Το ένα τέταρτο της Κύπρου υποθήκη στις τράπεζες

 Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας αποτυπώνουν τη διάσταση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, τόσο για τους δανειολήπτες όσο και τη χώρα ευρύτερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το σύνολο των δανείων στις εγχώριες εργασίες των τραπεζών ανέρχεται στα 48,4 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο υπερβαίνει το ένα τέταρτο της ιδιωτικής περιουσίας στην Κύπρο (στην εκτίμηση του 2013 αποτιμήθηκε στα 200 δισ. ευρώ, αλλά έκτοτε οι τιμές στα ακίνητα μειώθηκαν).

Μάλιστα με βάση τα στοιχεία της ΚΤ σχεδόν τα μισά από τα πιο πάνω δάνεια (22,1 δισ. ευρώ) είναι μη εξυπηρετούμενα.

Επίσης με βάση τις εκτιμήσεις της ΚΤ τα μισά από αυτά είναι ήδη τερματισμένα και κινδυνεύουν άμεσα με εκποίηση, ενώ στην ίδια μοίρα ενδέχεται να καταλήξουν και τα υπόλοιπα. Χθες η ΚΤ ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω της εφαρμογής του νέου Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ 9) από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Το πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Το ίδιο γνωστοί είναι και οι κίνδυνοι οι οποίοι ελλοχεύουν. Επίσης οι αρμόδιοι γνώριζαν εδώ και μήνες ότι το πρόβλημα θα γίνει ακόμη πιο έντονο με την εφαρμογή του ΔΠΧΑ.

Το ερώτημα είναι γιατί το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει λάβει ακόμη μέτρα για προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης; Πότε θα το κάνει; Πότε θα δούμε επιτέλους τον περιβόητο φορέα και το πρόγραμμα Εστία; Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε από τις 15 Μαρτίου στη σύσκεψη στο Προεδρικό στην παρουσία των αρχηγών των κομμάτων ότι σε μία εβδομάδα θα κατέθετε ολοκληρωμένη πρόταση. Έχουν παρέλθει δύο μήνες από τότε, αλλά ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

Μάλιστα αν κρίνουμε από τις προτάσεις τις οποίες ετοιμάζει το Υπουργείο για επίσπευση των εκποιήσεων και διευκόλυνση της πώλησης δανείων, φαίνεται ότι τα μέτρα που ετοιμάζονται κινούνται μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Είναι προφανές -και καλά γνωστό στους αρμοδίους- ότι οι πιέσεις από τους θεσμούς στην Ευρώπη για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα ενταθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα. Μαζί τους θα αυξηθούν και οι κίνδυνοι οι οποίοι ελλοχεύουν.

Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια. Ούτε και περιθώρια για παιχνίδια. Το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να κινηθεί άμεσα. Διαφορετικά οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές, τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για την ίδια τη χώρα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy