Βαθιές οι ρίζες μας

Της Μαρίας Φράγκου

Στο 65ο έτος της πορεύεται η «Χαραυγή». Και οι στίχοι του Θοδόση Πιερίδη «τούτη η δίψα δεν σβήνει, τούτη η μάχη δεν παύει, χίλια χρόνια αν περάσουν, δεν πεθαίνουμε σκλάβοι» κοσμεί την προμετωπίδα της.

Και υπομνύουν σε όλους μας το βαρύ χρέος να κρατήσουμε ψηλά τις παρακαταθήκες και την κληρονομιά της εφημερίδας, τις στήλες της οποίας κόσμησαν τιτάνες της κυπριακής διανόησης. Που άνοιξαν δρόμους, όχι μόνο για να περάσουμε οι επόμενοι, αλλά σημάδεψαν την ίδια την Ιστορία του τόπου με τη δράση και την προσφορά τους. Τεύκρος Ανθίας, Θοδόσης Πιερίδης, Ιάκωβος Ρωσσίδης και άλλοι πολλοί που με τη φωτεινότητα του μυαλού τους μόρφωναν και διαπαιδαγωγούσαν…
Η «Χαραυγή» πήρε τη σκυτάλη από τον Νέο Δημοκράτη. Τον οποίο έκλεισαν οι αποικιοκράτες τον Δεκέμβρη του 1955. Μέσα στις συνθήκες της στυγνής καταπίεσης που επέβαλλε το αποικιοκρατικό καθεστώς, η «Χαραυγή» πήρε τη σκυτάλη από τον «Νέο Δημοκράτη» για να συνεχίσει στο ίδιο μετερίζι του αγώνα.
Η «Χαραυγή» γεννήθηκε για να καλύψει το κενό της ενημέρωσης και της διάδοσης των μηνυμάτων του κόμματος των Κυπρίων εργαζομένων στον κυπριακό λαό, υπηρετώντας την αλήθεια, υπερασπίζοντας τα δίκαια και τα δικαιώματα του λαού μας.
Η «Χαραυγή» δεν κατέγραψε απλά την κυπριακή πραγματικότητα αλλά ταύτισε την παρουσία της με τα ιστορικά γεγονότα της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Και δεν είναι καθόλου υπερβολή αυτό αν σκεφτεί κανείς πως: Από την πρώτη ημέρα ίδρυσής της, πρόβαλε και υπερασπίστηκε την ορθότητα της θέσης για μαζικό αντιαποικιακό πολιτικό αγώνα του συνόλου του λαού μας για απαλλαγή από το βρετανικό ζυγό.
Ύψωσε τη φωνή της  ενάντια στις εθνικιστικές – σοβινιστικές αντιλήψεις και τις κατά καιρούς εξτρεμιστικές πολιτικές, σε καιρούς δύσκολους. Όταν μόνη η Αριστερά είχε ως πολιτική της την επαναπροσέγγιση και την ειρηνική συμβίωση με το σύνοικο στοιχείο. Η «Χαραυγή», εκφραστής και συνοδοιπόρος της Αριστεράς, η οποία εργάστηκε ενάντια σε όλα τα σχέδια που σκοπό είχαν το ξεπούλημα της Κύπρου και του λαού της και αντιστάθηκε στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που στόχευαν το διαμελισμό της Κύπρου. Μέσα από τις σελίδες της «Χαραυγής» έφθαναν οι προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ για το σχεδιαζόμενο έγκλημα σε βάρος της πατρίδας μας.
Ρόλο διαφωτιστή, καθοδηγητή και υπερασπιστή των δικαίων του λαού μας, είχε να διαδραματίσει η «Χαραυγή». Ο σεβασμός και η εκτίμηση δεν κερδίζεται πάντα ή μόνο με τα φύλλα που τυπώνει ή πουλά μια εφημερίδα. Ο σεβασμός και η εκτίμηση για μια εφημερίδα είναι η σχέση που δημιουργεί με το αναγνωστικό κοινό και την κοινωνία και σε ό,τι αφορά αυτό το επίπεδο σχέσης η «Χ» έχει να λέει και να περηφανεύεται, πως δεν έχει όμοιά της άλλος κανείς.
65 χρόνια, λοιπόν. Και η «Χ» επιμένει: στην υπεράσπιση των δικαίων και των δικαιωμάτων του λαού μας, στη διάδοση και διάσωση των θέσεων της λύσης και επανένωσης του τόπου και του λαού μας. Βαρύ το χρέος και βαρύ το καθήκον. Σε μια εποχή που ο πολίτης βομβαρδίζεται από ειδήσεις και «ειδήσεις», σε μια εποχή που η εντυπωσιοθηρία αντικαθιστά την ουσία, είναι χρέος μίας εφημερίδας με την ιστορία και την κληρονομιά της «Χ», να κρατήσει ψηλά τον πήχη της ενημέρωσης.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy