Βαρύ κατηγορητήριο κατά Μασιά και Κωνσταντίνου

255

Στο Κακουργιοδικείο στις 17/3, ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους

Βαρύ κατηγορητήριο αντιμετωπίζουν οι δύο κατηγορούμενοι για στήσιμο του αγώνα Οθέλλος Αθηένου – Αγία Νάπα. Στην πρώτη υπόθεση χειραγώγησης αγώνα που φτάνει στη Δικαιοσύνη, ο πρόεδρος της Αγίας Νάπας Δημήτρης Μασιάς και ο διαιτητής Ανδρέας Κωνσταντίνου παραπέμφθηκαν χθες σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας, η οποία θα ξεκινήσει στις 17 Μαρτίου. Η νομική μάχη στη χθεσινή διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας δεν δόθηκε για την ουσία του κατηγορητηρίου, αλλά για το εάν θα παρέμειναν υπό κράτηση οι κατηγορούμενοι. Η Γενική Εισαγγελία ζήτησε όπως παραμείνουν υπό κράτηση επικαλούμενη κυρίως τον κίνδυνο επηρεασμού μαρτύρων, ωστόσο η πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας απέρριψε το αίτημα και διέταξε όπως αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Οι κατηγορούμενοι υπέγραψαν εγγυήσεις 75 χιλιάδων ευρώ, παρέδωσαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, διατάχθηκαν να παρουσιάζονται στους οικείους αστυνομικούς σταθμούς 3 φορές την εβδομάδα και τα ονόματά τους τοποθετήθηκαν στον κατάλογο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Εναντίον των κατηγορουμένων καταχωρίστηκαν συνολικά 9 κατηγορίες, με σαφέστατα βαρύτερο κατηγορητήριο κατά του Μασιά που αντιμετωπίζει όλες τις κατηγορίες. Ο Κωνσταντίνου αντιμετωπίζει τρεις από τις κατηγορίες.

Οι λεπτομέρειες του κατηγορητηρίου

Οι Μασιάς και Κωνσταντίνου αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν τη συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία για καταδολίευση και χειραγώγηση αθλητικού αγώνα. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες, οι δύο συνωμότησαν για να χειραγωγήσουν το αποτέλεσμα του αγώνα Οθέλλος Αθηένου – Αγία Νάπα που θα διεξαγόταν στις 8 Φεβρουαρίου 2020 ώστε να κερδίσει η Αγία Νάπα.

Οι υπόλοιπες έξι κατηγορίες βαρύνουν μόνο τον Δημήτρη Μασιά και αφορούν σε απόπειρα χειραγώγησης αθλητικού αγώνα, δωροδοκία για αλλοίωση αθλητικού αγώνα και προσφορά χρημάτων σε μέλος ποδοσφαιρικού σωματείου προς επίτευξη ευνοϊκού αποτελέσματος. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μια από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει αφορά στο ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του αθλητικού παράγοντα και του παρόχου συμβουλευτικών υπηρεσιών σε αθλητή, η οποία αφορά στο γεγονός ότι ο Μασιάς, ενώ ήταν πρόεδρος ποδοσφαιρικού συλλόγου, ήταν ταυτόχρονα μάνατζερ του παίκτη του Οθέλλου Βασίλη Παπαγεωργίου τον οποίο προσπάθησε να επηρεάσει στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής. Συγκεκριμένα, ο Μασιάς κατηγορείται ότι μεταξύ 3 – 8 Φεβρουαρίου πρόσφερε το ποσό των 10 χιλ.ευρώ στον πρόεδρο του Οθέλλου Αθηένου Βασίλη Καφατάρη ώστε η ομάδα του να έχει μειωμένη απόδοση και να κερδίσει η Αγία Νάπα. Επίσης κατηγορείται ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ποδοσφαιριστή Βασίλη Παπαγεωργίου και του ζήτησε να βοηθήσει να κερδίσει η Αγία Νάπα.

O Μασιάς εκπροσωπείται από τον γνωστό δικηγόρο Κρις Τριανταφυλλίδη και ο Κωνσταντίνου από τον δικηγόρο Άντρο Πελεκάνο.

