Τι δεν καταλαβαίνετε, κε Αβέρωφ;

94

Της Νίκης Κουλέρμου

 

Έχει ξεφύγει εντελώς ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Έχει κατέβει τόσο χαμηλά ο πολιτικός του λόγος, που έχει καταστεί επικίνδυνος για τον πολιτικό πολιτισμό. Μετά τις «δανεικές» ψήφους από τους Τ/κ και το μέγα πολιτικό ολίσθημα με την απαξίωση των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Νεοφύτου είδε «αλίευση» ψήφων από το ΑΚΕΛ από την Κόκκινη Λίμνη! Το έχουμε ξαναπεί ότι ο κ. Νεοφύτου κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, αλλά να το πούμε αλλιώς: Αν είναι ένα κόμμα που καπηλεύεται τον πόνο και την ανθρώπινη τραγωδία δεν ήταν παρά ο ΔΗΣΥ, ο οποίος πάτησε κυριολεκτικά επί των πτωμάτων του Μαρί καπηλευόμενος τον πόνο των συγγενών και τον θυμό της κοινωνίας για την ανεπάρκεια καλοπληρωμένων στελεχών της Εθνικής Φρουράς, για να αναρριχηθεί στην εξουσία.

Όσο για την τραγωδία που συγκλόνισε την Κύπρο δια χειρός ενός κατά συρροή και καθ’ ομολογία δολοφόνου, το ΑΚΕΛ δεν είπε τίποτε παραπάνω από ό,τι είπε ολόκληρη η κοινωνία. Τη λύπη του για τα θύματα αλλά και για τον θεσμικό ρατσισμό και την ανεπάρκεια της Αστυνομίας και του πολιτικού της προϊσταμένου για να διερευνήσουν τις εξαφανίσεις, ίσως και να προλάβουν τα περισσότερα θύματα. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο δεν ζήτησε, εκτός από την ανάληψη πολιτικών ευθυνών. Ευθύνες που ουδείς ανέλαβε, ούτε καν ο Πρόεδρος. Ο Πρόεδρος «έγραψε ιστορία» με την περίφημη «συγγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων, ανεξάρτητα αν ήταν αλλοδαπές».

Αυτή η συγγνώμη προδίδει τον θεσμικό ρατσισμό, που διαχέεται, δια χειρός Προέδρου και ΔΗΣΥ, και στην κοινωνία. Τι δεν καταλαβαίνει, λοιπόν, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και ξιφουλκεί κατά του ΑΚΕΛ; Αν φταίνε οι πολιτικές του Αναστασιάδη για κάτι είναι γιατί δεν επέτρεψαν στην κυπριακή κοινωνία ν’ ανανήψει από το μεγάλο βάρος που επωμίστηκε από την κρίση -οικονομικό και αξιακό. Ο Πρόεδρος και οι αυλικοί του, το κυβερνών κόμμα και οι ημέτεροί του ευλόγησαν τα γένια τους, ευλόγησαν τους λίγους και εγκατέλειψαν τους πολλούς και ευάλωτους. Βέβαια δεν χρειάζονται αποδείξεις και σφραγίδες για τούτο. Το «ευχαριστώ για όλα» που είπε ο κ. Χούριγκαν χθες στον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου τα λέει όλα! Τι δεν καταλαβαίνει ο κ. Νεοφύτου και επιστρέφει με τον πολιτικό του λόγο στην εποχή πριν το 1974; Το κόμμα του αύξησε την εκλογική του δύναμη στις προηγούμενες εκλογές, πήρε ό,τι ανέμενε να πάρει, γιατί ο συναγερμικός κόσμος και οπαδός ανέμενε να υλοποιήσει κάποιες δεσμεύσεις απέναντί του. Και δεν τις υλοποίησε.

Πρώτη δέσμευση η λύση του Κυπριακού, στην οποία, οι ίδιοι επαίρονται, έφθασαν τόσο κοντά όσο ποτέ στο Κραν Μοντανά και εγκατέλειψαν την προσπάθεια για χάριν της καρέκλας! Τι δεν καταλαβαίνεις, κύριε Νεοφύτου, και παραμιλάς για «ισοπεδωτική κριτική», όταν τα γεγονότα βοούν και το τουρκικό γεωτρύπανο είναι στα β/δ της χώρας; Τι δεν καταλαβαίνεις, κύριε Νεοφύτου; Ο συναγερμικός κόσμος αντιλήφθηκε ότι οι πολιτικές σας και το μανιφέστο σας έστειλαν την Κύπρο και πιο πίσω από τον Μεσαίωνα. Εσείς, τι δεν καταλαβαίνετε;