Βαριές αναταράξεις εντός και εκτός Βρετανίας

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η Τερέζα Μέι ελέω Brexit

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία, όπου το Brexit έχει προκαλέσει βαριές αναταράξεις, τη στιγµή που η Τερέζα Μέι βρίσκεται στο µάτι του κυκλώνα, µε τους Βρετανούς να χάνουν σιγά σιγά την πίστη τους τόσο στην έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ όσο και στο αν τελικά η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είναι αυτή που µπορεί να τους οδηγήσει εκεί. Την ίδια ώρα πληθαίνουν και οι φόβοι πως ένα άτακτο Brexit είναι πιο πιθανό, αφού και η ίδια η Τερέζα Μέι εάν δεν είναι σίγουρη πως θα εξασφαλίσει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου, ενδέχεται να µην υποβάλει, για τρίτη φορά, τη συµφωνία προς ψήφιση. Μάλιστα, µετά το «χτύπηµα» της αποκάλυψης των Sunday Times, ότι δηλαδή έντεκα υπουργοί υποσκάπτουν τη θέση της, και ο Υπουργός για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο πρόωρων εκλογών. Μιλώντας στο BBC, ο υπουργός προειδοποίησε ότι αν η Βουλή των Κοινοτήτων καταλήξει µέσα από µια διαδικασία ενδεικτικών ψηφοφοριών σε µια προσέγγιση του Brexit, η οποία δεν συνάδει µε το µανιφέστο του κυβερνώντος κόµµατος, τότε «ο κίνδυνος γενικών εκλογών αυξάνεται». Όπως είπε, η κυβέρνηση θα µπορούσε να µη θεωρήσει ότι δεσµεύεται από τη βούληση της πλειοψηφίας του νοµοθετικού σώµατος, αν όντως αυτή εκφραστεί µε υποστήριξη σε µία εναλλακτική προσέγγιση του Brexit. Εξάλλου έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε χθες η Τερέζα Μέι στον απόηχο της αποκάλυψης των Sunday Times. Σύµφωνα µε ανώνυµη πηγή η συνεδρίαση πραγµατοποιήθηκε σε «στενό κύκλο», καθώς σ’ αυτή παρευρέθηκαν λίγοι υπουργοί και λίγα µέλη του συντηρητικού κόµµατος.

Τη διαδικασία των ενδεικτικών ψηφοφοριών θα διεκδικήσουν εντός της εβδοµάδας οι βουλευτές. «Βρισκόµαστε σε κρίση από τη στιγµή που το Κοινοβούλιο προσπαθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση», σχολίασε ο κ. Μπάρκλεϊ. Όπως είναι γνωστό, η Βρετανία θα παραµείνει κράτος µέλος έως τις 12 Απριλίου εάν η συµφωνία απόσυρσης απορριφθεί από τους Βρετανούς βουλευτές και τρίτη φορά. Όλο το σκηνικό έτσι όπως διαµορφώνεται προκαλεί ανησυχία και προβληµατισµό εντός της Ε.Ε. αλλά και στη χώρα µας, λόγω των σχέσεων µε τη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα το όλο θέµα απασχόλησε και πρόσφατα κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, όπου η πλειοψηφία των κοµµάτων δεν πείσθηκαν ότι η Κύπρος είναι έτοιµη για την περίπτωση ενός Brexit. Η Επιτροπή Εξωτερικών έχει αποφασίσει, µετά από εισήγηση του ΑΚΕΛ, να αποσταλεί επιστολή σε όλα τα αρµόδια υπουργεία και υπηρεσίες, ώστε να ενηµερωθεί γραπτώς ποια µέτρα έχουν λάβει. Πάντως είναι δεδοµένο ότι θα επηρεαστούν µια σειρά από τοµείς όπως αυτοί της Παιδείας, του Πολιτισµού, του Εµπορίου, του Τουρισµού. Σε ό,τι αφορά τον εµπορικό τοµέα, πλέον η Βρετανία θα θεωρείται τρίτη χώρα ως προς την ΕΕ και την Κύπρο και αυτό συνεπάγεται ανάλογους δασµούς και ελέγχους, µέχρι να συµφωνηθεί κάτι διαφορετικό. Την ανάγκη οι επιχειρήσεις να εντείνουν την προετοιµασία τους για πιθανό Brexit χωρίς συµφωνία υπογράµµισε πρόσφατα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στους Ευρωπαίους. Ήδη από τα µέσα Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε ενηµέρωση των επιχειρήσεων της ΕΕ στον τοµέα των τελωνείων και της έµµεσης φορολογίας, όπως ο ΦΠΑ, ώστε να υπάρχει ετοιµότητα για όλα τα πιθανά σενάρια. Ιδιαίτερη µνεία γίνεται για τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις. Ενδεικτικά να αναφέρουµε ότι για να προετοιµαστούν για ένα σενάριο «αποχώρησης χωρίς συµφωνία» και να συνεχίσουν τις εµπορικές τους συναλλαγές µε το Ηνωµένο Βασίλειο, οι εν λόγω επιχειρήσεις θα πρέπει να αξιολογήσουν κατά πόσο διαθέτουν το απαραίτητο τεχνικό και ανθρώπινο δυναµικό για να εφαρµόσουν τις τελωνειακές διαδικασίες και κανόνες.

Ποιοι είναι οι µνηστήρες;

Ο ντε φάκτο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, προέβη σε δήλωση µε την οποία διαψεύδει τα πολλά δηµοσιεύµατα ότι προαλείφεται για άµεσος διάδοχος της Τερέζα Μέι ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Όπως είπε, η στενή συνεργασία µε την Πρωθυπουργό σε αυτή την τεταµένη περίοδο της διαδικασίας του Brexit «θεραπεύει οποιοδήποτε ίχνος φιλοδοξίας µπορεί να έχει αποµείνει». Ο σκιώδης Υπουργός Brexit των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρµερ, κατέστησε σαφές ότι όποιος και αν αναλάµβανε την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόµµατος και της χώρας δεν θα άλλαζε την κατάσταση και το διχασµό στους κόλπους των Τόρις. Ερωτηθείς, δε, κατά πόσο το Εργατικό Κόµµα εγγυάται ότι αν αναλάµβανε την εξουσία θα διενεργούσε δεύτερο δηµοψήφισµα για το Brexit, ο σερ Κιρ απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι αυτό είναι ζήτηµα που θα καθοριστεί στο µανιφέστο του κόµµατος. Βρετανικές εφηµερίδες αναφέρουν ότι η ίδια δέχεται πιέσεις να παρουσιάσει σχέδια για την αποχώρησή της, καθώς η στρατηγική της παραπαίει, αλλά το γραφείο της αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικές πληροφορίες των Times περί παραίτησης. Πηγή στην Ντάουνινγκ Στριτ, που µίλησε υπό το καθεστώς ανωνυµίας στο Reuters, χαρακτήρισε εσφαλµένο το δηµοσίευµα της εφηµερίδας. «Αυτό είναι καινούριο για µένα», είπε η πηγή, «όχι, δεν είναι σωστό». Σύµφωνα µε τους Times, πηγή του πρωθυπουργικού γραφείου, την οποία δεν κατονοµάζουν, είπε πως ακόµη και οι στενότεροι σύµµαχοι της Μέι πιστεύουν πως είναι αναπόφευκτο να παραιτηθεί.

Νέο δηµοψήφισµα θέλουν χιλιάδες Βρετανοί

Νιώθουν πως η αβεβαιότητα του Brexit θα είναι καταστροφική

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, που αντιτίθενται στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγµατοποίησαν προχθές πορεία στο κέντρο του Λονδίνου ζητώντας να διεξαχθεί νέο δηµοψήφισµα, καθώς η κρίση του Brexit βαθαίνει και απειλεί την πρωθυπουργία της Τερέζα Μέι. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν στο κέντρο του Λονδίνου κρατώντας πανό που διακήρυσσαν πως «Η καλύτερη συµφωνία είναι το µη Brexit» και «Ζητάµε ∆ηµοψήφισµα». Σύµφωνα µε τους οργανωτές, η διαδήλωση µπορεί να είναι η µεγαλύτερη που έχει γίνει µέχρι σήµερα κατά του Brexit. Έπειτα από τρία χρόνια δύσκολων συνοµιλιών, εξακολουθεί να είναι αβέβαιο το πώς, το πότε, ακόµη και το αν θα πραγµατοποιηθεί το Brexit, καθώς η Μέι προσπαθεί να καταστρώσει ένα σχέδιο εξόδου από τη σοβαρότερη πολιτική κρίση εδώ και τουλάχιστον µια γενιά. «Θα αισθανόµουν διαφορετικά αν ήταν µια καλά διαχειριζόµενη διαδικασία και η κυβέρνηση έπαιρνε λογικές αποφάσεις. Όµως είναι πλήρες χάος», είπε στο Ρόιτερ ο 59χρονος Γκάρεθ Ρέι, ο οποίος ταξίδεψε από το Μπρίστολ για να συµµετάσχει στη διαδήλωση. «Η χώρα θα είναι διχασµένη ό,τι κι αν συµβεί και είναι χειρότερα όταν είσαι διχασµένος πάνω σ’ ένα ψέµα».

Ενώ η χώρα και οι πολιτικοί της είναι διχασµένοι όσον αφορά το Brexit, οι περισσότεροι συµφωνούν πως πρόκειται για τη σηµαντικότερη στρατηγική απόφαση που έχει αντιµετωπίσει το Ηνωµένο Βασίλειο µετά τον ∆εύτερο Παγκόσµιο Πόλεµο.

Με αίτηµα τη διεξαγωγή νέου δηµοψηφίσµατος, οι διαδηλωτές υπέρ της ΕΕ βρέθηκαν µπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο στον αριθµό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και κατέληξαν έξω από το Κοινοβούλιο.

Παρενέργειες σε θέµατα πολιτισµού και αθλητισµού

Προβληµατισµός στην Κύπρο λόγω των χιλιάδων φοιτητών και εργαζοµένων στη Βρετανία

Ανησυχία και προβληµατισµός επικρατεί στη χώρα µας για τις ενδεχόµενες επιπτώσεις στους τοµείς της Παιδείας αλλά και του Πολιτισµού από µια άτακτη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεδοµένου του γεγονότος ότι αποτελεί έναν παραδοσιακό προορισµό για χιλιάδες Κύπριους φοιτητές καθώς και εργαζοµένους, Σύµφωνα µε πληροφορίες µας, ήδη το Υπουργείο Παιδείας έχει καταγράψει τις ενδεχόµενες επιπτώσεις. Πέραν από τον τοµέα της Παιδείας, θα επηρεαστούν και οι τοµείς του Πολιτισµού, του Αθλητισµού αλλά και θέµατα Νεολαίας. Συγκεκριµένα, αναµένεται να προκύψουν ζητήµατα σε σχέση µε την κινητικότητα των καλλιτεχνών, όπως τη θεώρηση βίζας, θέµατα φορολόγησης των πολιτιστικών προϊόντων και αγαθών, καθώς επίσης και πολιτιστικές ανταλλαγές που λαµβάνουν χώρα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δικτύων. Αναµένεται ότι τέτοιου είδους ζητήµατα θα αντιµετωπιστούν συνολικά από τους αρµόδιους φορείς της ΕΕ, σε συνεργασία µε τα αρµόδια Υπουργεία της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας. Στον αθλητισµό αναµένεται να υπάρχει αντίκτυπος σε διάφορες πτυχές του, όπως για παράδειγµα στην ελεύθερη διακίνηση και εργοδότηση των Ευρωπαίων πολιτών (π.χ. επαγγελµατιών του αθλητισµού και των αθλητών, µετανάστευση και εργοδότηση των πολιτών εκτός της Ε.Ε. κτλ.) Επίσης, σε ό,τι αφορά θέµατα νεολαίας και συνεργασιών στα πλαίσια της κινητικότητας µέσα συγκεκριµένων προγραµµάτων, στην περίπτωση των συµπράξεων οι δικαιούχοι καλούνται να αποφεύγουν την υποβολή προτάσεων στο παρόν στάδιο.

Ελένη Κωνσταντίνου

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy