Τριµερής µε ανοικτή ατζέντα… γεµάτη ελπίδα

Από «κάτι θετικό» µέχρι συµφωνία στους όρους αναφοράς, το αισιόδοξο σενάριο

Με ανοικτή την ατζέντα αλλά µε την ελπίδα πάντα να προκύψει κάτι θετικό από τη συνάντηση µε τον ΓΓ του ΟΗΕ προσέρχονται σε λίγες ώρες στο δείπνο εργασίας στο ξενοδοχείο Άντλον Κεµπίνσκι στην καρδιά του Βερολίνου οι δύο ηγέτες Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.

Και στην ε/κ και στην τ/κ πλευρά οι πιο αισιόδοξοι θεωρούν ότι θετικό αποτέλεσµα θα είναι η συνοµολόγηση των όρων αναφοράς που είχε ζητήσει µετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Αν συµφωνηθούν οι όροι αναφοράς, τότε θεωρείται βέβαιο ότι το επόµενο βήµα θα είναι η πενταµερής συνάντηση τύπου Κραν Μοντανά.

Αυτό όµως παραµένει αυτή τη στιγµή ένα στοίχηµα, καθώς η προσπάθεια για τη συνοµολόγηση των όρων αναφοράς είχε αποτύχει τουλάχιστον στο επίπεδο των δύο ηγετών και της ειδικής απεσταλµένης του κ. Γκουτέρες, της κας Τζέιν Χολ Λουτ. Και είχε αποτύχει γιατί η τ/κ πλευρά επέµεινε µέχρι τέλους στη µια θετική ψήφο στο οµοσπονδιακό Υπουργικό Συµβούλιο, ενώ η ε/κ πλευρά θεωρεί ότι αυτό το ζήτηµα είναι διαπραγµατεύσιµο.

Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπαναχώρησε στο θέµα αυτό που είχε συµφωνηθεί από το Μοντ Πελεράν, όπως υπαναχώρησε και ο κ. Ακιντζί ζητώντας θετική ψήφο σε όλα τα οµοσπονδιακά όργανα. Κάτι που δεν είναι αποδεκτό από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Αν συµφωνηθούν οι όροι αναφοράς ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ, τότε ανοίγει ο δρόµος για την πενταµερή διάσκεψη όπου δεν µπορεί να συζητηθεί άλλη λύση εκτός από τη λύση οµοσπονδίας που προβλέπουν όλα τα ψηφίσµατα και αποφάσεις του ΟΗΕ. Μπλοκάρεται δηλαδή η προσπάθεια της Τουρκίας να θέσει στο τραπέζι άλλες λύσεις, όπως η συνοµοσπονδία ή η λύση δύο κρατών.

Αν δεν συµφωνηθούν οι όροι αναφοράς, τότε τα πράγµατα περιπλέκονται και κανείς δεν µπορεί να προβλέψει ποια θα είναι τα επόµενα βήµατα.

Έχει πλειστάκις τονιστεί από όσους παρακολουθούν, ποθούν, εργάζονται και εµπλέκονται στις προσπάθειες για λύση ότι µια τέτοια αποτυχία θα οδηγήσει σε βαθύ και επικίνδυνο αδιέξοδο.
Πρέπει να αρθεί το αδιέξοδο, τονίζει ο ∆ΗΣΥ και δηλώνει συγκρατηµένη αισιοδοξία.

Το ΑΚΕΛ αναµένει από τους δύο ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες. Να δείξουν συνέπεια στις αρχές λύσης ∆∆Ο, αλλά και ευελιξία στη διαδικασία.
Από τα άλλα κόµµατα της αντιπολίτευσης κάποια δεν αναµένουν τίποτε θετικό από τη συνάντηση και άλλα είχαν τοποθετηθεί αρνητικά στη σύγκλησή της.

Η κυβερνητική ρητορική των τελευταίων ηµερών εστιάζει φορτικά στην ετοιµότητα του Προέδρου να προσέλθει στη συνάντηση µε πολιτική βούληση ώστε να οδηγήσει αυτή η Τριµερής σε «θετικό αποτέλεσµα». Να σηµειώσουµε ότι µετά την τελευταία συνεδρία του Ε. Συµβουλίου είχε γίνει αναφορά σε «αποκαλυπτική» τηλεδιάσκεψη που είχε η κα Λουτ µε τους δύο διαπραγµατευτές.

Η «αποκάλυψη» συνίστατο στο ότι δεν έγινε καµία αναφορά στους όρους αναφοράς, αλλά στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να συντηρηθεί η προσπάθεια, δηλαδή να οριστεί ένας οδικός χάρτης για το τι θα γίνεται µέχρι να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των συνοµιλιών. Να υπενθυµίσουµε εδώ ότι η Τουρκία δεν επιθυµεί επανέναρξη των συνοµιλιών πριν τη διεξαγωγή των επόµενων εκλογών στα κατεχόµενα για ανάδειξη νέου ηγέτη της τ/κ κοινότητας ευελπιστώντας ότι αυτός δεν θα είναι ο Ακιντζί, αλλά ο εκλεκτός της, δηλαδή αυτός που ταυτίζεται µε τις διχοτοµικές της επιδιώξεις.

