Το χρέος δεν μας αφήνει να παραδοθούμε

250

Ενώ ο κ. Αναστασιάδης πειραματίζεται, ακροβατεί και αναλώνεται σε τακτικισμούς, η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της

Μαχητική εκδήλωση μνήμης και τιμής από το ΑΚΕΛ χθες στο Δάλι

Είναι το χρέος που δεν μας αφήνει να παραδοθούμε. Είναι το χρέος που δεν μας αφήνει να γονατίσουμε μπροστά στον εφιάλτη της διχοτόμησης, που δυστυχώς τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά ορθώνεται μπροστά μας, διαμηνύει το ΑΚΕΛ και διά του Γενικού του Γραμματέα, Άντρου Κυπριανού, επισημαίνει πως «ενώ ο κ. Αναστασιάδης πειραματίζεται, ακροβατεί και αναλώνεται σε τακτικισμούς, η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της και επιχειρεί νέα τετελεσμένα που μας φέρνουν πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση».

Το παρατεταμένο αδιέξοδο, για το οποίο το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε, της έδωσε την ευχέρεια να θέσει στο τραπέζι την απαράδεκτη απαίτηση για δύο κράτη, τόνισε.

Μιλώντας στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, χθες βράδυ, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ιδαλίου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξήρε τη θυσία των υπερασπιστών της Δημοκρατίας και της Νομιμότητας και υπενθύμισε τα γεγονότα που οδήγησαν την προδοσία.

Στις 15 του Ιούλη του 1974 οι πραξικοπηματίες, υπηρετώντας τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, άνοιξαν τον τάφο της Δημοκρατίας, τον τάφο της Κύπρου. Όσο κι αν προσπαθούν σήμερα οι ιδεολογικοί τους απόγονοι να χώσουν το έγκλημα βαθιά στη λήθη, εμείς δεν πρόκειται να ξεχάσουμε, υπογράμμισε.

Εμμονή στη συμφωνημένη βάση λύσης

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Άντρος Κυπριανού υπογράμμισε πως η Τουρκία ήταν διαχρονικά το εμπόδιο για την επίτευξη λύσης με τις αδιάλλακτες θέσεις της. «Η Τουρκία πάντοτε είχε ως προτεραιότητα και προωθούσε τα δικά της συμφέροντα. Πώς εμείς μπορούμε να καταστήσουμε ανέφικτους τους στόχους της; Πώς μπορούμε να την υποχρεώσουμε είτε να συνεργαστεί στην ορθή βάση λύσης, είτε να εκτεθεί, πληρώνοντας το ανάλογο κόστος;» διερωτήθηκε, για να δώσει την απάντηση: «Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι.

Θα το πετύχουμε εμμένοντας στη συμφωνημένη βάση λύσης. Αυτό μας συμβουλεύουν όλοι διεθνώς να κάνουμε. Μπορούμε να το πετύχουμε αξιοποιώντας το δίκαιο που έχουμε με το μέρος μας. Με την προϋπόθεση να είμαστε καλά προετοιμασμένοι και συγκεντρώνοντας όλα τα επιχειρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας. Δίχως αντιφάσεις, παλινδρομήσεις και τακτικισμούς που απλώς διευκολύνουν την Τουρκία να προωθήσει τους στόχους της.

Δίχως αγκυλώσεις και ρατσιστικές αντιλήψεις. Συνεργαζόμενοι με τους Τ/κ συμπατριώτες μας που θέλουν και αγωνίζονται και αυτοί για τη λύση και την επανένωση». Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε λύπη γιατί «τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργούμε έτσι. Αντιθέτως χειρισμοί που γίνονται από τον κ. Αναστασιάδη διευκολύνουν την Τουρκία να μένει στο απυρόβλητο».

Παλινδρομήσεις

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε τη θέση ότι ο κ. Αναστασιάδης με τις αντιφάσεις, τις παλινδρομήσεις και τους τακτικισμούς του κινδυνεύει να μείνει στην Ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης. «Τον καλούμε έστω και τώρα να προβληματιστεί. Τον καλούμε έστω και τώρα να αποτιμήσει τους χειρισμούς του», σημείωσε, υπενθυμίζοντας τι παρέλαβε στο Κυπριακό από τον αείμνηστο Δημήτρη Χριστόφια. «Κοινά ανακοινωθέντα που εξασφάλιζαν διαχρονικές θέσεις της πλευράς μας. Με πολλά θέματα συμφωνημένα και καταγεγραμμένα ως συγκλίσεις.

Με το κεφάλαιο της ενέργειας με τεράστια προοπτική και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας διασφαλισμένα. Με τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίζει ότι η πλευρά μας ήταν ένα βήμα μπροστά στην ετοιμότητα για λύση του προβλήματος. Ο ίδιος τι έκανε και σε ποια φάση οδήγησε το Κυπριακό;» διερωτήθηκε για να ψέξει του χειρισμούς του, με τους οποίους επιχείρησε να πετάξει τα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ στα σκουπίδια, για να καταλήξει στην Κοινή Διακήρυξη του Φλεβάρη του 2014 με απώλειες, κυρίως στο θέμα της αδιαίρετης κυριαρχίας.

