Τώρα ξέρεις… την επόμενη φορά κάνε το καλά

89

Του Γιάννη Κακαρή

Πρόσφατα, βουλευτές και άλλοι αιρετοί αξιωματούχοι, κατέθεσαν το πόθεν έσχες τους. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς δήλωσε πως έχει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε καταθέσεις, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι κατέχουν πλήρη ή μερική ιδιοκτησία σε μεγάλες επιχειρήσεις. Αίσθηση πραγματοποιεί το γεγονός ότι αρκετοί κατέχουν μετοχές σε τράπεζες. Ειδικά τις δύο μεγαλύτερες.

Όμως όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας είναι αυτά που οι ίδιοι δήλωσαν ότι κατέχουν. Βλέπεις, η νομοθεσία δεν περιλαμβάνει τη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων της συζύγου ή των εξαρτώμενων τέκνων. Ούτε γνωστοποιείται η περιουσία των εταιρειών τους. Μάλιστα οι αξιωματούχοι δεν είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν αποδεικτικά στοιχεία, δημιουργώντας έτσι αρκετά ερωτηματικά για τη διαδικασία (ο μόνος που τα κατέθεσε είναι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ). Το ότι η νομοθεσία είναι διάτρητη, επιβεβαιώνεται και μέσα από το γεγονός πως ο κάθε ένας μπορεί να συμπληρώσει το έντυπο κατά τρόπο που ο ίδιος επιθυμεί. Για παράδειγμα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δεν αποκάλυψε πόσα είναι τα εισοδήματά του παραπέμποντας στη φορολογική του δήλωση, η οποία όμως δεν επισυνάπτεται στο πόθεν έσχες. Άλλο ζήτημα είναι ότι πολλοί γνωστοί «έχοντες» και «επιφανείς» δηλώνουν σχεδόν μηδενικές καταθέσεις και δυσθεώρητα χρέη ή το πιο εξόφθαλμο, δηλώνουν αυτοκίνητο αξίας 10 χιλιάδων αλλά είναι γνωστό ότι κυκλοφορούν με λιμουζίνα.

Παρ’ όλα αυτά από τα όσα δηλώθηκαν φαίνεται ξεκάθαρα πως υπάρχει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό χάσμα μεταξύ των πολιτών και της πλειοψηφίας των εκπροσώπων του. Επομένως πώς μπορεί ο κάθε πολίτης να αναμένει ότι πρόκειται να εισακουστούν τα προβλήματά του και να δοθούν λύσεις, από κάποιους που δεν μπορούν να τους καταλάβουν; Πόσο μάλλον όταν είναι ξεκάθαρο πως τα συμφέροντά τους αντιβαίνουν τα δικά σου.

Ποια σχέση μπορεί να έχει κάποιος που συμμετέχει σε δεκάδες εταιρείες και έχει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε καταθέσεις, με έναν που εργάζεται νυχθημερόν για ένα κομμάτι ψωμί; Ποια η σχέση αυτού που κατέχει σπίτια και πολυκατοικίες, με αυτόν που κάνει 2 και 3 δουλειές για να πληρώσει ενοίκιο και δάνειο; Η απάντηση είναι απλή. Όση σχέση έχει ο λύκος με το αρνί.

Ωστόσο, για να αναδειχθεί κάποιος σε ένα πολιτειακό αξίωμα, συνήθως προϋποθέτει λαϊκή αποδοχή.

Για αυτό την επόμενη φορά που θα πραγματοποιηθούν εκλογές, ας ψηφίσουμε κάποιο που ανήκει στην ίδια κοινωνική τάξη με εμάς και είναι ικανός να ανταποκριθεί στις δικές μας ανάγκες.