«Το Εστία δεν καλύπτει ευάλωτους»Το ΑΚΕΛ τονίζει την ανάγκη για ολοκληρωµένη στεγαστική πολιτική

Το σχέδιο Εστία δεν καλύπτει τις ευάλωτες οµάδες του πληθυσµού οι οποίες έχουν χαµηλά έως καθόλου εισοδήµατα, προειδοποίησε εκ νέου χθες το ΑΚΕΛ, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για την προώθηση µιας ολοκληρωµένης στεγαστικής πολιτικής για την αντιµετώπιση των µη εξυπηρετούµενων δανείων. Σχολιάζοντας τα δηµοσιεύµατα αναφορικά µε τους όρους του «Εστία» και ειδικότερα το κριτήριο της βιωσιµότητας, το ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι η έγνοια της κυβέρνησης δεν είναι να καλύψει τις ευάλωτες οµάδες του πληθυσµού, αλλά πρωτίστως να επιδοτηθούν και πάλι οι τράπεζες.

Σηµειώνεται ότι η πιο σηµαντική προϋπόθεση για την ένταξη του δανειολήπτη στο «Εστία» είναι να κριθεί από την τράπεζα ως βιώσιµος για αναδιάρθρωση του δανείου του στη βάση των εισοδηµάτων του. Αυτό σηµαίνει ότι κινδυνεύουν να µείνουν εκτός του σχεδίου δανειολήπτες οι οποίοι δεν έχουν εισοδήµατα όπως οι άνεργοι, αλλά και χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι έχουν χαµηλά εισοδήµατα όπως οι χαµηλόµισθοι, χαµηλοσυνταξιούχοι και λήπτες δηµόσιων βοηθηµάτων.

Το ΑΚΕΛ υπενθύµισε ότι πριν τις εκλογές η κυβέρνηση υποσχέθηκε πως οι πιο πάνω οµάδες θα ενταχθούν σε άλλα σχέδια, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί µέχρι σήµερα οτιδήποτε συγκεκριµένο προς αυτή την κατεύθυνση.

«Επαναλαµβάνουµε ότι η δηµιουργία ολοκληρωµένης στεγαστικής πολιτικής που να καλύψει ιδιαίτερα τις ευάλωτες οµάδες του πληθυσµού και τα νεαρά ζευγάρια αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής για αντιµετώπιση των µη εξυπηρετούµενων δανείων», τόνισε το ΑΚΕΛ. Υπενθύµισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει προωθήσει µέχρι σήµερα οποιοδήποτε σχέδιο για τους συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι αντιµετωπίζουν πολλές στερήσεις και δυσκολίες προκειµένου να ανταποκρίνονται στην αποπληρωµή των δανείων τους.

Εν τω µεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδροµος Προδρόµου, σχολιάζοντας τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ ότι οι πιο ευάλωτοι δανειολήπτες κινδυνεύουν να µείνουν εκτός του «Εστία» και ότι απαιτείται ολοκληρωµένη στεγαστική πολιτική, ισχυρίστηκε ότι το ΑΚΕΛ ακολουθεί «τακτική µηδενισµού και άρνησης». Απέφυγε, ωστόσο, για άλλη µια φορά να αναφέρει τι θα γίνει µε τους δανειολήπτες, οι οποίοι θα κριθούν µη βιώσιµοι για αναδιάρθρωση.

Αιτήσεις εντός Ιουλίου

Σηµειώνεται ότι ο Υπουργός Οικονοµικών Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε χθες ότι το σχέδιο Εστία αναµένεται να ανοίξει για αιτήσεις «εντός Ιουλίου». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι το «Εστία» θα αποτελέσει άλλη µια προσθήκη που θα επιτρέψει πλήρως και οριστικά στην οικονοµία να απαλλαγεί από τα κατάλοιπα της περιόδου της αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης.

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.