Το κράτος οφείλει να στηρίξει τα θύματα βίας

30

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Οι αριθμοί μπορεί να σοκάρουν, την ίδια όμως στιγμή κρύβουν ένα μέρος μόνο της πραγματικότητας. Η βία κατά των γυναικών είναι η πιο διαδεδομένη και αποσιωπημένη μορφή βίας σε όλο τον πλανήτη. Αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Εμφανίζεται σε όλες τις κοινωνίες και κοινωνικές τάξεις και επηρεάζει γυναίκες κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτως μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου.

Δυστυχώς οι αριθμοί δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικοί, αφού χρόνο με το χρόνο παρουσιάζεται σημαντική αύξηση στα περιστατικά βίας. Χθες δεκάδες πολίτες, γυναίκες και άνδρες, βρέθηκαν στην Πλατεία Φανερωμένης δηλώνοντας το «παρών» τους στην παγκόσμια εκστρατεία «One Billion Rising».

Το θέμα της φετινής εκδήλωσης εστιάζεται στην οποιαδήποτε μορφή βίας εναντίον των γυναικών από συζύγους και συντρόφους, σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική και στη διεκδίκηση παροχής επαρκούς και συνεχούς στήριξης και ασφάλειας από το κράτος σε κάθε γυναίκα που κακοποιείται.

Τα τελευταία 15 χρόνια στην Κύπρο υπήρξαν πέραν των 30 δολοφονιών γυναικών από συντρόφους ή πρώην συντρόφους. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), το 89% των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια του 2017 ήταν γυναίκες. Η τηλεφωνική γραμμή στήριξης θυμάτων 1440 για το έτος 2018 δέχθηκε συνολικά 14.404 κλήσεις, με τον αριθμό να σημειώνει αύξηση, αφού το 2017 η συγκεκριμένη γραμμή δέχθηκε 12.833 κλήσεις.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί βία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, τα τρία τέταρτα των εργαζομένων γυναικών ειδικά στα υψηλότερα κλιμάκια έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση και μία γυναίκα στις δέκα έχει υποστεί παρενόχληση στο ίντερνετ, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα επίσης με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ένωσης, Eurostat, το 2015 καταγράφηκαν 215.000 περιστατικά σεξουαλικής βίας σε όλη την ΕΕ.
Κάνοντας στροφή στην ενδοοικογενειακή βία αξίζει να σημειωθεί πως αυτή αποτελεί ένα εκτεταμένο πρόβλημα στην Ευρώπη. Ένας στους τέσσερις ανθρώπους έχουν έναν φίλο ή συγγενή που έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας και ένας στους πέντε γνωρίζει έναν δράστη.

Η ενδοοικογενειακή βία στην Κύπρο δεν είναι μόνο από τα λιγότερο καταγγελλόμενα εγκλήματα, αλλά την ίδια ώρα τα ποσοστά των υποθέσεων που καταλήγουν σε καταδικαστική απόφαση είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Σε σχέση με την εκδίκαση των υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας διαπιστώνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων βίας δεν καταγγέλλονται, κι αν καταγγελθεί η υπόθεση δεν προχωρά σε ποινική έρευνα. Ή αν προχωρήσει δεν ολοκληρώνεται, ή κι αν ολοκληρωθεί η έρευνα δεν οδηγεί σε καταδίκη. Αν, δε, υπάρξει καταδίκη, δεν επιβάλλονται οι αρμόζουσες ποινές και τα κατάλληλα μέτρα. Ένας φαύλος κύκλος που δυστυχώς πολλές φορές δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.