Τι λέγεται στα παρασκήνια, κ. Αναστασιάδη;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Antonio Guterres, στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.


Του

Μιχάλη Μιχαήλ

Στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί. Αντίθετα, πρέπει να αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες και όλοι οι δυνητικοί παίκτες που μπορούν να έχουν ρόλο στη λύση. Πόσω δε μάλλον όταν πρόκειται για την Τουρκία. Πρόσφατα ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε ότι γίνονται παρασκηνιακές επαφές με την ε/κ πλευρά. Χθες το επιβεβαίωσε -με τον τρόπο που το επιβεβαίωσε- ο Μουσταφά Ακιντζί.

Κανένας σώφρων άνθρωπος μπορεί να ενίσταται σε τέτοιου είδους συζητήσεις, δηλαδή μεταξύ Τουρκίας και ε/κυπριακής πλευράς. Χρόνια τώρα η ε/κ πλευρά επεδίωκε να συνομιλήσει με την Τουρκία κι αυτό έγινε κατορθωτό όταν συζητείτο η διεθνής πτυχή του Κυπριακού, οι εγγυήσεις. Το ζητούμενο ωστόσο δεν είναι αυτό. Το ζητούμενο δεν είναι το ότι συζητάνε -αν πράγματι συζητάνε η ε/κυπριακή πλευρά και η ίδια η Τουρκία. Το ζητούμενο είναι τι συζητάνε.

Σημειώνουμε πως μέχρι την ώρα που έγινε η δήλωση Ακιντζί με την οποία αποκάλυπτε αυτή την πτυχή, η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη ουδέποτε έκανε νύξη γι’ αυτό το θέμα. Και εύλογα προκύπτει το ερώτημα από πότε συζητάνε οι δύο πλευρές. Και πολύ περισσότερο, όπως αναφέραμε ήδη, τι συζητάνε. Και ποιο αποτέλεσμα έχει -αν έχει μέχρι στιγμής- αυτή η επαφή. Τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες η κυβέρνηση Αναστασιάδη βρισκόταν -και βρίσκεται ακόμη- σε πλήρη αδράνεια στο Κυπριακό. Επίσης, πληροφορίες φέρουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συζήτησε με διάφορους και το ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών, παρά τις διαψεύσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες.

Ωστόσο, η μη αναφορά Αναστασιάδη στην ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ στη διακηρυγμένη θέση για λύση στη βάση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας προκαλεί ερωτηματικά και ανησυχίες. Είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ή Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν κάνει αναφορά από το επίσημο βήμα των Ηνωμένων Εθνών στη διακηρυγμένη θέση για λύση ομοσπονδίας. Κι αυτό τη στιγμή που από την επομένη του ναυαγίου του Κραν Μοντανά τόσο ο Τσαβούσογλου όσο και ο Ερντογάν έκαναν επανειλημμένες αναφορές σε λύση εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ, δηλαδή εκτός Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας. Και πρέπει να επισημάνουμε πως ακόμα και όταν δημοσιεύθηκαν πληροφορίες στον Τύπο ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζητούσε το ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών, ουδεμία αντίδραση υπήρξε από πλευράς κυβέρνησης.

Θα θυμίσουμε επίσης την αναφορά του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου για λύση δύο κρατών χωρίς να υπάρξει αντίδραση από την κυβέρνηση, αλλά και τη δήλωση του κ. Αναστασιάδη για το δικαίωμα των Τ/κυπρίων να κάνουν έρευνες για φυσικό αέριο στη δική τους ΑΟΖ. Βεβαίως και οι δύο δηλώσεις ανασκευάστηκαν στη συνέχεια, όμως