Τρίτη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ο Πρόεδρος «θεατής»!

647

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Η Τουρκία υλοποιεί τις απειλές της και δηµιουργεί νέα τετελεσµένα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρακολουθεί και ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, τα εντάλµατα σύλληψης και οι τριµερείς συνεργασίες θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να συνεχίσει τις προκλητικές της ενέργειες.

Αν πραγµατικά πιστεύει ότι θα αποµακρύνουν την Τουρκία από την κυπριακή ΑΟΖ, τότε µιλάµε για διπλωµατική µυωπία. Τα πράγµατα είναι πολύ δύσκολα και κρίσιµα ενώ η Τουρκία υλοποιεί όσα λέει και παρουσιάζεται έτοιµη να αντιµετωπίσει τις όποιες ενδεχοµένως κυρώσεις της επιβληθούν. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αυτοεγκλωβιστεί.

Αντί οι πολιτικές του να µας θωρακίσουν, όπως υποσχόταν, στην πράξη έχουµε νέα τετελεσµένα επί θαλάσσης –ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης µίλησε για νέα τουρκική εισβολή– χωρίς να µπορεί να τα αποτρέψει. Η Τουρκία έχει εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ και διεξάγει γεωτρήσεις, αµφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώµατα της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας. Ακόµη και αν η κυβέρνηση Αναστασιάδη επιτύχει κυρώσεις από την Ε.Ε. εναντίον της Τουρκίας και πάλι δεν θα αποτραπούν τα τετελεσµένα.

Η Τουρκία επικαλείται την ιδιότητά της ως εγγυήτρια δύναµη και λέει ότι προστατεύει τα δικαιώµατα των Τουρκοκυπρίων από τις «µονοµερείς», όπως υποστηρίζει, ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Το βασικό αυτό «επιχείρηµα» ή καλύτερα αφορµή της Τουρκίας δεν θα µπορούσε να υπήρχε ή αν προβαλλόταν δεν θα έπειθε εάν βρίσκονταν σε εξέλιξη ουσιαστικές διαπραγµατεύσεις για τη λύση του Κυπριακού. Το δικαίωµα της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας να διεξάγει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ θα έπρεπε να συνοδεύεται µε την ταυτόχρονη διεξαγωγή ουσιαστικών συνοµιλιών, οι οποίες δυστυχώς έχουν τερµατιστεί πριν δύο ολόκληρα χρόνια χωρίς µέχρι σήµερα να επαναρχίσουν.

Η διαφύλαξή µας από τις τουρκικές προκλήσεις είναι η λύση του Κυπριακού στα πλαίσια του συµφωνηθέντος πλαισίου του ΟΗΕ. Η λύση του Κυπριακού θα φέρει αξιοποίηση των φυσικών µας πόρων από Ε/κ και Τ/κ στα πλαίσια του οµοσπονδιακού κράτους και θα αφαιρέσει οποιουδήποτε επιχείρηµα από την Τουρκία, η οποία επίσης γνωρίζει ότι µε τη λύση του Κυπριακού θα µπορούσε να έχει οφέλη και τον δικό της ενεργειακό ρόλο στην περιοχή.

Προέχει, λοιπόν, άµεσος τερµατισµός των τουρκικών προκλήσεων και επανέναρξη ουσιαστικών συνοµιλιών.