Πορεία νεολαίας

Της εκδήλωσης προηγήθηκε πορεία της νεολαίας της ΕΔΟΝ, η οποία ξεκίνησε από το σωματείο «Άδωνης» και με λάβαρα και πανό, με συνθήματα «Δεν ξεχνούμε την προδοσία, δεν ξεχνούμε την κατοχή», «ΝΑΤΟ, CIA, ΠΡΟΔΟΣΙΑ», κατέληξε στο αμφιθέατρο. Στον ίδιο χώρο κατέληξε και η μεγάλη αντιπροσωπεία της ΠΟΓΟ, η οποία προηγουμένως μετέβη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στο Κοιμητήριο Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης και απέδωσε τιμές στους ήρωες της Αντίστασης και της Ελευθερίας.

Δεν ξεχνούμε

«Δεν ξεχνούμε την προδοσία. Τα όπλα που σημάδεψαν το λαό μας. Δεν ξεχνούμε τις χειροπέδες και τις σφαίρες που χάραξαν για πάντα τη συνείδηση εκατοντάδων ηρώων της Δημοκρατίας που τους συνέλαβαν, τους βασάνισαν, τους φυλάκισαν, τους σκότωσαν. Δεν ξεχνούμε αυτούς που πρόδωσαν και αυτούς που προδόθηκαν… Δεν ξεχνούμε ποιοι διέταξαν την εξόντωση της Κύπρου.

Η πατρίδα μας τους ήταν χρήσιμη μόνο αν ήταν παραδομένη στις υπηρεσίες τους. Ήταν χρήσιμη μόνο ως ”αβύθιστο αεροπλανοφόρο”· ”κατασκοπευτική βάση του ελεύθερου κόσμου” ενάντια στη Σοβιετική Ένωση∙ ορμητήριο για την κατάπνιξη των αραβικών απελευθερωτικών κινημάτων και κέντρο ελέγχου της ροής πετρελαίου προς τη Δύση», τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας πως όπως και τότε, έτσι και σήμερα θέλουν την Κύπρο υποταγμένη στα συμφέροντά τους.

«Ο περιβόητος νόμος Ρούμπιο – Μενέντεζ που ετοιμάστηκε με τη συνεργασία της κυβέρνησης Αναστασιάδη και τον οποίο χαιρέτισε ο Συναγερμός, σ’ αυτό στοχεύει. Να γίνει η Κύπρος όργανό τους στην αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ρωσίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη χώρα και το λαό μας», υπογράμμισε ο Α. Κυπριανού.

Ο λαός γνωρίζει και τους προδότες και τους ήρωες

Η Ιστορία δεν θα αντιστραφεί, διαμηνύει το ΑΚΕΛ και με ανακοίνωσή του ψέγει την ενέργεια του Προέδρου Αναστασιάδη, του Προέδρου της Βουλής, του Αρχιεπισκόπου, του ΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ να αποδώσουν τιμές και στεφάνια σε αυτούς που επιτέθηκαν στο Προεδρικό κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

«Δεξιά και ακροδεξιά ισχυρίζονται ότι αποδίδουν αυτές τις τιμές για χάρη της ενότητας. Όμως η ενότητα δεν οικοδομείται πάνω στην ιστορική λήθη, αλλά πάνω στην ιστορική αλήθεια. Ισχυρίζονται ακόμα ότι τους τιμούν γιατί σκοτώθηκαν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Υιοθετώντας όμως αυτή τη λογική σημαίνει ότι ουδέποτε καταδίκασαν ειλικρινά το περιεχόμενο εκείνης της διαταγής, της εντολής του πραξικοπήματος, ανατροπής και δολοφονίας του Μακαρίου. Άλλωστε, δεξιά και ακροδεξιά δαφνοστεφανώνουν, όχι μόνο αυτούς που εκτελούσαν, αλλά και αυτούς που έδιναν τις διαταγές της αιματηρής εοκαβήτικης τρομοκρατίας και τελικά του πραξικοπήματος. Ειδικά από πλευράς κυβέρνησης και ΔΗΣΥ, αυτή η βάναυση πρόκληση σε βάρος της Ιστορίας αποτελεί μια σαφή υπενθύμιση ότι η κυπριακή δεξιά ούτε άλλαξε ούτε θέλει να αλλάξει.

Σε κάθε περίπτωση, η δεξιά και η ακροδεξιά του τόπου ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι με την ετήσια αυτή πρόκληση σε βάρος της ιστορικής μνήμης και του λαού μας θα καταφέρουν να αντιστρέψουν την Ιστορία της Κύπρου. Αυτοί που σκοτώθηκαν επιτιθέμενοι στο Προεδρικό, στον Πρόεδρο Μακάριο και στη Δημοκρατία δεν μπορούν να μπουν -και δεν θα μπουν ποτέ- στα ίδια κατάστιχα με τους αγωνιστές της Δημοκρατίας, με τους αντιστασιακούς, με αυτούς που δολοφονήθηκαν από τους πραξικοπηματίες.

Με τον Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου που δολοφονήθηκε από τους χουντικούς γιατί αρνήθηκε να επιτεθεί στο Προεδρικό. Με τον Κώστα Μισιαούλη, τον Κωστάκη Ευαγόρου, τον Νίκο Φλουρέντζου, τον Κυριάκο Παπαλαζάρου, τον Αντρέα Κέστα, τον Πάμπο και τον Τάσο Χριστοφή, τον Παντελή Χαραλάμπους, τον Χριστάκη Κόμπο και τόσους άλλους μάρτυρες της Δημοκρατίας.
Η λαϊκή μνήμη είναι ισχυρότερη από τα ενοχικά σύνδρομα της δεξιάς και ακροδεξιάς», τονίζει το ΑΚΕΛ.