Της Δικαιοσύνης ήλιε ανόητε…

62

Του Τάσου Περδίου

“Θέλουμε πραγματικά να δώσουμε ένα μήνυμα. Ότι η ασφάλεια του πολίτη, αλλά και η απονομή της δικαιοσύνης είναι κάτι που μας ενδιαφέρει”. Είναι απόσπασμα από τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας την περασμένη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019, στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου. Δεν εξηγείται αλλιώς.

Είτε μας τρολάρει κανονικά ή αυτά που λέει τα πιστεύει οπότε υπάρχει σοβαρό θέμα επαφής με την πραγματικότητα. Τρεις μέρες μετά τη διακήρυξη ασφάλειας και δικαιοσύνης από τον κ. Αναστασιάδη, βρέθηκε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς GRECO. Ο κ. Τζιανλούκα Εσπόζιτο είχε να πει ότι το 2016 η Επιτροπή έκανε 16 συστάσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία για αντιμετώπιση της διαφθοράς στη Δικαιοσύνη.

Από αυτές εφαρμόστηκαν οι δύο και εκείνες μερικώς μόνο. Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι συστάσεις της Επιτροπής GRECO είναι δεσμευτικές για τα κράτη-μέλη. Ναι, χρησιμοποίησε παράγωγο του ρήματος “δεσμεύομαι” και δεν είχε καμία διάθεση για αστεία. Επιστρέφοντας στο γραφικό Στρασβούργο, ο κ. Εσπόζιτο μπορεί να πάρει μαζί του και να μελετήσει δύο πράγματα. Τα λόγια του Προέδρου Αναστασιάδη ότι τον ενδιαφέρει η ασφάλεια και η δικαιοσύνη και τις πράξεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Επί της οποίας έγιναν ταχυδακτυλουργικές ρυθμίσεις ώστε ν’ αποφυλακίζονται παιδεραστές από τις φυλακές και ποδοπατήθηκαν σαν χαρτιά της τουαλέτας οι νόμοι και οι κανονισμοί ώστε άρον άρον να μεταφερθεί εκτός φυλακών ένας κατάδικος από τον εκλεκτό κατάλογο των ημέτερων της σημερινής κυβέρνησης. Ας συγκρίνει η Επιτροπή GRECO τα λόγια με τα έργα της κυβέρνησης Αναστασιάδη και θα καταλάβει πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το θεσμό της Δικαιοσύνης σε όλες τις εκφάνσεις της εσωτερικής διακυβέρνησης. Τότε θα καταλάβουν ότι η φαιά ουσία και το χαρτί που χρησιμοποιήθηκαν για τις 16 συστάσεις ήταν σκέτη σπατάλη.

“Και αν είναι κάτι που θέλω μετ’ επαίνου να αναφέρω είναι τα επιτεύγματα της Αστυνομίας, παρά την αυξανόμενη τάση του εγκλήματος. Και έγινε κατορθωτό χάρη και στην εθελοντική προσφορά των πολιτών. Το 2012 οι παρατηρητές της γειτονιάς ήταν τέσσερις χιλιάδες σε τρεις δήμους και κοινότητες. Σήμερα είναι 105 χιλιάδες σε 317 δήμους και κοινότητες. Αυτό έχει συμβάλει στην εξιχνίαση εγκλημάτων σοβαρότατης μορφής, όχι απλά σε βάθος χρόνου, αλλά την επομένη. Και αυτό πρέπει να λέγεται”.

Είναι δεύτερο απόσπασμα από τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου.
Γιώργος Γεωργίου, Μάριος Καραολής, Φίλιππος Λουκαΐδης, Μαρσέλ Αουρέλ Κολεάσα, Τζιορτζιάν Καταλίν Κομάν, Θεοφάνης Καλοψιδιώτης, Ηλίας Χατζηευθυμίου, Σκεύη Χατζηευθυμίου, Γιάνι Βόγλι, Γιάννης Καλοψιδιώτης, Κούλλης Χατζησάββας, Παντελής Αντωνίου Ρόπας, Μιχάλης Αναστάση Σιάλος, Τζορτζ Λο, Ντέιβιντ Λι Κόλινς, Sarpjit Singh.

Τα ονόματα, Πρόεδρέ μου, ανήκουν σε δολοφονηθέντες στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου τα τελευταία 5-6 χρόνια. Οι πληρωμένοι δολοφόνοι κυκλοφορούν και εκτελούν ανθρώπους ωσάν και παίζουν “πόλεμο” σε παιδότοπο με πιστολάκια που πετάνε μπογιές. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δρέπει τις δάφνες επειδή, λέει, αύξησε τους παρατηρητές της γειτονιάς. Τι άλλο θα ακούσουμε, Παναγία μου;