Το …θαύμα της διπλωματίας

Της Νίκης Κουλέρμου

 

Η Μόρφου δεν παζαρεύεται και δεν ξεπουλιέται… Δεν είναι σύνθημα, είναι η ζωή των Μορφιτών. Πλην η Μόρφου είναι κι αυτή παιχνίδι στα χέρια του Τατάρ και του κάθε Τατάρ που υποκλίνεται στας υποδείξεις της Άγκυρας. Όπως παιχνίδι κάνουν με την Αμμόχωστο και την περίκλειστη πόλη και τον επαπειλούμενο εποικισμό της.

Κι όμως η Αμμόχωστος και η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της ήταν μέχρι και το Κραν Μοντανά φυσιολογικό να επιστρέφεται σ’ αυτούς, σύμφωνα με τα ψηφίσματα και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ήταν στις περιοχές που επιστρέφονται με τη λύση. Όπως ήταν η Αμμόχωστος, έτσι συμπεριέλαβε στο εδαφικό ο ΓΓ του ΟΗΕ και την επιστροφή της Μόρφου. Ο χάρτης που για πρώτη φορά κατέθεσε η τ/κ πλευρά στη Διάσκεψη της Γενεύης τον Γενάρη του 2017 ήταν κάπου εκεί προσανατολισμένος… Ένας χάρτης που στο μεταξύ αποσύρθηκε από την τ/κ πλευρά μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, όπως απέσυρε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την πρότασή του με την οποία έκανε αποδεκτή την πολιτική ισότητα και την εκ περιτροπής προεδρία.

Τώρα που η τουρκική πλευρά θέτει ως όρο την πολιτική ισότητα για να επιστρέψει στη διαπραγμάτευση μιας λύσης ΔΔΟ, η ε/κ πλευρά δεν λέει τσιμουδιά. Περιορίζεται να λέει και να επαναλαμβάνει ότι επιθυμεί και είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από κει που έμειναν… Από κει που τις άφησε, εννοεί, και γι’ αυτό δεν έχει τίποτε να απαντήσει στο ερώτημα, αφού θέλουμε συνέχιση από κει που έμειναν «τότε γιατί φύγαμε»;

Τώρα αντιλαμβάνεστε γιατί λένε και προσπαθούν να πείσουν με δηλώσεις τους πως η Κύπρος δεν είναι απομονωμένη, δεν είναι στριμωγμένη… «Η Κύπρος είναι στο επίκεντρο της προσοχής»! Το ακούσαμε κι αυτό από τους υπερφίαλους και ομφαλοσκοπούντες, ως εάν και η Κύπρος με το βέτο της στις κυρώσεις της Λευκορωσίας κατάφερε να πείσει τους 26 της Ευρώπης για την ισότιμη με τη Γερμανία θέση που κατέχει εντός της ΕΕ! Δεν ακούσαμε τι θα κάνει η Κύπρος αν ούτε στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ληφθούν αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Ούτε θα ακούσουμε. Θα δώσουν χώρο στη διπλωματία του παρασκηνίου, των τηλεδιασκέψεων για να πείσουν αλλήλους ότι η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος της ΕΕ και της κάθε δεξιάς έως συντηρητικής κυβέρνησης της Ένωσης απέναντι στους μετανάστες. Ενώ στο μεταξύ η Τουρκία θα στέλνει στη μοιρασμένη και ανεξέλεγκτη Κύπρο μετανάστες και αφού θα πάρει ακόμα δύο χρόνια για να αντιμετωπιστεί ακριβοδίκαια το «φορτίο» των μεταναστών στις χώρες μέλη της ΕΕ, η διπλωματία αναμένεται να κάνει το… θαύμα της! Να δοθεί κάτι στην Κύπρο για να μην επιμένει στο βέτο της. Τώρα τι θα είναι αυτό το κάτι, μόνο ο Πρόεδρος με τη μαεστρία του είναι δυνατόν να το πετύχει… Μόρφου; Βαρώσια; Επιστροφή στις διαπραγματεύσεις από κει που μείναμε; Το τελευταίο, όντως θα είναι θαύμα, Πρόεδρε, εδώ που φτάσαμε. Απλά για να μη χάσουμε και τα αβγά και τα καλάθια. Στο μεταξύ, καλά κάνει ο Πρόεδρος να μην κρύβεται και να πει -αν όντως έχει ετοιμαστεί στο μεσοδιάστημα- ποια λύση, με ποια χαρακτηριστικά και πώς θα την πετύχει, αν επιστρέψουμε στο Κραν Μοντανά.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News