Το παιδί με τη μάνα του και το κράτος αρωγός

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Αναμφίβολα η κακή μεταχείριση ενός παιδιού και μάλιστα η εγκατάλειψη ενός νεογέννητου βρέφους από την ίδια τη μητέρα του συνιστούν, κατά τη νομική ορολογία, πράξεις ποινικά κολάσιμες και βέβαια προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Η είδηση που ήρθε την περασμένη εβδομάδα από τη Λεμεσό, για το νεογέννητο που βρέθηκε εγκαταλειμμένο έξω από το παλιό νοσοκομείο, δεν μπορεί παρά να έχει συγκλονίσει τον καθένα μας.

Βέβαια, όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν, με διάφορους τρόπους (τώρα με τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν διευρυνθεί τα βήματα έκφρασης απόψεων), να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους, να λιθοβολήσουν, να δικάσουν και να καταδικάσουν τον ένοχο που είναι αναμφίβολα η γυναίκα που έφερε στον κόσμο αυτό το παιδί και το εγκατέλειψε.

Στην πορεία του ρεπορτάζ προέκυψε η αυτόβουλη εμφάνιση της μητέρας που, όπως αναφέρθηκε, είχε καταλήξει μετά τον τοκετό στο νοσοκομείο και η οποία έδωσε στην Αστυνομία τις εξηγήσεις που της ζητήθηκαν.

Κάποια στοιχεία για το πώς γεννήθηκε το παιδί και την ακολούθησε περιλήφθηκαν στα διάφορα ρεπορτάζ, χωρίς όμως εκείνες τις λεπτομέρειες (και καλώς έγινε αυτό) που ενδεχομένως θα ήθελε να μάθει το κοινό.

Τα στοιχεία που συνθέτουν αυτή την τραγική περίπτωση, τα χειρίζεται καθηκόντως η Αστυνομία και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες.

Σίγουρα το περιστατικό εμπίπτει στις ποινικές υποθέσεις και ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει, μεταξύ άλλων, για περιπτώσεις εγκατάλειψης βρέφους ακόμα και ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Ωστόσο, εκείνο που θα πρέπει να προβληματίζει και κατ’ επέκταση να καθορίζει τον τρόπο χειρισμού αυτής όπως και άλλων παρόμοιων υποθέσεων, δεν θα πρέπει να είναι η κατά γράμμα αυστηρή εφαρμογή των προνοιών της ισχύουσας νομοθεσίας.

Εισαγγελία και Κοινωνικές Υπηρεσίες θα πρέπει να προσεγγίσουν τη συγκεκριμένη υπόθεση, όχι τόσο με νομικίστικα δεδομένα αλλά κυρίως με ανθρώπινα κριτήρια.

Η δίωξη αυτής της γυναίκας και η τοποθέτηση του παιδιού υπό ξένη κηδεμονία δε είναι το καλύτερο. Άλλωστε από μόνη της κατέφυγε στις Αρχές για να ομολογήσει το αδίκημά της και η ενέργεια αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν πράξη, ουσιαστικά, αναζήτησης προστασίας και βοήθειας.

Κι αυτό θα πρέπει να πράξουν οι αρμόδιοι φορείς. Το παιδί θα πρέπει να είναι με τη μάνα του και το κράτος να είναι απόλυτος αρωγός για την ευημερία ολόκληρη της οικογένειας. Αυτή άλλωστε είναι και η έννοια του κοινωνικού κράτους.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy