Το μόνο που ζητούν είναι φαρμακευτική αγωγή για να ζήσουν!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Στο χώρο της Υγείας δεν χωρούν ούτε υποσχέσεις ούτε επικοινωνιακοί χειρισμοί. Έχουμε να κάνουμε με τις ανθρώπινες ζωές και η κάθε ολιγωρία ή αμέλεια στοιχίζει. Μπορεί ο Υπουργός Υγείας να διαχειρίζεται επικοινωνιακά τα θέματα του κορονοϊού και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ, μπορεί να δίνει υποσχέσεις και δεσμεύσεις, ωστόσο τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας είναι βουνό. Απαιτούν ιεράρχηση και επίλυση. Η κατάσταση με το Ψυχιατρείο Αθαλάσσας είναι τραγικά απαράδεκτη.

Για το Ψυχιατρείο Αθαλάσσας δόθηκαν υποσχέσεις και αναλήφθηκαν δεσμεύσεις ότι θα ανεγερθούν καινούργιες εγκαταστάσεις. Υποσχέσεις που επαναλήφθηκαν και την περασμένη Πέμπτη ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας. Έγινε ξανά αναφορά ότι στόχος είναι να έχουμε καινούργιο νοσοκομείο μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Αν αναλογιστούμε ότι ακόμη δεν έχουν προκηρυχθεί οι προσφορές αλλά και τις δαιδαλώδεις διαδικασίες που ακολουθούνται στο δημόσιο, είναι σίγουρο ότι πρόκειται για ανεκπλήρωτη υπόσχεση.

Πέραν των κτιριακών εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και υπερπληρότητας, όπως και ελλείψεις φαρμάκων που δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι το 2023… Χρειάζεται να δοθούν λύσεις το συντομότερο. Μιλάμε για άτομα με ψυχικά προβλήματα που δεν λαμβάνουν τη φαρμακευτική τους θεραπεία επειδή δεν υπάρχουν φάρμακα. Δεν ξέρουμε γιατί δεν συγκινούνται εκεί στο Υπουργείο Υγείας. Ιδιαίτερα για αυτή την κατηγορία ασθενών θα έπρεπε να υπάρχουν αυξημένες ευαισθησίες.

Επίσης, απροθυμία για να εισαγάγουμε καινοτόμα φάρμακα υπάρχει και για τους θαλασσαιμικούς. Ενώ σε άλλες χώρες εφαρμόζονται επαναστατικές επιστημονικές θεραπείες που έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας για τη θαλασσαιμία και τη δρεπανοκυτταρική αναιμία και προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα ζωής στους πάσχοντες, στην Κύπρο ούτε καινοτόμες θεραπείες υπάρχουν ούτε καινοτόμα φάρμακα. Υπάρχουν 1.200 άτομα που πάσχουν από αυτές τις παθήσεις και πιο συγκεκριμένα περίπου 650 θαλασσαιμικοί και επιπρόσθετα 90 παιδιά κάτω των 18 ετών. Το φάρμακο για την επιμήκυνση των ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να δοθεί στην Κύπρο, αλλά μέχρι σήμερα κανείς εκεί στο Υπουργείο Υγείας δεν ενδιαφέρθηκε για αυτούς τους ανθρώπους. Οι ευθύνες σας, κύριοι του Υπουργείου Υγείας, είναι τεράστιες. Είναι ευθύνες πολιτικές,  διοικητικές, αλλά και ηθικές απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που ζητούν το αυτονόητο -την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για να ζήσουν.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News