Μετά το πέρας της διαδικασίας, ο Δημήτρης Μασιάς έκανε δηλώσεις και ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι υπάρχει διαφθορά στο κυπριακό ποδόσφαιρο, δείχνοντας όμως προς τ’ ανώτερα δώματα με τη γνωστή παροιμία «Όποιος δεν μπορεί να δείρει τον γάιδαρο, δέρνει το σαμάρι»…

Τάσος Περδίος

«Να ξηλωθεί το βαθύ κύκλωμα που διαφεντεύει το ποδόσφαιρο»

«Εάν ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου δεν γνώριζε για τις καταγγελίες των Ισπανών που έγιναν τον Ιανουάριο του 2019, τότε θα πρέπει να μας απαντήσει ο τέως Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου γιατί δεν είχε φροντίσει να τον ενημερώσει», τόνισε χθες ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «έχουμε εκτεθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό ως Κύπρος και έχουμε υποχρέωση να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ξηλωθεί το κύκλωμα, το οποίο διαφεντεύει το κυπριακό ποδόσφαιρο εδώ και δεκαετίες». Όπως υπέδειξε, η υπόθεση με τον κ. Μασιά και τον κ. Κωνσταντίνου είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. «Και ελπίζω και εύχομαι να μη διανοηθεί κανένας ότι το θέμα θα τελειώσει εκεί», τόνισε, προσθέτοντας ότι: «Πρέπει να πάμε μέχρι το τέλος. Να ξηλωθεί το κατεστημένο το οποίο κατατρώει τη σάρκα, τα σωθικά του κυπριακού ποδοσφαίρου. Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα, είναι ψυχαγωγία. Θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερο, έτσι ώστε τα αποτελέσματα να κρίνονται στα γήπεδα και όχι οπουδήποτε αλλού». Τόνισε επίσης ότι το ΑΚΕΛ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Γ. Εισαγγελέας: Νέες οδηγίες για τα στοιχεία από Ισπανία

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ισπανικό δημοσίευμα και την ενημέρωση ότι οι ισπανικές Αρχές αποτάθηκαν στην Κύπρο, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως ο φάκελος από την Ισπανία διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία τον Μάρτιο του 2019 και από τότε δεν ζητήθηκε τίποτα περισσότερο. Όπως είπε δόθηκαν εκ νέου νομικές οδηγίες στους αστυνομικούς ανακριτές.

«Στα ανώτερα στρώματα η διαφθορά»

Τη βεβαιότητά ότι η διαφθορά στο κυπριακό ποδόσφαιρο φτάνει στα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας εξέφρασε ο δημοσιογράφος της El Confidencial. Επίσης, χαρακτήρισε ως πρωτόγνωρο το επίπεδο προσυνεννοημένων αγώνων στην Κύπρο, αφού αυτή η πρακτική περιλαμβάνει τα πάντα, σε αντίθεση με άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «αυτό που προέκυψε από την έρευνα, και αποτελεί βάσιμη εκτίμησή μου, είναι πως η διαφθορά στο κυπριακό ποδόσφαιρο φτάνει σε πολύ πιο ανώτερα στρώματα της κοινωνίας». Η έρευνά του, είπε ο Χοσέ Μαρία Όλμο, διήρκεσε 4 μήνες και ξεκίνησε για το θέμα της ύπαρξης κυκλώματος που έστηνε αγώνες στην Ισπανία. Ωστόσο επεκτάθηκε και στην Κύπρο μετά τα στοιχεία που είχε η ισπανική Αστυνομία για ύπαρξη συνδέσμου στην Κύπρο, ο οποίος έδινε πληροφορίες για προσυνεννοημένους αγώνες. Ο Ισπανός δημοσιογράφος εξέφρασε την εκτίμηση πως το πρόβλημα στην Κύπρο είναι πολύ μεγάλο, αφού οι καταγγελίες ήταν για προσυνεννόηση όχι μόνο αγώνων αλλά και για το ποιος θα στεφθεί πρωταθλητής, ποιος Κυπελλούχος και ποιος θα «έβγαινε» στην Ευρώπη. Αυτό, όπως είπε, δεν παρατηρείται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, εκφράζοντας την άποψη πως η διαφθορά του ποδοσφαίρου στην Κύπρο είναι πολύ μεγάλη. Ο κ. Όλμο ανέφερε πως με βάση τις πληροφορίες του, οι ισπανικές Αρχές, οι οποίες είχαν ξεκινήσει έρευνα για την ύπαρξη κυκλώματος στην Ισπανία παρακολουθώντας τηλεφωνικές συνδιαλέξεις υπόπτων, ήρθαν αντιμέτωπες με τηλεπικοινωνίες του κυκλώματος με έναν σύνδεσμο στην Κύπρο, ο οποίος τους παρείχε πληροφορίες. Όπως είπε ο δημοσιογράφος, ο συγκεκριμένος Ισπανός ποδοσφαιριστής που αγωνιζόταν στην Κύπρο έδινε πληροφορίες για συγκεκριμένους αγώνες, οι οποίες πληροφορίες έβγαιναν αληθινές. Ερωτηθείς αν διαθέτει άλλες πληροφορίες σχετικά με την Κύπρο, ο Ισπανός δημοσιογράφος δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες, λέγοντας, ωστόσο, πως δουλεύει πάνω σε αυτό.