Το μήνυμα Λαβρόφ πίσω από τις λέξεις

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δεν είναι ένας τυχαίος διπλωμάτης, καθώς από το 2004 (έτος που άρχισε η θητεία του στο συγκεκριμένο αξίωμα) έχει να επιδείξει σωρεία κατορθωμάτων, καθώς έχει διαχειριστεί με ιδιαίτερη μαεστρία τη ρωσοουκρανική διένεξη αλλά και τον συριακό πόλεμο. Με άλλα λόγια, ο Λαβρόφ είναι ένας πολιτικός που έχει τη βαρύτητα και τις ικανότητες για να διαχειριστεί την εξωτερική πολιτική ενός κράτους-γίγαντα όπως της Ρωσίας, όπου στην προκειμένη έχει παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με το κράτος μας από τον καιρό της ίδρυσής του.

Η επίσκεψή του στην Κύπρο, που έγινε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, πέραν των εθιμοτυπικών ευχαριστιών και δηλώσεων περιελάμβανε και κάποια μηνύματα προς την κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, στους χαιρετισμούς τους προς τον Ρώσο ΥΠΕΞ, έκαναν αρκετές αναφορές στα προβλήματα των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και επί της ουσίας ζήτησαν τη συνεισφορά της Μόσχας στην επανέναρξη των συνομιλιών και στο θέμα της πόλης των Βαρωσίων.

Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ ήταν ξεκάθαρος, καθώς με στοχευμένη απάντηση υπογράμμισε ότι η Μόσχα στηρίζει το διάλογο και μάλιστα άμεσα με τα δύο μέρη, ο οποίος θα συμβάλει στην εξεύρεση συμβιβασμών. Όσον αφορά τις αναφορές της κυπριακής κυβέρνησης για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ και στην Ανατολική Μεσόγειο, ο έμπειρος ΥΠΕΞ της Ρωσίας δήλωσε: «Παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά τις σχέσεις σας με την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάθε συνδρομή στην ανάπτυξη ενός πραγματικού διαλόγου προς αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις». Θεώρησε δε απαράδεκτα οποιαδήποτε βήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Με άλλα λόγια, ο Λαβρόφ μάς έδειξε το στόχο. Όπου ο στόχος του δικού μας εθνικού συμφέροντος δεν είναι ούτε η ένταση αλλά ούτε οι αμυντικές «συμμαχίες» με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Το δικό μας εθνικό συμφέρον θα επιτευχθεί με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Με την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων στην πόλη των Βαρωσίων, αλλά και με τη συμβολή μας στην ειρήνευση της Ανατολικής Μεσογείου, όπου θα δημιουργήσει και μία άνευ προηγουμένου ευημερία στην περιοχή.

Η επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, εάν αναλυθεί στην ουσία της, στέλνει το μήνυμα ότι όταν η κυβέρνηση αποφασίσει να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, αποφασισμένη να λύσει το Κυπριακό, οι σταθεροί φίλοι της Κύπρου και ιδιαίτερα η Ρωσία θα είναι εκεί δίπλα της, ειδάλλως τα πράγματα θα χοντρύνουν εις βάρος μας και όπως γλαφυρά το ανέφερε, οι «έξωθεν παίκτες» καραδοκούν για να «συμβάλουν στις συγκρούσεις παρά στις ειρηνικές λύσεις».