Τι θα γίνει με την μετά κορονοϊό εποχή;

Υπουργός Υγείας – Δηλώσεις στα ΜΜΕ Υπουργείο Υγείας (αίθουσα διασκέψεων, επίπεδο -1), Λευκωσία, Κύπρος Ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου προβαίνει σε δηλώσεις στα ΜΜΕ σχετικά με τα απορρέοντα του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της ΕΕ για τον κορωνοϊό. // Health Minister – Statements to the Press Ministry of Health (conference room, floor -1), Lefkosia, Cyprus The Minister of Health, Mr Constantinos Ioannou, makes statements to the Press on the conclusions of the EU Council of Ministers of Health on coronavirus.


Του
Κωστή Πιτσιλλούδη

 

Ο κορονοϊός απέδειξε ξανά τη γύμνια των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Για επτά συναπτά χρόνια προτίμησε να κτίζει πύργους και να εκδίδει διαβατήρια, αντί να επικεντρωθεί στους ίδιους τους πολίτες.

Η αποψίλωση της δημόσιας υγείας αποκαλύφθηκε με τον χειρότερο τρόπο. Έχουμε ελάχιστο εξοπλισμό για να αφοπλίσουμε τον ιό και φάνηκε καθαρά ότι τρέχουμε ένα βήμα πίσω από τα γεγονότα.

Η κρίση αυτή καταδεικνύει και τη φτώχεια όσον αφορά την κοινωνική στήριξη των πολιτών.

Η αισιοδοξία μας δεν καταρρέει, αλλά η επόμενη μέρα έρχεται θολή και θυελλώδης. Εάν δεν επενδύσουμε στον τομέα της δημόσιας υγείας, κινδυνεύουμε εφιαλτικά. Το σενάριο της επόμενης μέρας πρέπει να βασιστεί στη γνώση και την εμπειρία με μια συντονισμένη και αποφασιστική πολιτική, γιατί η παγκόσμια ύφεση δυστυχώς είναι προ των πυλών.

Η μετά τον κορονοϊό εποχή δεν θα είναι εύκολη για κανένα κράτος. Εάν οι κυβερνήσεις δεν πάρουν τολμηρές και φιλολαϊκές πολιτικές στήριξης της οικονομίας, το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο. Υπάρχει φυσικά και ο εύκολος δρόμος, αυτός που διάλεξαν αρκετές δεξιές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων και η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, κατά την οικονομική κρίση του 2013.

Πνιγμός της μεσαίας τάξης και ασήκωτα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Μειώσεις μισθών και γενικά μια δεξιά συντηρητική προσέγγιση των πραγμάτων που μόνο οι αριθμοί ευημερούν και οι τράπεζες. Υπάρχει και ο άλλος δρόμος, της πραγματικής ανέλιξης της οικονομίας μέσω των δραστικών μέτρων, οικονομική ενθάρρυνση των μικρομεσαίων, απαγόρευση μειώσεων μισθών με πακέτα οικονομικής χρηματοδότησης για ενίσχυση και στήριξη των επιχειρήσεων.

Είναι αναμενόμενο ότι ο τουριστικός τομέας θα νοσήσει ανά το παγκόσμιο και κράτη σαν το δικό μας θα βρεθούν σε δυσχερή θέση. Υπάρχουν στην πατρίδα μας πολλοί άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες, ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα τους δώσει τη δυνατότητα να συζητήσουν για τη διάσωση του τουρισμού αλλά και για την καλύτερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας. Οι χώρες δεν σώζονται διά στραγγαλισμού των πολιτών τους, αλλά μέσω της ανάδειξης των ικανοτήτων και των ιδιομορφιών των εργατικών ικανοτήτων τους.

Ευελπιστούμε ότι η Ευρώπη και γενικά η παγκόσμια κοινότητα θα βγει όσο πιο σύντομα γίνεται από αυτόν τον κυκεώνα του θανάτου και της οπισθοδρόμησης των κοινωνιών. Πρώτο και μεγάλο στοίχημα είναι με το πέρας της πανδημίας να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες ζωών. Το δεύτερο είναι οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν να είναι τέτοιες που να επουλώσουν τις πληγές που θα αφήσει ο ιός τόσο στην υγεία αλλά και στην οικονομική στήριξη του κόσμου.

Αυτό το «μετά» πρέπει να θεραπεύει και όχι να οξύνει. Θα πρέπει να είναι μια ανοιχτόμυαλη ριζοσπαστική κοινωνική και οικονομική πολιτική που θα στηρίξει τις κοινωνικές ομάδες με πρώτο μέλημα την πρόοδο και την ομαλοποίηση των νέων δεδομένων κατά την μετά ιό εποχή.