Το γλωσσάρι, οι αντιδράσεις και οι υπερβολές

Του Γιώργου Δεληγιάννη

Αυτή η υπόθεση με το γλωσσάρι που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΑΣΕ, και ο ντόρος που δημιουργήθηκε γύρω από αυτό, έχω την εντύπωση ότι επέτρεψε σε κάποιους να βγάλουν όχι μόνο τις απόψεις και θέσεις τους, παράπονα γύρω από το θέμα με το οποίο διαφωνούν, αλλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έβγαλαν και «χολή» κατά άλλων και κυρίως συναδέλφων δημοσιογράφων.

Το περιβόητο γλωσσάρι δεν είναι τίποτε άλλο από μια εισήγηση από κάποιους προς τους λειτουργούς των μέσων ενημέρωσης, γιατί θεωρούν οι δημιουργοί του, και πριν από αυτούς ο ΟΑΣΕ, ο οποίος και εισηγήθηκε τη δημιουργία του, ότι έτσι μπορούν να βοηθήσουν στην προσέγγιση των δημοσιογράφων και κατ’ επέκταση των κοινοτήτων.

Προφανώς και κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο λεξιλόγιο και ούτε πρόκειται να τιμωρηθεί οποιοσδήποτε αν δεν το χρησιμοποιεί.

Πρόκειται απλώς για μια προσπάθεια μέσα και από τον τρόπο έκφρασης μέσω των Μέσων Ενημέρωσης, να μειωθεί η ένταση που υποβόσκει στο συνειδητό και το ασυνείδητο των δύο κοινοτήτων για 42 χρόνια, αν όχι και περισσότερα.

Έχω την εντύπωση ότι επί της ουσίας του περιεχομένου του υπάρχουν και περιπτώσεις που αγγίζουν τα όρια του αστείου, αλλά οι αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν, ειδικά από μια μερίδα δημοσιογράφων, και οι κατηγορίες που εξαπέλυσαν τόσο στους δημιουργούς του γλωσσαρίου όσο και σε όσους το υποστηρίζουν, ξεπέρασε κάποιες φορές και τη λογική.

Δηλαδή η εισήγηση του γλωσσαρίου για τη χρήση του όρου τουρκικός στρατός αντί Αττίλας, πού δημιουργεί πρόβλημα; Η λέξη Αττίλας είναι το όνομα που έδωσε ο τουρκικός στρατός στην επιχείρηση του ’74 όταν έγινε η εισβολή.

Όταν δηλαδή όλοι αυτοί που αντιδρούν σε αυτό θα πρέπει να εξηγήσουν σε ένα ξένο που δεν έχει ιδέα τι έγινε στην Κύπρο και του πουν ότι «το βόρειο τμήμα της χώρας μας το καταπατά ο Αττίλας», θα γίνουν αντιληπτοί;

Και από την άλλη, αν χρησιμοποιείται η φράση βόρειο τμήμα αντί κατεχόμενα, αυτό αλλάζει την ουσία του πράγματος που είναι το γεγονός πως το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι κατεχόμενο από την Τουρκία;

Νομίζω, λοιπόν, ότι τελικά γίνεται πολύς ντόρος για το τίποτα και οι αντιδράσεις είναι υπερβολικές από κάποιους που είμαι σίγουρος ότι στο προσωπικό τους λεξιλόγιο, όταν συζητούν για ό,τι έχει να κάνει με Τουρκία, Τουρκοκύπριους κ.λπ., πολλές φορές χρησιμοποιούν λέξεις που δεν κολακεύουν ούτε τους ίδιους.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy