Το χάσμα

Της Νίκης Κουλέρμου

Διαμετρικά αντίθετες οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ αναφορικά με την επανεκκίνηση των συνομιλιών. Η μεν κυβέρνηση διά του ΥΠΕΞ εξέφρασε χθες την εκτίμηση, στη βάση των όσων γνωρίζει από τις επαφές, ότι «σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις που θα δημιουργούν θετικά δεδομένα για ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών».

Το ΑΚΕΛ διά του ΓΓ του κόμματος εκτιμά ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ «σε αυτό το στάδιο δεν πρόκειται να αναλάβει μια πρωτοβουλία» για επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό. Το ΑΚΕΛ εκφράζει έντονες ανησυχίες για το πού οδηγείται το Κυπριακό με τους χειρισμούς του Προέδρου από το Κραν Μοντανά και μετά. Παραπέμποντας στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ του Σεπτέμβρη του 2017 που είναι ένας πλήρης απολογισμός των διαπραγματεύσεων μέχρι το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, επαναλαμβάνει φορτικά ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν θα αναλάβει νέα πρωτοβουλία αν οι δύο ηγέτες και τα εμπλεκόμενα μέρη δεν δείξουν δυνατή βούληση για να ξεπεράσουν και τις τελευταίες δυσκολίες, να φθάσουν σε στρατηγική συμφωνία και να διανύσουν το τελευταίο μίλι για εξεύρεση λύσης, ώστε χωρίς εγγυήσεις, παραμάνες και κηδεμόνες ο λαός μας να ζήσει σε ένα επανενωμένο κανονικό κράτος.

Η κυβέρνηση αφού ροκάνισε 15 μήνες μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά κατέληξε στη Νέα Υόρκη υποβάλλοντας στον ΓΓ του ΟΗΕ νέους όρους για επανέναρξη των συνομιλιών. Σε διάσκεψη Τύπου στις 28 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ζήτησε να υποβληθούν γραπτώς οι θέσεις της Τουρκίας για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Προφανώς και ο ΓΓ του ΟΗΕ θα παραξενεύτηκε όταν άκουσε κάτι τέτοιο -όπως και μεις- αφού οι θέσεις της Τουρκίας εκφράστηκαν από τον ίδιο τον Μ. Τσαβούσογλου στον ΓΓ του ΟΗΕ, εξού και ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες περιέλαβε στο Πλαίσιό του την εγκατάλειψη των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων προκειμένου να έχουμε «φυσιολογικό κράτος». Επιπλέον υπέβαλε και ένα «Μηχανισμό Εφαρμογής Λύσης» τον οποίο η ε/κ πλευρά απαξίωσε και οι ιθαγενείς στην Κύπρο έμαθαν γι’ αυτόν, από «σπόντα», μήνες μετά το Κραν Μοντανά. Ο Πρόεδρος ζήτησε επίσης δημόσια την επανακατάθεση του τ/κ χάρτη για το εδαφικό.

Κι εδώ είναι η αντίφαση των απαιτήσεων του Προέδρου και των θέσεων Γκουτέρες: Οι θέσεις που έχουν ήδη περιληφθεί στο Πλαίσιο Γκουτέρες και είναι θέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ δεν ικανοποιούν τη δική μας πλευρά και στο θέμα των εγγυήσεων και στο εδαφικό (περιλαμβάνει τη Μόρφου); Εφόσον ζητούσαμε επανάληψη των συνομιλιών σύμφωνα με το Πλαίσιο Γκουτέρες γιατί ο Πρόεδρος επιστρέφει σε σημείο πίσω από τις θέσεις Γκουτέρες; Αν αποδέχεται -όπως λέει- συνέχιση των συνομιλιών από κει που μείναμε τότε γιατί ξανανοίγει ζητήματα που ήταν «σχεδόν συμφωνημένα» σύμφωνα με την έκθεση Γκουτέρες; Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά τη διαφύλαξη των συγκλίσεων και της δουλειάς που επιτεύχθηκε μέσα από τις διαπραγματεύσεις δύο χρόνων.

Και τώρα; Ο Πρόεδρος επιμένει να επαναφέρει και να ξανανοίγει το ζήτημα των αρμοδιοτήτων της κεντρικής εξουσίας. Για να πετύχει τι; Θα πετύχει επανέναρξη των συνομιλιών; Πείθει τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι ξανανοίγοντας θέματα που ήταν κλειστά θέλει να φθάσει σε στρατηγική συμφωνία στα έξι σημεία του Πλαισίου του;
Υπάρχει χάσμα μεταξύ της προσέγγισης του Προέδρου και του ΓΓ του ΟΗΕ. Έτσι, αν θα επανεκκινήσουν οι συνομιλίες είναι υπό ερωτηματικό, τουλάχιστον. Με ποια βάση και με ποιο στόχο θα επαναρχίσουν είναι το ανησυχητικό και το πιο κρίσιμο για τη συνέχεια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy