Τοπική Αυτοδιοίκηση ώρα μηδέν

123

Tου Γιάννη Κακαρή

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι τεράστια. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες των δημοτών, ούτε καν να λειτουργήσουν. Ειδικά οι «νεοσύστατοι», που δημιουργήθηκαν το 2012, δεν έχουν στελεχωθεί ποτέ, με βάση τις ανάγκες και την προοπτική τους.

Η μη πλήρωση οργανικών θέσεων, όπως δημοτικός ταμίας, δημοτικός μηχανικός και υγειονομικός, έχει καταστήσει τους πολίτες που κατοικούν σε αυτούς τους δήμους πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Με όλες αυτές τις ελλείψεις πώς μπορούν να διεκπεραιωθούν οι δουλειές σωστά και γρήγορα; Πώς θα μπορεί ένας δήμος που βρίσκεται σε ρυθμούς γρήγορης ανάπτυξης να αντεπεξέλθει στις αδειοδοτήσεις για ανέγερση καταστημάτων, επιχειρήσεων και οικιών; Πώς μπορεί ο δήμος να ελέγξει ότι τηρούνται όλοι οι υγειονομικοί κανονισμοί στους χώρους εστίασης που λειτουργούν εντός των ορίων του ή ότι εργοστάσια χημικής επεξεργασίας τηρούν τα όσα προβλέπονται; Πώς μπορεί να εγγυηθεί ο δήμος την ασφάλεια και υγεία των κατοίκων; Σε περίπτωση που προκύψει ένα πρόβλημα ή ένα ατύχημα, οι πολίτες αποτείνονται στην τοπική αρχή ζητώντας εξηγήσεις (και σωστά πράττουν). Πού να ξέρει ο δημότης όμως, πως μια ολόκληρη σχολική εφορεία αναγκάζεται να πληρώνει υπάλληλο με την ώρα για να διεκπεραιώνει όλη τη γραφειακή δουλειά. Πού να ξέρει ότι δεν εργοδοτεί ούτε έναν εργάτη και ότι αναγκάζονται τα εκλεγμένα μέλη να πραγματοποιούν μόνοι τους τις εργασίες; Κάποιος μπορεί να πει ότι όλα αυτά τα προβλήματα θα λυθούν με τη μεταρρύθμιση της Τ. Αυτοδιοίκησης.

Όμως αυτή καθυστερεί πολύ και τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούν να περιμένουν. Μέχρι τότε, τι κάνει η κυβέρνηση; Μόλις πριν λίγες μέρες ο δήμαρχος Τσερίου αποτάθηκε για άλλη μια φορά με ανοιχτή επιστολή στην πολιτεία παραθέτοντας μια σειρά από γεγονότα, τα οποία καταδεικνύουν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δήμος. Ειδικά στο θέμα στελέχωσης. Μάλιστα καταγγέλλει την κοροϊδία της κυβέρνησης, αφού το ένα υπουργείο συμφωνεί και το άλλο διαφωνεί με την αποπαγοποίηση θέσεων.

Όπως αναφέρει, έχουν επανειλημμένα δοθεί δεσμεύσεις από τον Υπ. Εσωτερικών ότι θα αποπαγοποιηθούν οι θέσεις, ωστόσο κάθε φορά μπλοκάρονται από το Υπουργείο Οικονομικών αφού κόβει τα κονδύλια. Την ίδια ώρα δίνονται θέσεις σε άλλους. Πρόσφατο παράδειγμα οι 18 θέσεις που δόθηκαν στο Δήμο Πάφου. Πού είναι ο κατά τα άλλα λαλίστατος Υπουργός να τοποθετηθεί για αυτά τα προβλήματα και να δώσει λύσεις; Ή μήπως φταίνε οι προηγούμενοι;