Το Κυπριακό στις διαστάσεις της κάθε πολιτικής δύναμης

229

Πρόεδρος και πολιτικοί αρχηγοί αναφέρθηκαν στις εξελίξεις ή μη σήμερα

Το Κυπριακό, στις διαστάσεις και στις αναγνώσεις της κάθε πολιτικής δύναμης, κυριάρχησε, χθες, ημέρα κατά την οποία λαός και πολιτεία τίμησαν τους ηρωικούς νεκρούς της Αντίστασης, καταδικάζοντας -με θλιβερές εξαιρέσεις- την προδοσία σε βάρος του τόπου και του λαού μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε πως ο λόγος της συνέχισης ενός απαράδεκτου στάτους κβο δεν οφείλεται παρά μόνο αποκλειστικά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς Τουρκίας αλλά και των Τ/κ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευχή η Τουρκία και οι Τ/κ «να αλλάξουν νοοτροπία και μυαλά, έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί μια λύση βιώσιμη, λειτουργική, μια λύση αντάξια στις αρχές και τα πιστεύω του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Σε ερώτηση αναφορικά με την κάθοδο της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Τζέιν Χολ Λουτ και πώς διαχειρίζεται η κυβέρνηση την περίοδο που ακολουθεί σε σχέση με μια ενδεχόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Οι θέσεις μας είναι καλά γνωστές.

Προσπάθειες των εκάστοτε κυβερνήσεων ήταν επιτέλους να εξευρεθεί μια ειρηνική και βιώσιμη λύση. Η βάση έχει συμφωνηθεί».

Σε σχέση με τις αναφορές στην ειρηνευτική δύναμη, που περιλαμβάνονται σε επιστολή του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως δεν πρόκειται να απαντήσει σε οποιουσδήποτε ισχυρισμούς, για να προσθέσει πως θέλει να κρατήσει ήπιους τόνους.

«Ό,τι έχουμε να πούμε, θα το πούμε στην κα Λουτ, όπως το έχουμε κατ’ επανάληψη υποβάλει και προς τον ΓΓ του ΟΗΕ», είπε.

Ο Πρόεδρος να συνειδητοποιήσει το βάρος της ευθύνης του

Το ΑΚΕΛ, διά του Άντρου Κυπριανού, κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει πρωτοβουλίες και να επιδείξει αποφασιστικότητα, για την εξεύρεση λύσης που θα τερματίζει την κατοχή.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει έστω και τώρα να συνειδητοποιήσει το βάρος της ευθύνης που έχει, να κάνει αυτό που χρειάζεται, για να μη μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης.

«Δεν προτείνουμε να υποχωρήσει από τις διαχρονικές μας θέσεις όπως κάποιοι υπαινίσσονται. Προτείνουμε να δείξει αποφασιστικότητα. Να αναλάβει πρωτοβουλίες. Να αναδείξει με συνέπεια τις θέσεις και την επιχειρηματολογία μας. Να εργαστεί προσηλωμένα για λύση του Κυπριακού.

Λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος δεν θα σωθεί με το παζάρι των διαβατηρίων, με τις μπίζνες από τις οποίες πλουτίζουν ημέτεροι της κυβέρνησης και με τα καζίνο.

«Η Κύπρος θα σωθεί μόνο αν επανενωθεί», τόνισε. Ο Α. Κυπριανού αναφέρθηκε στην πολιτική της Τουρκίας για εξάρτηση της τ/κ κοινότητας από αυτή λέγοντας ότι μια μερίδα της κοινότητας αντιστέκεται, όμως δεν θα αντέξει για πάντα.

Αν δεν το κατανοήσει έγκαιρα αυτό η δεξιά στην ελληνοκυπριακή κοινότητα αυτή τη φορά θα πληγώσει ανεπανόρθωτα την Κύπρο, σημείωσε.

Ομοσπονδία ή διχοτόμηση το δίλημμα

«Το δίλημμα σήμερα δεν είναι Ομοσπονδία ή κάτι καλύτερο. Το πραγματικό δίλημμα είναι Ομοσπονδία ή διχοτόμηση», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης.

Πολύ εύκολα, συνέχισε, η εικόνα της παρούσας στασιμότητας μπορεί να αντικατασταθεί από ένα νέο μομέντουμ επίλυσης, αν λάβει κανείς υπόψιν πόση εργασία και ενέργεια έχουν δοθεί για να τεθούν στο τραπέζι όλα τα κρίσιμα εναπομείναντα ζητήματα, πρόσωπο με πρόσωπο με την Τουρκία.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συστρατευτούμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς αμφιταλαντεύσεις», κατά τον Νίκο Τορναρίτη.

Απαλλαγή από την κατοχή

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, προειδοποίησε ότι εάν και εφόσον υπογραφεί ή γίνει αποδεκτή μια ενδιάμεση συμφωνία, που θα δεσμεύει τις πλευρές σ’ ένα περίγραμμα λύσης, χωρίς συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, τότε η εξέλιξη του Κυπριακού είναι προδιαγεγραμμένη είτε με συνομοσπονδία, είτε με δύο χωριστά κράτη, είτε με κάτι χειρότερο, να καταλήξουμε χωρίς κράτος.

Ανέφερε ότι γι’ αυτόν το λόγο το κόμμα του θέτει την ανάγκη χάραξης μιας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι σήμερα καλούμαστε μέσα σε δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσαν τα δεδομένα της συνεχιζόμενης κατοχής και της προκλητικής επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, αλλά και τα λάθη και οι παραλείψεις μας, να δώσουμε λύση στο πρόβλημά μας, η οποία μεταξύ άλλων θα πρέπει να απαλλάσσει την πατρίδα μας από την κατοχή και όχι να τη νομιμοποιεί.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, είπε πως απαιτείται σοβαρή και σφαιρική αξιολόγηση του διεθνούς και περιφερειακού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι συνομιλίες.

Στην Κύπρο της παρακμής σήμερα, έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα γιατί οι κίνδυνοι παραμένουν ισχυροί, δήλωσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας.

Οι ηγεσίες έχουν αποτύχει. Στο βασίλειο της Κύπρου, αυτό που οραματίζεται ο ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης, αυτό για το οποίο θυσιάστηκαν οι αγωνιστές της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας το ’74, δεν έχει ανατείλει ο ήλιος, είπε ο Γ. Περδίκης.

Συγχωροχάρτι στους προδότες έδωσε το ΕΛΑΜ

Δεν βρήκε λέξη να πει για το φασιστικό πραξικόπημα, ανήμερα της επετείου

Μόνο ως κατάπτυστη μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση του ναζιστικού ΕΛΑΜ, χθες, ημέρα απόδοσης τιμής στους ηρωικούς νεκρούς της Αντίστασης.

Στην επετειακή συνεδρία της Βουλής, ο ηγέτης του δεν βρήκε λέξη να πει και προπάντων για να καταδικάσει την προδοσία και το φασισμό.

«Το ναζιστικό ΕΛΑΜ, ως συνεπής απολογητής και υμνητής του εοκαβητισμού, του γριβισμού και του φασισμού, έδρασε ανάλογα εντός και εκτός της Βουλής», καταγγέλλει το ΑΚΕΛ.

Με γραπτή δήλωσή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε πως ως ήταν αναμενόμενο το ΕΛΑΜ «δεν απέδωσε καμιά τιμή στους ήρωες της δημοκρατικής αντίστασης κατά του πραξικοπήματος». Αντίθετα, είπε, μαζί με άλλους έσπευσε το Σάββατο να τιμήσει ως ήρωες τους επιτιθέμενους στο Προεδρικό με στόχο τη δολοφονία του Μακαρίου.

«Ανήμερα της επετείου του πραξικοπήματος, αντί τα απομεινάρια του εοκαβητισμού να ντρέπονται και να κρύβονται, δυστυχώς από του βήματος της Βουλής επιχειρούν να παραδώσουν και μαθήματα πατριωτισμού. Αίσχος!» επισημαίνει το ΑΚΕΛ.

Τη στάση του ΕΛΑΜ καταδίκασαν και το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ με ανακοινώσεις τους. Για τον αρχηγό του ΕΛΑΜ προφανώς δεν έγινε πραξικόπημα στην Κύπρο, αφού στην ομιλία του στη Βουλή δεν έκανε καμία αναφορά και περιορίστηκε να μιλήσει για «διχασμό», τονίζει το ΔΗΚΟ.

Η ΕΔΕΚ καταγγέλλει ότι η ηγεσία του ΕΛΑΜ δεν μπορεί να ερμηνεύσει με αμεροληψία τα ιστορικά γεγονότα και με τη στάση της ουσιαστικά δίνει συγχωροχάρτι στους προδότες της πατρίδας μας.