Τσαβούσογλου: Θα ανοίξουµε την Αµµόχωστο

185

Συµφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο για το φυσικό αέριο χωρίς την Τουρκία δεν θα έχει κανένα όφελος, υποστηρίζει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και προειδοποιεί Αµερικανούς και Γάλλους που έχουν θέση για το ζήτηµα «να µάθουν τα όριά τους».

Μιλώντας στο CNN Turk, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε την πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει την Αµµόχωστο και απαντώντας σε ερώτηση δηµοσιογράφου τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Κάνουµε προετοιµασίες. Ναι, θα ανοίξουµε την Αµµόχωστο. Στην Ανατολική Μεσόγειο κανένας δεν µπορεί να µας κάνει υποδείξεις ούτε µπορεί να µας εµποδίσει. Εµείς θα υποστηρίξουµε τα δικαιώµατά µας, όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων».

Οι Αµερικάνοι και οι Γάλλοι που προειδοποιούν την Άγκυρα να µάθουν τα όριά τους, είπε σε άλλο σηµείο της συνέντευξής του. Στην Ανατολική Μεσόγειο συµφωνία για το αέριο χωρίς την Τουρκία δεν θα έχει κανένα όφελος, συµπλήρωσε..

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ µίλησε για όλα τα καυτά θέµατα της εξωτερικής πολιτικής και τόνισε πως οι S400 θα τεθούν σε λειτουργία την άνοιξη του 2020.

Λευκωσία: Αν κάποιος απειλεί την ειρήνη αυτή είναι η Τουρκία

Στο µεταξύ, η Λευκωσία απορρίπτει κατηγορηµατικά τον ισχυρισµό του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Κυπριακή ∆ηµοκρατία δεν αναγνωρίζει τα δικαιώµατα των Τουρκοκυπρίων και το δίκαιο και ότι «απειλεί την ειρήνη», υποδεικνύοντας πως «αν κάποιος απειλεί την ειρήνη είναι η Τουρκία που παρεµβαίνει µε κρατικά ερευνητικά και γεωτρητικά σκάφη, συνοδευόµενα και από πολεµικά πλοία, µέσα στην ΑΟΖ ή και τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας».

Σε γραπτή του δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδροµος Προδρόµου, αναφέρει πως στη συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς (σ.σ. σελ. 9), ο Πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι η χώρα του κινείται και αναζητεί λύσεις σύµφωνα µε το δίκαιο. Εκείνο, όµως, που απουσιάζει εντελώς από τις θέσεις που προβάλλει και την επιχειρηµατολογία του είναι το διεθνές δίκαιο, επισηµαίνει ο Εκπρόσωπος.

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.