Βλασφημια…η άλλη αποψη!Της Νίκης Κουλέρμου

 

Είναι κανείς που εκπλήσσεται γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν δέχεται κριτική και ξεσπά κατά του ΑΚΕΛ ως να είναι σάκος του μποξ; Μάλλον κανένας. Εδώ η κυβέρνηση όχι απλά δεν δέχεται την κριτική, αλλά δεν αντέχει ν’ ακούει την άλλη άποψη, την άλλη φωνή, πόσω μάλλον ένα κρατικό ραδιοτηλεοπτικό κανάλι όπως το ΡΙΚ να κάνει τη δουλειά του αμφισβητώντας έμμεσα το κυβερνητικό (μη) έργο… Το ΡΙΚ το κατάντησαν κυβερνητικό φερέφωνο. Ακόμα έναν αυλικό που δεν αμφισβητεί τον βασιλιά και δεν τολμά να πει αυτό που βλέπει, έστω κι αν ο βασιλιάς είναι γυμνός. Δεν είναι η πρώτη τους φορά που συμπεριφέρονται με αυτόν το γελοίο και βλακώδη τρόπο λες και ο κόσμος δεν μπορεί να κρίνει τις πολιτικές και τις αποφάσεις τους.

Ενδεικτική αυτής της συμπεριφοράς τους και η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 8 Μαΐου (η απόφαση ανακοινώθηκε στις 6 Μαΐου). Ο κ. Αναστασιάδης βγήκε με δήλωσή του να υπερασπιστεί τη μονομερή απόφαση, που προκάλεσε ακόμα και έκπληξη στους στενούς συνεργάτες του-επιστήμονες, για το άνοιγμα των σχολείων. Η κατακραυγή του κόσμου και η άμεση αμφισβήτηση της ορθότητας της κυβερνητικής απόφασης, χωρίς την επιστημονική στήριξη, ενόχλησε τον Πρόεδρο! Πολύ περισσότερο που πίσω από αυτή την απόφαση φαίνεται να υπήρξαν και σκοπιμότητες. Η επιστολή της ΟΕΒ (στις 5 Μαΐου) προς τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας, ενόψει της προοπτικής «επαναλειτουργίας των σχολείων» για ετοιμασία πρωτοκόλλων που θα διευκολύνουν το άνοιγμα των σχολείων και συνακόλουθα και την επιστροφή των γονιών τους στην εργασία για να λειτουργήσει η οικονομία ήταν ενδεικτική της ύπαρξης ενός άλλου οδικού χάρτη που ετοιμάστηκε για εξυπηρέτηση της επανεκκίνησης της οικονομίας, ανεξάρτητα από την άποψη των επιστημόνων.

Η όποια άσκηση και της ελάχιστης κριτικής, η όποια διατύπωση άλλης άποψης ή θέσης επί των αποφάσεων της κυβέρνησης που διαχειρίζεται την κρίση της πανδημίας χαλά την εικόνα της «επιτυχούς διαχείρισης» της κρίσης. Μια επιτυχία που επιτεύχθηκε, σε σύγκριση με άλλες χώρες που δεν πήραν έγκαιρα τα μέτρα περιορισμού και προστασίας και χάρη στο υψηλό αίσθημα ευθύνης (ή και φόβου) που επέδειξαν οι πολίτες.

Η επίκριση, η έκφραση αντίθετης άποψης ή ακόμα και η δημοσιοποίηση γεγονότων που προέκυψαν ως μοιραία λάθη των διαχειριστών της πανδημίας αντιμετωπίστηκε ως βλασφημία! Θυμάστε την επώνυμη καταγγελία για έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία; Το ΡΙΚ, όταν βοούσε η καταγγελία γιατρού της Πάφου, και εφόσον τα πρώτα θύματα της έλλειψης του εξοπλισμού ήταν οι επαγγελματίες υγείας, δεν μπορούσε να αποσιωπήσει την καταγγελία. Έβγαλε λοιπόν ταυτόχρονα και τον εκπρόσωπο του ΟΚΥπΥ, ο οποίος βέβαια έλεγε και ξανάλεγε ότι δεν υπάρχει έλλειψη… Ενοχλήθηκαν λοιπόν οι κυβερνώντες γιατί το ΡΙΚ αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ της «Χαραυγής» ημ. 15 Απριλίου 2020, με τίτλο «ΓΝ Λάρνακας: Άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι – Εγκαταλείφθηκαν τα τμήματα που δεν σχετίζονται με κορονοϊό» που έλεγε αλήθειες. Αλήθειες που στραπατσάρουν την εικόνα του καλού διαχειριστή της κρίσης. Έτσι η κυβέρνηση μπορεί να χαρακτηρίζει από «αντιπαράθεση» μέχρι και «στείρα αντιπολίτευση» την άλλη φωνή, την άλλη άποψη. Είναι κι αυτό μέρος της επικοινωνιακής της πολιτικής που θα την οδηγήσει όσο γίνεται με επιτυχία στις εκλογές του 2021…