Τη μια η «επανένωση είναι μονόδρομος», την άλλη δεν απορρίπτει τη λύση δύο κρατών

298

Αλλοπρόσαλλη η πολιτική Αναστασιάδη στο Κυπριακό.

Την αλλοπρόσαλλη πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό ξεσκεπάζει το ΑΚΕΛ, καταγγέλλοντας τον Νίκο Αναστασιάδη ότι τη μια δηλώνει πως «η επανένωση δεν αποτελεί επιλογή, αλλά μονόδρομο» και την επομένη αφήνει να νοηθεί ότι, σε ευθετότερο χρόνο, θα πρέπει να προβληματιστούμε ακόμα και για λύση δύο ανεξάρτητων κρατών αντί της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας.

 

Σε γραπτή δήλωσή της η Ελένη Μαύρου, μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ, αναφέρεται στις σημερινές εκλογές στην Τουρκία και στην αποστολή, μετά από αυτές, στην περιοχή του απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για να ανιχνεύσει κατά πόσο ωρίμασαν ή όχι οι συνθήκες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. «Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, δεν χωρούν μασημένα λόγια.

Το τι πρέπει να κάνουμε το έχει διαγράψει επανειλημμένα και ξεκάθαρα ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ: ουσιαστική προϋπόθεση για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας αποτελεί η συνέχιση του διαλόγου από εκεί που είχε μείνει, στη βάση του πλαισίου της 30ής Ιουνίου, με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνολική διευθέτηση. Ζητά μάλιστα από τους δύο ηγέτες να ανακτήσουν την αίσθηση του επείγοντος, να επαναφέρουν τη χαμένη εμπιστοσύνη και να στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα πολιτικής βούλησης. Πώς εξυπηρετείται αυτός ο στόχος όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη μια δηλώνει ότι ”η επανένωση δεν αποτελεί επιλογή, αλλά μονόδρομο” και την επομένη αφήνει να νοηθεί ότι, σε ευθετότερο χρόνο, θα πρέπει να προβληματιστούμε ακόμα και για λύση δύο ανεξάρτητων κρατών αντί της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας; Ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει επιτέλους να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και στον Γ.Γ. του ΟΗΕ αλλά και στον κυπριακό λαό», υπογράμμισε η Ελένη Μαύρου.

Θολούρα και αβεβαιότητα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Απαντώντας στο ΑΚΕΛ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να θολώσει τα νερά. «Η θέση της ελληνικής κυπριακής πλευράς και του Προέδρου Αναστασιάδη, ως προς τη μορφή της επιζητούμενης λύσης, η οποία και προσδιορίζεται από τις Αποφάσεις και τα Ψηφίσματα των Η.Ε., είναι σταθερή και αναλλοίωτη και πάγια κατατεθειμένη με τον πλέον επίσημο τρόπο στις διαπραγματεύσεις, ενώπιον των Η.Ε. και παντού», αναφέρει σε γραπτή του απάντηση προς το ΑΚΕΛ ο κ. Πρόδρομος Προδρόμου. Επειδή, συνεχίζει, ”προβάλλονται αμφισβητήσεις, θα επαναλάβουμε ότι: η θέση της ελληνικής κυπριακής πλευράς και του Προέδρου Αναστασιάδη, ως προς τη μορφή της επιζητούμενης λύσης, η οποία και προσδιορίζεται από τις Αποφάσεις και τα Ψηφίσματα των Η.Ε., είναι σταθερή και αναλλοίωτη και πάγια κατατεθειμένη με τον πλέον επίσημο τρόπο στις διαπραγματεύσεις, ενώπιον των Η.Ε. και παντού”.

Η τουρκική κατοχή, συμπληρώνει ο κ. Προδρόμου ”είναι παράνομη και δεν μπορεί να συνιστά κράτος. Εξάλλου, διαπραγματεύσεις γίνονται για να τερματισθεί η κατοχή. Άλλοι είναι εκείνοι που συζητούν για “δύο κράτη” και εκείνοι που καθημερινά προσπαθούν με κάθε τρόπο να παρουσιάσουν την κατοχή ως δήθεν κράτος – ακόμα και εκμεταλλευόμενοι τις διαπραγματεύσεις ή και τις όποιες προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος ή οικοδόμησης εμπιστοσύνης”.

”Ως προς το ποιοι είναι εκείνοι που επεξεργάζονται την ιδέα να εγκαταλείψουν τις παραμέτρους των Η.Ε. και κάνουν λόγο για “δύο κράτη”, υπάρχει σαφής αναφορά στην Έκθεση του Γ.Γ. Πρόκειται για την παράγραφο 8, την οποία υποθέτουμε ότι θα έχει επισημάνει και το Π.Γ. του ΑΚΕΛ”.

ΑΚΕΛ: Ξαναδιαβάστε τη συνέντευξη, κ. Προδρόμου

Άμεση ήταν η απάντηση του ΑΚΕΛ: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχει παρά να ξαναδιαβάσει το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ελλαδική ιστοσελίδα Lifo για να αντιληφθεί γιατί ανησυχούμε από τα μισόλογα και τις υπεκφυγές. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου ”Μήπως, τελικά, ο χρόνος έχει δείξει ότι είναι πιο ωφέλιμο να δημιουργηθούν δύο ανεξάρτητα κράτη αντί για διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία;” η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι σαφώς αρνητική. Και η απάντηση του Προέδρου δεν ήταν», επισημαίνει το ΑΚΕΛ.