Το σιοινίν του χωρκάτη µόνο διπλό φτάννει

Της Άννας Μισιαούλη

Με το Κυπριακό καταντήσαµε όπως τη λαϊκή ρήση «το σιοινίν του χωρκάτη µονόν εν φτάννει τζιαι διπλό φτάννει».
Αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή -το ακούσαµε από τόσους αξιωµατούχους πλην την κυβέρνηση- ότι στο Κραν Μοντανά φθάσαµε στο παρά πέντε της λύσης του Κυπριακού. Από τότε, και παρά τα όσα ακούστηκαν, διασταυρώθηκαν και διαµείφθηκαν, κατά την άλλην κυπριακή παροιµία, «η οκκά τετρακόσια».

Ακόµα και όταν ο Γενικός Γραµµατέας των Ηνωµένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κατ’ επανάληψη καλούσε τους δύο ηγέτες «να συνεχίσουν την εποικοδοµητική δέσµευσή τους» για λύση, κάτι που κατέγραφε και στις σχετικές εκθέσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και όχι µόνο, επισηµαίνοντας ότι «τα µέτρα οικοδόµησης εµπιστοσύνης δεν µπορούν και δεν πρέπει να υποκαταστήσουν τις πραγµατικές και προσανατολισµένες σε αποτελέσµατα διαπραγµατεύσεις», ο ηγέτης της ε/κ πλευράς, Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, ηγέτης της λύσης -και της κρίσης- αναλωνόταν σε εισηγήσεις για «αποκεντρωµένη οµοσπονδία», «αποκέντρωση εξουσιών», «νέες ιδέες» που ανέπτυσσε στις συναντήσεις µε την ειδική απεσταλµένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζένιφερ Χολ Λουτ.

Αναλωνόταν στην ύπαρξη ή µη πλαισίου Γκουτέρες, τι ηµεροµηνία είχε ή δεν είχε το Πλαίσιο, ποιοι ήταν ή δεν ήταν οι όροι αναφοράς και άλλα τέτοια, που µόνο ως επικοινωνιακά τερτίπια µπορούν να χαρακτηριστούν. Και φθάσαµε στα σχεδόν τετελεσµένα τού σήµερα. ∆ηµιουργηµένα µεν από την Τουρκία, αλλά µε την ανοχή της πλευράς µας, που για δύο τώρα χρόνια δεν φαίνεται να ανέλαβε ουσιαστική πρωτοβουλία για επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων και εξεύρεση αδιεξόδου τού µετά το Κραν Μοντανά τέλµατος.

Ακριβώς επειδή πάγια τακτική της Τουρκίας είναι να υπάρχει παρατεταµένο αδιέξοδο, να εκµεταλλεύεται την κατάσταση και να δηµιουργεί νέα σοβαρά τετελεσµένα, ήταν µε µαθηµατική ακρίβεια προδιαγεγραµµένο ότι αυτό θα επιχειρήσουµε και αυτή τη διετία. Αντί να λειτουργήσουµε ως «προµηθείς και όχι ως επιµηθείς», όπως αρέσκονται οι κυβερνώντες να αναµασούν σε κάθε περίσταση και για κάθε θέµα, δεν έγινε τίποτα.

Και ενώ ο χρόνος εξαντλείται και ο κίνδυνος της οριστικής κατάρρευσης της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για το Κυπριακό είναι ορατός µε όλες τις µη αναστρέψιµες επιπτώσεις, ήρθε το Βαρώσι να συµπληρώσει το παζλ της έντασης της ΑΟΖ.

Η αντίδραση ήταν η προχθεσινή αποκάλυψη του ΥΠΕΞ ότι ο Πρόεδρος απέστειλε επιστολή για επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων. Ξερά, χωρίς εξηγήσεις αν αυτό σηµαίνει επανέναρξη στο σηµείο διακοπής τους. Χωρίς διαβούλευση µε το Εθνικό Συµβούλιο, χωρίς τίποτα. Όπως ακριβώς ήταν και τα δύο χρόνια που πέρασαν και χάθηκαν για το τίποτα, δηµιουργώντας, όπως φαίνεται, νέα τετελεσµένα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy