Τρόποι υπάρχουν… Προστατέψτε το χαλλούμι

Του
Γιάννη Κακαρή

 

Τεράστιας σημασίας για την κυπριακή κοινωνία είναι ο τομέας του χαλλουμιού, στον οποίο εργάζονται χιλιάδες οικογένειες. Από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την παραγωγή χαλλουμιού μέχρι και τη μεταφορά του. Μάλιστα το γεγονός ότι πρόκειται για ένα διεθνώς εξεζητημένο προϊόν, κυρίως τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει βασικός πυλώνας της οικονομίας. Πρόκειται για το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν, αφού έφερε 194 εκατομμύρια ευρώ έσοδα για το 2018. Για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2019 έφερε 136 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση περίπου 25% σε σχέση με το 2018.

Επίσης είναι αρκετά λογικό ο κάθε τομέας που ασχολείται με το χαλλούμι, να υπερασπίζεται τα δικά του συμφέροντα. Ωστόσο δεν μπορεί να ικανοποιηθούν όλοι. Δεν μπορεί να γίνει αυτό θέτοντας σε κίνδυνο το χαλλούμι. Ένας κίνδυνος στον οποίο μας έθεσε η κυβέρνηση, αφού με όσα κάνει ή δεν κάνει, ίσως να θρηνήσουμε επί των ερειπίων. Είναι επιβεβλημένη η τήρηση του προτύπου στην κατασκευή του χαλλουμιού.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν ώστε να διασφαλίζεται ότι παράγεται σωστά το χαλλούμι και όχι κάτι υποδεέστερο. Ωστόσο για άλλη μια φορά στο παιχνίδι εμφανίζεται η κυβερνητική αδράνεια. Ο διευθυντής του Κρατικού Χημείου παρουσίασε μερικούς τρόπους, ενώπιον της Βουλής, ενώ με λίγα λόγια είπε ότι μπορούν να ανταποκριθούν σε μερική αύξηση των ελέγχων, κάτι που δεν τους έχει ζητηθεί.

Κάθε έτος γίνονται 30 δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε χαλλούμια, ο αριθμός συναποφασίζεται με την κάθε υπηρεσία και σύμφωνα με τις δυνατότητες του Χημείου. Το Χημείο μπορεί να αυξήσει τους έλεγχους κατά 30-40%, ενώ το κόστος είναι πολύ χαμηλό.

Σχετικά με τη νοθεία που ενδεχόμενα να γίνεται, με τη χρήση γαλακτόσκονης, μπορεί να ανιχνευτεί αν αυτή είναι περισσότερη από το 2,5% του συνολικού γάλακτος. Το ποσοστό αυτό ίσως να ακούγεται μικρό, παρ’ όλα αυτά 2,5% σκόνη γάλακτος σημαίνει περίπου 25-30% περισσότερο γάλα.

Ένας τρόπος ανίχνευσης είναι να βάλεις στη γαλακτόσκονη, φυτοστερόλες που είναι ακίνδυνες. Έτσι θα μπορούν μέσα από τη χημική ανάλυση να βρουν εάν υπάρχει σκόνη γάλακτος.

Τρόπος ελέγχου ο οποίος ευτυχώς συμφωνήθηκε να ασκείται, αλλά περιμένουμε την εφαρμογή του, είναι ο έλεγχος στα υποστατικά για το πόση γαλακτόσκονη υπάρχει και πού έχει διατεθεί. Ωστόσο κανένας δεν έκανε λόγο για την ανάγκη διεξαγωγής ελέγχων και τα Σαββατοκύριακα.

Υπάρχουν, λοιπόν διάφοροι πρακτικοί τρόποι ελέγχου των χαλλουμιών και της ποιότητας που προσφέρεται. Αυτό που απομένει είναι έστω και την υστάτη να εφαρμοστούν από την κυβέρνηση. Εάν όμως δεν κατοχυρωθεί το χαλλούμι ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, οι κίνδυνοι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Μάλιστα θα αυξάνονται όσο το προϊόν αυτό γίνεται πιο δημοφιλές ανά τον κόσμο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy