Βρυχηθμοί κατά εταιρειών υδρογονανθράκων

192

Οργισμένοι τουρκικό ΥΠΕΞ και λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών

Δύο ανακοινώσεις μέσα σε λίγες ώρες, σε πολύ υψηλούς τόνους μάλιστα, από το τουρκικό ΥΠΕΞ η μία και το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών των κατεχομένων η δεύτερη, είχαμε χθες.
Για αλλαγή ισορροπιών κάνει λόγο η Άγκυρα, με αφορμή την έναρξη εργασιών της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10. Στην ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η έναρξη έρευνας της εταιρεία, Exxon Mobil για φυσικό αέριο στο λεγόμενο οικόπεδο 10 για το οποίο την αδειοδότησε η «“ε/κ διοίκηση νότιας Κύπρου”, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής και ενδέχεται να αλλάξει συγκεκριμένες ευαίσθητες ισορροπίες σε σχέση με την επίλυση του ζητήματος». Λέγοντας ότι όλες οι φυσικές πηγές ενέργειας γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν μόνο στην ε/κ πλευρά αλλά και στις δύο πλευρές, «έχουμε προειδοποιήσει την ε/κ διοίκηση να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο». Την ίδια ώρα, το τουρκικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί, εκ νέου, τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης των Ε/κ και υπενθυμίζει ότι η κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου αποτελεί μία ουσιώδη πτυχή του Κυπριακού.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι σε πλήρη συντονισμό με την «τδβκ» θα συνεχίσει να κάνει τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα με στόχο την προστασία των διεθνών δικαιωμάτων και συμφερόντων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο του «τ/κ λαού», ο οποίος είναι κοινός ιδιοκτήτης του νησιού.

Για μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και προσπάθεια εμπλοκής και των ΗΠΑ κατηγορεί την ε/κ πλευρά το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών, ισχυριζόμενο μάλιστα πως η δήλωση Κυπριακής Δημοκρατίας-ΗΠΑ είναι άκυρη. Υποστηρίζει πως «αυτή η κατάσταση απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο νησί και στην περιοχή» και καλεί «όλες τις χώρες και εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτό το ζήτημα να ενεργήσουν με την κοινή λογική, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί». Το «υπουργείο εξωτερικών» κάνει λόγο για «παραβίαση των δικαιωμάτων των Τ/κ, σημειώνοντας πως έχουν γίνει «οι απαραίτητες ενέργειες κατά αυτής της κίνησης που επηρεάζει το μέλλον του λαού μας». Μάλιστα χαρακτηρίζει ως «άκυρη» τη Δήλωση Προθέσεων που υπογράφηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως αυτή δεν δεσμεύει τους Τ/κ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για υλοποίηση των δικαιωμάτων» των Τ/κ, αναφέρει, υποστηρίζοντας πως οι Ε/κ δεν είναι έτοιμοι να διαμοιραστούν τη διακυβέρνηση και τον πλούτο της Κύπρου με τους Τ/κ.

Το «υπουργείο εξωτερικών» σημειώνει πως η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκαλεί την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζει τις «μονομερείς και παράνομες», όπως τις χαρακτηρίζει, ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, «παραγνωρίζοντας τα δικαιώματα των Τ/κ». Καταγγέλλει ακόμη την ε/κ ηγεσία, η οποία έχει σοβαρή αδυναμία στο να μοιραστεί τον πλούτο του νησιού, κάτι που είναι εκ των ων ουκ άνευ σε έναν ομοσπονδιακό συνεταιρισμό, όπως σημειώνει.

«Το γεγονός ότι δεν υπάρχει απάντηση σε όλες τις εκκλήσεις που έχουμε κάνει για την από κοινού διαχείριση αυτών των πόρων και για συνεργασία μεταξύ μας, θα έχει ως αποτέλεσμα άλλη μια ευκαιρία να χαθεί», σημειώνει και προσθέτει πως ως εκ τούτου είναι αναπόφευκτο η τουρκοκυπριακή πλευρά να ξεκινήσει γεωτρήσεις «στα σημεία που αδειοδοτήθηκαν από την τουρκοκυπριακή πλευρά».
Το «υπουργείο εξωτερικών» αναφέρει ακόμη πως είναι ξεκάθαρο πως «η ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατά την έκφρασή του, προσπαθεί να περιλάβει στις συμμαχίες του με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ.

Συμφωνία στους όρους αναφοράς και μετά συνομιλίες

Η τρέχουσα περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τονίζει το ΑΚΕΛ, και με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, βουλευτή, Στέφανου Στεφάνου, σημειώνει πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναμένει από τις δυο πλευρές να εργαστούν για να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σε αυτό το στόχο καλείται να μείνει προσηλωμένος και συγκεντρωμένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζει το ΑΚΕΛ και υποδεικνύει πως «ασφαλώς η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν εξαρτάται μόνο από την ε/κ πλευρά, εξαρτάται και από την τ/κ πλευρά και πρωτίστως από τις διαθέσεις της Τουρκίας».
Η ε/κ πλευρά δεν μπορεί να καθορίσει ποια θα είναι η στάση της τουρκικής πλευράς, σημειώνει, τονίζοντας πως «αυτό που μπορεί να κάνει και πρέπει να το κάνει, είναι να εξαντλήσει κάθε περιθώριο που έχει στα δικά της χέρια για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αν το πράξουμε αυτό και η τουρκική πλευρά ανταποκριθεί, τότε θα έχουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και θα συνεχιστεί η προσπάθεια για να επιτευχθεί λύση που να απελευθερώνει και να επανενώνει τον τόπο και το λαό. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η μη λύση συντηρεί και εκτρέφει τους κινδύνους που προκαλεί η τουρκική κατοχή», τονίζει στη δήλωσή του ο Στέφανος Στεφάνου.