Το τουρκικό ΥΠΕΞ διεκδικεί µέρος του τεµαχίου 7

195

Απειλεί µε λήψη µέτρων, για να εµποδίσει τις ερευνητικές γεωτρήσεις

Μέρος του οικοπέδου 7 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ και καλεί τις ξένες χώρες και εταιρείες να µην προχωρήσουν σε έρευνες ή γεωτρήσεις εκεί, ενώ ισχυρίζεται ότι η υπογραφή των συµφωνιών µε την ΤΟΤΑL και την ΕΝΙ είναι απόδειξη ότι η ε/κ πλευρά συνεχίζει την ανεύθυνη στάση της.

Στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαµί Ακσόι, αναφέρεται ότι η υπογραφή της συµφωνίας µε τη γαλλική ΤΟΤΑL και την ιταλική ΕΝΙ για το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, αγνοεί τα νόµιµα δικαιώµατα που έχουν οι Τ/κ και δείχνει ότι «παρά τις προειδοποιήσεις µας, η “ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου” δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητά µας σε αυτό το θέµα».

Όπως ισχυρίζεται ο κ. Ακσόι, το ένα µέρος του οικοπέδου 7 «είναι εντός της υφαλοκρηπίδας µας, η οποία έχει δηλωθεί στα Ηνωµένα Έθνη».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόµη ότι «η χώρα µας θα συνεχίσει να µην επιτρέπει δραστηριότητες έρευνας ή γεωτρήσεις υδρογονανθράκων από καµιά ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο στα πεδία θαλάσσιας αρµοδιότητάς µας χωρίς άδεια και από δω και πέρα µε κανέναν τρόπο δεν θα δώσει ευκαιρία και θα λάβει τα απαραίτητα µέτρα για τη διασφάλιση των δικαιωµάτων και συµφερόντων της».

Στην ανακοίνωση γίνεται ακόµα λόγος για «σφετερισµό των δικαιωµάτων των Τ/κ» και υπενθυµίζει ότι στο τραπέζι βρίσκεται ακόµα η πρόταση της τ/κ πλευράς. Το τουρκικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί τις εταιρείες «να µην κάνουν οποιεσδήποτε εργασίες έρευνας στην τουρκική υφαλοκρηπίδα βασιζόµενες στις άκυρες αδειοδοτήσεις της “ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου”».

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.