Τι δεν καταλαβαίνεις, ∆εξιέ άστεγε;

279

Του Τάσου Περδίου

Ας πούµε ότι το 2014, όταν το ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση νόµου για προστασία της πρώτης κατοικίας µέχρι 350 χιλιάδες ευρώ και το επόµενο διάστηµα, όταν ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας ανέπεµπε όλες τις σχετικές νοµοθεσίες προστασίας τουλάχιστον των σπιτιών του κοσµάκη, απουσίαζες από την Κύπρο.

Ας υποθέσουµε ότι όταν ο ∆ΗΣΥ και το ∆ΗΚΟ ψήφιζαν αυτό το έκτρωµα που είχε κάνει τις τράπεζες να λυσσάξουν σαν βαµπίρ µέχρι να αρπάξουν και το τελευταίο τετραγωνικό γης και να πιουν και την τελευταία ρανίδα αίµατος των ανθρώπων, δεν είχες ώρα να ενηµερωθείς για το τι είχε ψηφίσει η Βουλή και ποιοι το είχαν ψηφίσει. Και ποιοι το είχαν καταψηφίσει.

Ας πούµε ότι όταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου ντρόπιαζε για άλλη µια φορά την Κατίνα Παξινού, δηλώνοντας µε οργίλο ύφος ότι αν έκαναν εκποιήσεις πρώτης κατοικίας οι τράπεζες θα τον έβρισκαν µπροστά τους, µόλις είχες έρθει από κατάδυση και φορούσες ακόµα τις ωτοασπίδες.

Ας πούµε ότι τις τελευταίες εβδοµάδες είσαι ζαλισµένος από τη ζέστη και δεν έτυχε να δεις στα media ότι κάθε µέρα, ανελλιπώς, οι τράπεζες βγάζουν στο σφυρί σπίτια. Σε µια µέρα µόνο στη Λάρνακα έκαναν πλειστηριασµό σε τρεις πρώτες κατοικίες. Φαίνεται ότι και οι τραπεζίτες ήταν διακοπές στις Σεϊχέλες όταν τους προειδοποιούσε αυστηρά ο Αβέρωφ και δεν τον είχαν ακούσει.

Ας υποθέσουµε ότι οι άστεγοι στη Λεµεσό και αλλού είναι υπερβολές των ΜΜΕ. Μπορεί κάποιοι κακεντρεχείς δηµοσιογράφοι να αποφάσισαν να στήσουν ηθοποιούς στα παγκάκια και στα πεζοδρόµια για να πλήξουν την κυβέρνηση που έφερε την ανάπτυξη.

Τώρα; Ούτε τώρα άκουσες ότι την Παρασκευή 12 Ιουλίου η Βουλή ψήφισε µε πλειοψηφία χαλάρωση του νόµου για τις εκποιήσεις και έστω λίγη περισσότερη ανάσα και λίγη περισσότερη προστασία για ανθρώπους που δεν τους δίνουν ευκαιρία οι τράπεζες για να πληρώσουν τα χρέη τους; Ούτε τώρα έπεσε στην αντίληψή σου ότι η µοναδική πολιτική δύναµη που ψήφισε µετά µανίας εναντίον αυτής της χαλάρωσης είναι ο ∆ΗΣΥ; ∆εν πήρες ακόµα χαµπάρι ότι αυτός ο απίθανος τύπος που διαχειρίζεται τα οικονοµικά του τόπου τα τελευταία χρόνια απειλούσε από την πρώτη στιγµή θεούς και δαίµονες ότι θα επιδιώξει αναποµπή του νόµου επειδή κινδυνεύουν οι τράπεζες; ∆εν γνωρίζεις και δεν απαντάς ότι µαζί µε τον Υπουργό Οικονοµικών και τον ∆ΗΣΥ έχουν σταθεί σε συστοιχία οι οργανώσεις των βιοµηχάνων και των εµπόρων ω του θαύµατος;

Ούτε τώρα υποψιάζεσαι τι συµβαίνει µπροστά στα µάτια σου όταν ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας έχει αποφασίσει να αναπέµψει ΚΑΙ αυτό το νόµο προστασίας των σπιτιών που έφτυσε αίµα ο απλός κόσµος για να χτίσει;

Αν δεν κατάλαβες ακόµα, ∆εξιέ άστεγε, το µόνο που σου αξίζει είναι να τους ανοίγεις την πόρτα, να τους φιλάς τα χέρια, να τους φτιάχνεις καφέ, να τους κερνάς γλυκό και να τους αδειάζεις τη γωνιά για να σου πάρουν το σπίτι οι τραπεζίτες. Και εσύ να κοιµάσαι στο παγκάκι. Άντε και στη λίνια του πεζοδροµίου. Μέχρι εκεί και πολύ σου είναι…