Τι θα πούμε στην κα Λουτ…

ΑΚΕΛ: Αν χειριστεί μόνος το Κυπριακό, να αναλάβει και την ευθύνη ο Πρόεδρος

187

Έτοιμος για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού από το σημείο όπου διακόπηκαν και εντός του «πλαισίου Γκουτέρες», δηλώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι, και θα επαναλάβω στην κυρία Λουτ αυτό που αρκετές φορές διεμήνυσα στον κ. Γκουτέρες. Ότι επιζητούμε συνέχεια των διαπραγματεύσεων, μέσα από την καθιερωμένη και συμφωνημένη διαδικασία, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και με δεδομένο το “πλαίσιο Γκουτέρες”», σημειώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εξηγώντας παράλληλα ότι μια δίκαιη λύση του Κυπριακού σημαίνει πλήρη ισχύ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. «Πιστεύω ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούμε να βρούμε δρόμους και τρόπους συνεννόησης. Αρκεί η Τουρκία να εγκαταλείψει την ιδέα ότι θα ελέγχει και θα ευθυγραμμίζει την Κύπρο με δικά της συμφέροντα ή στόχους», λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

4_Andros

ΑΚΕΛ: Να ακουστούν οι απόψεις των κομμάτων

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, διαμηνύει πως εάν θα γίνουν συλλογικοί χειρισμοί στο Κυπριακό,  ο Πρόεδρος θα έπρεπε να ακούσει τις απόψεις των κομμάτων. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Άστρα» και στην εκπομπή «Χωρίς Όρια», ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι είναι δικαίωμα του Προέδρου να χειριστεί μόνος του το Κυπριακό, ωστόσο είπε θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη. Σημείωσε ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις δεν είναι καθοριστικές για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Αυτό που έχει σημασία, σημείωσε, είναι το τι θα πουν οι δύο ηγέτες στην κυρία Λουτ για να ξεκαθαρίσει πως μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ότι τα ερωτήματα του ΓΓ είναι συγκεκριμένα και θα πρέπει σε αυτά να απαντήσουν οι δύο ηγέτες για να αποφασίσει στη συνέχεια ο κύριος Γκουτέρες εάν και πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία στο Κυπριακό. Θα πρέπει, είπε ο Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να απαντήσει με ξεκάθαρο τρόπο σε αυτά που ζητά ο ΓΓ ώστε αν υπάρξει αδιέξοδο οι ευθύνες να μη βαραίνουν την ε/κ πλευρά. Το ΑΚΕΛ, ξεκαθάρισε, δεν καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να κάνει υποχωρήσεις, αλλά να πάρει πρωτοβουλίες τις οποίες να αναπτύξει. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι το κλειδί στο Κυπριακό δεν το έχει μόνο η Τουρκία και ότι αυτό θα πρέπει όλοι να το αντιληφθούν και να αναλάβουν το ρόλο που τους αναλογεί.

1_kiria odofragma-deryneia1

Να ανοίξουν όλα τα οδοφράγματα

Ερωτηθείς σχετικά, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε πως αίτημα του κόμματός του είναι να διανοιχτούν όλα τα οδοφράγματα κι εξέφρασε λύπη για τη διαστρέβλωση που επιχειρεί η ΕΔΕΚ. Εξάλλου, πρόσθεσε, όταν λαμβάνεται μια απόφαση πρέπει να υλοποιείται, διαφορετικά χάνεται η αξιοπιστία και δυστυχώς, ανέφερε, έχουν συμφωνηθεί πολλά ΜΟΕ που δεν έχουν υλοποιηθεί.