Το Εστία απέτυχε. Ποια η επόμενη μέρα;

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Τα αποτελέσματα του σχεδίου Εστία επιβεβαιώνουν την προχειρότητα του Υπουργείου Οικονομικών.

Εάν η περίοδος για την υποβολή των αιτήσεων για το Εστία έληγε σήμερα 15 Νοεμβρίου, όπως προνοούσε το αρχικό διάταγμα, θα είχαμε μόλις 300 αιτήσεις, σε σύγκριση με 15.000 που εκτίμησε το Υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή σε ποσοστό θα είχαν ενταχθεί στο σχέδιο μόλις το 2% των δυνητικά δικαιούχων.

Εάν η απόκλιση κυμαινόταν στο 10-20%, ενδεχομένως θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η ευθύνη βαραίνει κυρίως τους δανειολήπτες, οι οποίες δεν υπέβαλαν αίτηση. Ωστόσο το πολύ υψηλό ποσοστό απόκλισης της τάξης του 98% επιβεβαιώνει ότι η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά αυτούς που σχεδίασαν το σχέδιο.

Και ενώ αποδεδειγμένα η αποτυχία ανήκει εξ ολοκλήρου στο Υπουργείο Οικονομικών, το κόστος θα κληθούν να το πληρώσουν και πάλι οι πολίτες. Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας όσον αφορά το τι θα ακολουθήσει. Άλλωστε ο Υπουργός Οικονομικών προχώρησε πρόσφατα στην έκδοση διατάγματος για έναρξη των ηλεκτρικών εκποιήσεων, χωρίς να αναμένει την υλοποίηση του σχεδίου Εστία, δείχνοντας ουσιαστικά ποια θα είναι η επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπάρχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 9,71 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 5,37 δισ. ευρώ δεν καλύπτονται από οποιαδήποτε συμφωνία και ως εκ τούτου κινδυνεύουν άμεσα με εκποίηση. Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχουν άλλα τόσα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, τα οποία επίσης κινδυνεύουν με άμεση εκποίηση ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό από τα δάνεια τα οποία βρίσκονται στις τράπεζες. Ενδεικτικά στην ΚΕΔΙΠΕΣ (πρώην Συνεργατική) υπάρχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 6,70 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν μικρομεσαία νοικοκυριά.

Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση στα νοικοκυριά είναι χειρότερη σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, τα εγχώρια νοικοκυριά έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες ύψους 5,01 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,78 δισ. ευρώ δεν καλύπτονται από οποιαδήποτε συμφωνία και ως εκ τούτου κινδυνεύουν άμεσα με εκποίηση. Επίσης οι επιχειρήσεις έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 4,38 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,46 δισ. ευρώ δεν καλύπτονται από οποιαδήποτε συμφωνία αναδιάρθρωσης και ως εκ τούτου κινδυνεύουν και αυτά με άμεση εκποίηση.

Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι το σχέδιο Εστία δεν ανταποκρίθηκε ούτε στο ελάχιστο στις προσδοκίες. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να δώσει λύσεις στο πρόβλημα. Συνεπώς το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να εξετάσει και να προωθήσει άλλα μέτρα. Σε διαφορετική περίπτωση θα φέρει την ευθύνη για τα όσα θα ακολουθήσουν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy