Τους αφηνίασαν οι δηµοσκοπήσεις

265

Του Μιχάλη Μιχαήλ

∆εν είναι καθόλου τυχαίες οι αντιδράσεις του ∆ΗΣΥ το τελευταίο διάστηµα, ιδιαίτερα απέναντι στο ΑΚΕΛ. Από το 1980 και εντεύθεν ο ∆ΗΣΥ έµαθε να βλέπει τα ποσοστά του µόνο να ανεβαίνουν προς τα πάνω και ποτέ να µην πέφτουν προς τα κάτω. Σε αυτές τις εκλογές, οι οποίες θεωρούνται (άσχετα αν συµφωνεί κάποιος ή όχι µε αυτό) ως οι πιο µη ενδιαφέρουσες εκλογές και οι οποίες τελικά τείνουν να αναδειχθούν ως οι πιο ενδιαφέρουσες, φαίνεται ότι τα πράγµατα βαδίζουν αντίστροφα.

Ένας προσεκτικός παρατηρητής θα διαπιστώσει πως οι έντονες και χωρίς όριο επιθέσεις ξεκίνησαν όταν οι µετρήσεις άρχισαν να δείχνουν διαφορά περίπου τεσσάρων ποσοστιαίων µονάδων µεταξύ ΑΚΕΛ και ∆ΗΣΥ, µε την πρωτιά φυσικά να δίνεται στο κυβερνών κόµµα. Οι επόµενες έδειξαν σµίκρυνση της ψαλίδας ενώ οι τελευταίες δείχνουν διαφορά περίπου δύο ποσοστιαίων µονάδων.

Αυτή είναι η αιτία της συµπεριφοράς του ∆ΗΣΥ. Επιπλέον η υιοθέτηση από τον ∆ΗΣΥ ακραίου και εθνικιστικού λόγου δεν είναι καθόλου τυχαία αφού οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν διαρροή ψήφων από τον ∆ΗΣΥ προς το ΕΛΑΜ. Ο ∆ΗΣΥ αποδεικνύεται για άλλη µια φορά ότι δεν έχει εγκαταλείψει τον παλιό «καλό» εαυτό του.

θυµίζουµε πως όταν ιδρύθηκε το 1976, ο Γλ. Κληρίδης διακήρυξε ότι είναι κόµµα αντικοµµουνιστικό και ως απόδειξη τούτου ήταν και το αγκάλιασµα της ακροδεξιάς, την οποία ανέδειξε µάλιστα και σε ηγετικά κοµµατικά πόστα αλλά και σε πολιτειακά αξιώµατα. Αυτά δεν τα γράφω για να παρελθοντολογήσω, αφού η σηµερινή στάση του ∆ΗΣΥ αποδεικνύει ότι βρίσκονται ακόµα σε εκείνα τα επίπεδα στον ιδεολογικό τοµέα.

Στις 26 Μαΐου θα διεξαχθούν οι ευρωπαϊκές εκλογές. Ο ∆ΗΣΥ φροντίζει κι εδώ να ρίξει στάχτη στα µάτια του κόσµου, λέγοντας ότι επειδή το ΑΚΕΛ διαφωνεί µε τις πολιτικές που εφαρµόζει η Ε.Ε., είναι αντιευρωπαϊκό ή ευρωσκεπτικιστικό κόµµα! Κάθε άλλο. Ο ∆ΗΣΥ θεωρεί ως Ευρώπη τη σηµερινή κατάσταση πραγµάτων όπου η φιλελεύθερη και νεοφιλελεύθερη δεξιά κυβερνά κι ελέγχει τα πάντα. Οι αξιωµατούχοι της Ε.Ε. είναι οµογάλακτοι του ∆ΗΣΥ κι εφαρµόζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές οι οποίες εξυπηρετούν το µεγάλο κεφάλαιο. Η Αριστερά δεν θέλει αυτή την Ευρώπη.

Θέλει την Ευρώπη των λαών µε ακριβώς αντίθετη πολιτική από αυτήν που εφαρµόζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα στο οποίο συµµετέχει ο ∆ΗΣΥ. Και διερωτόµαστε αν στην περίπτωση που τα ισοζύγια αλλάξουν και η Ευρώπη µπει σε µια πορεία όπως τη θέλει η Αριστερά, κατά πόσον ο ∆ΗΣΥ θα δηλώνει µε τόση ευκολία πίστη στην ενωµένη Ευρώπη. Ας τολµήσουν οι του ∆ΗΣΥ να συζητήσουν επί θεµάτων ουσίας και όχι εντυπώσεων όσον αφορά την Ε.Ε. Και τότε θα δει ο καθένας τη διαφορά.