Βερολίνο – Αποστολή: Νίκη Κουλέρµου

Aναμένεται και άτυπο δείπνο

Τις διευθετήσεις στη γερµανική πρωτεύουσα έχουν αναλάβει τα Ηνωµένα Έθνη και σύµφωνα µε τη µέχρι στιγµής πληροφόρηση το δείπνο στο ξενοδοχείο Adlon Kempinski, είναι προγραµµατισµένο να ξεκινήσει το απόγευµα της ∆ευτέρας στις 19:30 τοπική ώρα (20:30 ώρα Κύπρου). Παρόντες θα είναι ο Αντόνιο Γκουτέρες και οι δύο ηγέτες, ωστόσο ενδέχεται κάποια στιγµή να κληθούν να συµµετάσχουν και οι διαπραγµατευτές των δύο πλευρών.

Τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας συνοδεύουν στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδροµος Προδρόµου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλµας, ο διαπραγµατευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο διευθυντής του ∆ιπλωµατικού Γραφείου του Προέδρου, πρέσβης Κυριάκος Κούρος και το µέλος του ∆ιπλωµατικού Γραφείου του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, Παντελής Παντελίδης.

Εκτιµάται ότι η ειδική απεσταλµένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, θα βρίσκεται επίσης στη γερµανική πρωτεύουσα.
Από το γραφείο του ΓΓ του ΟΗΕ έχει ανακοινωθεί ότι το βράδυ της ∆ευτέρας ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι προγραµµατισµένο να παραθέσει άτυπο δείπνο στους ηγέτες της ε/κ και τ/κ κοινότητας.

Προστίθεται ότι ο κ. Γκουτέρες φτάνει στο Βερολίνο σήµερα για να συµµετάσχει στο 14ο Φόρουµ ∆ιαδικτυακής ∆ιακυβέρνησης, το οποίο φιλοξενεί φέτος η γερµανική κυβέρνηση. Την έναρξη του φόρουµ θα κηρύξουν την Τρίτη από κοινού ο ΓΓ του ΟΗΕ και η Γερµανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ κατά την παραµονή του στη γερµανική πρωτεύουσα ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισµού θα έχει και διµερείς επαφές, τόσο µε την κα Μέρκελ όσο και µε τον Πρόεδρο της Γερµανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινµαϊερ.

Έτοιµο το ΑΚΕΛ να στηρίξει την προσπάθεια για λύση

Την ελπίδα πως θα υπερπηδηθούν τα εµπόδια και θα υπάρξει συµφωνία στους όρους αναφοράς εξέφρασε χθες το ΑΚΕΛ διά του µέλους του Πολιτικού Γραφείου και βουλευτή Άριστου ∆αµιανού. «Το ΑΚΕΛ έχει κατ’ επανάληψη πει ότι η κρισιµότητα των στιγµών στο Κυπριακό απαιτεί σταθερότητα αναφορικά µε το συµφωνηµένο πλαίσιο λύσης δικοινοτικής διζωνικής οµοσπονδίας, µε πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τον ΟΗΕ. Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, εκφράζουµε την ελπίδα όπως υπερπηδηθούν τα εµπόδια και όπως υπάρξει συµφωνία στους όρους αναφοράς για να ανοίξει ο δρόµος για ουσιαστικές διαπραγµατεύσεις».

Το ΑΚΕΛ, όπως σηµειώνει ο Άριστος ∆αµιανού, ουδόλως παραγνωρίζει τις δυσκολίες για τις οποίες εξάλλου προειδοποιούσε. «Κανείς δεν µπορεί να προβλέψει την έκβαση της συνάντησης στο Βερολίνο. Ωστόσο οι παράνοµες ενέργειες της Τουρκίας και οι κατά καιρούς απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις δεν πρέπει να µας οδηγούν σε παθητική στάση, αφού αυτό -µοιραία- εξυπηρετεί τους τουρκικούς σχεδιασµούς.

Ούτε και µπορεί να αφεθεί να κυλήσει άγονος ο χρόνος µέχρι την ψηφοφορία τον Απρίλιο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούµε -ως ελληνοκυπριακή κοινότητα- απέναντι από έναν Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο οποίος απορρίπτει την ιδέα της ειρηνικής συνύπαρξης στο πλαίσιο Οµοσπονδίας και ο οποίος θα εργαστεί για µονιµοποίηση της διχοτόµησης και για λύση δύο κρατών». Παράλληλα εκφράζει την ετοιµότητα του ΑΚΕΛ να στηρίξει την προσπάθεια για λύση αρχών.

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.