πλανητών γιατί θα μας προλάβει το μπιγκ μπαγκ!