Τρέχουν (;) να προλάβουν νέα τετελεσμένα

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Το ναυάγιο των συνομιλιών του Κρανς-Μοντάνα μας έφερε ενώπιον ενός νέου τοπίου, όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί από το ΑΚΕΛ.

Βρισκόμαστε ενώπιον του κινδύνου δημιουργίας νέων τετελεσμένων από την τουρκική πλευρά και δύσκολα θα μπορέσουμε να αποδείξουμε ως ε/κ πλευρά ότι η άλλη πλευρά αυθαιρετεί.

Αυτά που λέμε δεν είναι προϊόν ηττοπάθειας ούτε και παραπέμπουν στο ότι πρέπει να αποδεχθούμε οποιαδήποτε λύση για να μην έχουμε νέα τετελεσμένα.

Όσοι διαμαρτύρονται σήμερα γι’ αυτά τα νέα πιθανά τετελεσμένα που θα βρούμε μπροστά μας, θα πρέπει να θυμηθούν πως είναι αυτοί που τάσσονταν εναντίον των συνομιλιών. Είναι εκείνοι (ή και μεταξύ εκείνων) που καλούσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην πάει στις συνομιλίες.

Είναι εκείνοι οι οποίοι έθεταν και εξακολουθούν να θέτουν μαξιμαλιστικούς στόχους -και μάλιστα ως προϋποθέσεις- οι οποίοι όχι μόνο δεν επιτρέπουν την έναρξη διαπραγματεύσεων αλλά πολύ περισσότερο -ακόμα κι αν ξεκινήσουν- δεν θα καταλήξουν σε αίσιο αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση και οι πλείστες πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται τώρα σε αμηχανία αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της εξαγγελίας από τουρκικής πλευράς της επιστροφής των Μαρωνιτών στα χωριά τους. Η κυβέρνηση περιορίζεται στο να ζητά την εφαρμογή της 3ης Βιέννης και νομίζει ότι με αυτό ξοφλάει.

Όμως ο Οζντίλ Ναμί μάς είπε την Κυριακή πως η επιστροφή των Μαρωνιτών αλλά και ενδεχομένως των Βαρωσιωτών υπό τ/κυπριακή διοίκηση δεν θα σχετίζεται με τη λύση και ειδικότερα με εδαφικές αναπροσαρμογές ούτε και με την εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Αλλά, είπε, θα είναι μια πρόταση της τ/κυπριακής πλευράς, η οποία θα βγάζει από τη στασιμότητα τόσων χρόνων. Υπάρχει κανείς ο οποίος πιστεύει ότι θα καταδικαστούν από τον ΟΗΕ ή τη διεθνή κοινότητα τέτοιες κινήσεις;

Το αντίθετο θα γίνει. Η τουρκική πλευρά θα επαινεθεί, διότι με αυτό τον τρόπο θα θεωρηθεί ότι συμβάλλει σε μερική αποκατάσταση της αδικίας που υπάρχει εδώ και 43 χρόνια.

Από την άλλη η τουρκική πλευρά θέτει θέμα κλειστής πόλης της Αμμοχώστου με αναγνώριση πτήσεων του αεροδρομίου της Τύμπου, δηλαδή μερική αναγνώριση ότι τα κατεχόμενα έχουν μια τέτοια, νόμιμη, δραστηριότητα. Πώς λοιπόν αντιμετωπίζονται αυτά τα ενδεχόμενα, για τα οποία η πιθανότητα να γίνουν πράξη είναι υπαρκτή;

Με καταγγελίες; Με διαμαρτυρίες; Με τι;

Μόνο με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Διότι είναι αποδεδειγμένο ότι τετελεσμένα δημιουργήθηκαν στο παρελθόν όχι σε περίοδο διαπραγματεύσεων, αλλά σε περίοδο που δεν είχαμε διαπραγματεύσεις.

Αυτό το αντιλαμβάνεται και ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος δήλωσε χθες ότι «Η επανέναρξη θα πρέπει να γίνει σύντομα γιατί αλλιώς όλα όσα συζητήθηκαν κινδυνεύουν να χαθούν»! Τι κάνει η κυβέρνηση; Περιμένει την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος ή θα αναλάβει πρωτοβουλίες;

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy