Βραβεύτηκε η «Ειρηνευτική Δημοσιογραφία – Barış Gazeteciliği»Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

Οι εφημερίδες «Χαραυγή» και «Γενί Ντουζέν» έχουν βραβευτεί από το ίδρυμα Στέλιου Χατζηιωάννου, το οποίο προσφέρει κάθε χρόνο χρηματικά βραβεία, στηρίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται από άτομα και οργανωμένα σύνολα από τις δύο κοινότητες για την επαναπροσέγγιση και την ειρήνη στον τόπο μας. Βέβαια, για τις δύο εφημερίδες το θέμα δεν είναι το χρηματικό βραβείο, αλλά η αναγνώριση μιας ουσιαστικής και με περιεχόμενο προσπάθειας επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η συγκεκριμένη συνεργασία ξεκίνησε κάτω από τον τίτλο, «Ειρηνευτική Δημοσιογραφία – Barış Gazeteciliği», νιώθοντας την ανάγκη να υπάρξει σωστή ενημέρωση και αλληλοενημέρωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων για κοινές και ειρηνικές προσπάθειες που γίνονται μεταξύ απλών ανθρώπων, Ε/κ και Τ/κ. Ετοιμάζονται ρεπορτάζ, τα οποία αφορούν την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων του μόχθου, των Γραμμάτων, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού κ.ά. και από τις δύο κοινότητες και τα οποία δημοσιεύονται ταυτόχρονα στα Ελληνικά και στα Τούρκικα στις δύο εφημερίδες, «Χαραυγή» και «Γενί Ντουζέν».

Οι δύο εφημερίδες απευθύνονται κυρίως προς αναγνώστες που βρίσκονται στο χώρο της Αριστεράς και των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων που πιστεύουν στην κοινή συνεργασία Ε/κ και Τ/κ και στο ότι μπορούμε να ζήσουμε ξανά μαζί. Πιστεύουν στη λύση και στην επανένωση του τόπου μας. Πιστεύουν στην ουσιαστική και με περιεχόμενο επαναπροσέγγιση, όπως αυτή πηγάζει μέσα από τις σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας των απλών ανθρώπων. Σχέσεις πάνω στις οποίες οφείλουμε να κτίσουμε και να δημιουργηθούν γερές βάσεις ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Να δημιουργήσουμε σχέσεις κοινών αγώνων και εμπιστοσύνης, αναγκαία τόσο πριν τη λύση του Κυπριακού, αλλά και πολύ περισσότερο μετά τη λύση του Κυπριακού.

Η συνεργασία των δύο εφημερίδων στέλνει τα δικά της μηνύματα, ιδιαίτερα σε συνθήκες που σηκώνουν κεφάλι τα φασιστικά, εθνικιστικά και σοβινιστικά στοιχεία και από τις δύο κοινότητες, προσπαθώντας να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια επαναπροσέγγισης, επανένωσης και λύσης του Κυπριακού. Στόχος είναι μέσα από τα προβλήματα που δημιουργεί η μη λύση του Κυπριακού να δημιουργηθούν προϋποθέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ Ε/κ και Τ/κ για κοινό αγώνα που να οδηγεί σε λύση για μια επανενωμένη ομόσπονδη πατρίδα, όπου μόνος αφέντης θα είναι ο κυπριακός λαός, Ε/κ και Τ/κ.