«Ξέφυγαν» οι κυβερνώντες

200

Ελλείψει επιχειρημάτων «μοιράζουν» προκλητικές κατηγορίες

Την ώρα που κυβέρνηση και ΔΗΣΥ προβαίνουν σε παραινέσεις και ασκούν δριμεία κριτική στο ΑΚΕΛ, με ανυπόστατες κατηγορίες για υπόσκαψη και τοξικότητα, είναι οι ίδιοι με τις ενέργειες και τα λεγόμενά τους που υπονομεύουν την ενότητα. Συντεταγμένα και χθες τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, έβαλαν στο στόχαστρό τους το ΑΚΕΛ και έκαναν λόγο για τοξικό κλίμα την ώρα που οι δηλώσεις τους χαρακτηρίζονται το λιγότερο ως προκλητικές.

«Δυστυχώς έχει ξεφύγει ο κ. Αναστασιάδης», δήλωσε στον Alpha ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, απαντώντας στη συμβουλή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, προς το ΑΚΕΛ «ότι επιτέλους να συναισθανθεί ότι εκφράζει και τους Ελληνοκύπριους». Ο Α. Κυπριανού επεσήμανε ότι άλλα λέει δημόσια και άλλα κατ’ ιδίαν ο Πρόεδρος και ότι η στάση του εξυπηρετεί την Τουρκία στο να κλιμακώνει την προκλητικότητά της.

Κληθείς από τον Alpha να απαντήσει στον Πρόεδρο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου του Σπόρου στον Κορμακίτη, ο Άντρος Κυπριανού είπε: «Θα απαντήσω στον κύριο Αναστασιάδη ότι δυστυχώς έχει ξεφύγει. Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που κάνουμε, λέει “μα εγώ ουδέποτε υπαινίχθηκα ότι το ΑΚΕΛ υπερασπίζεται τουρκικές θέσεις”, δημόσια λέει ακριβώς το αντίθετο. Να έχει το θάρρος της άποψής του, να τα πει αυτά τα πράγματα πρόσωπο με πρόσωπο και εγώ προκαλώ και τον Πρόεδρο και τον οποιονδήποτε άλλον θέλει να συζητήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο για όλα αυτά τα ζητήματα».

Και συνέχισε λέγοντας ότι η τακτική του Προέδρου εξυπηρετεί την Τουρκία. «Η δική μας η άποψη είναι ότι η Τουρκία εξυπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο από την τακτική την οποία ακολουθεί ο κ. Αναστασιάδης. Εδώ και χρόνια εξακολουθεί να κλιμακώνει την προκλητικότητά της και παραμένει στο απυρόβλητο από τη διεθνή κοινότητα, όχι από το τι λέει το ΑΚΕΛ, αλλά από τους χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη».

Νωρίτερα χθες σε δηλώσεις του μετά το πέρας του 6ου ετήσιου μνημόσυνου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, στην Εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις του ΑΚΕΛ ότι εγείρει ζητήματα που ακυρώνουν συγκλίσεις και βρίσκονται εκτός του πλαισίου Γκουτέρες, ανέφερε ότι «μια συμβουλή θα ήθελα να δώσω προς το ΑΚΕΛ. Επιτέλους ας συναισθανθεί ότι εκφράζει και τους Ελληνοκύπριους.

Τίποτα πέραν αυτού». Ερωτηθείς σε σχέση με τις προσδοκίες του από την τριμερή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι έχουν τεθεί οι βασικές προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν και τους όρους αναφοράς. «Πέραν τούτου, η οποιαδήποτε απόπειρα να επιβληθεί εκ των προτέρων ή να δοθεί απάντηση εκ των προτέρων για θέματα που πρέπει να συζητηθούν στο τραπέζι του διαλόγου, το θεωρώ ότι θα ήταν αδιανόητο και ως απόπειρα και ως πολιτική ενέργεια, είτε από πλευράς μας, είτε από πλευράς των Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε.

Είπε εξάλλου ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, να βρίσκεται στην Κύπρο πριν από τις 25 Νοεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί η τριμερής στο Βερολίνο.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, λέγοντας ότι «τιμούμε τον ηγέτη που άφησε το στίγμα του για τον πατριωτικό διεκδικητικό ρεαλισμό που τον διέκρινε, τον πραγματισμό που ήταν χαρακτηριστικά ενός πολιτικού με όραμα».

Περί τοξικότητας ο λόγος…

«Διερωτόμαστε αν ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, όταν μιλούσε για τοξικό κλίμα, είχε υπόψιν του τις προκλητικότατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είτε τις είχε υπόψιν του είτε όχι, οι δηλώσεις του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου εκλαμβάνονται ως σχόλιο-απάντηση στον Πρόεδρο και όχι στο ΑΚΕΛ», ανέφερε χθες με γραπτή τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Πρόσθεσε ακόμη ότι τοξικό κλίμα είναι ο Ν. Αναστασιάδης που δημιουργεί και όχι το ΑΚΕΛ.

Νωρίτερα χθες ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, κλήθηκε να σχολιάσει επικρίσεις του ΑΚΕΛ ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εγείρει ζητήματα που ακυρώνουν συγκλίσεις και βρίσκονται εκτός του πλαισίου Γκουτέρες.

«Δεν βοηθούμε τον τόπο μας με το να δημιουργούμε καθημερινά ένα τοξικό κλίμα, όταν ειδικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε δεκάδες φορές πως είναι πανέτοιμος να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και των παραμέτρων του ΓΓ, όπως κατατέθηκαν στις 30 Ιουνίου 2017 στο Κραν Μοντάνα», είπε.

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε εξάλλου ικανοποίηση για την υπεύθυνη, όπως είπε, θέση της Ένωσης Δήμων. «Ο δρόμος επιτέλους για να έχουμε μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει ανοίξει. Το ζητούμενο ήταν και παραμένει η εξυπηρέτηση των πολιτών και όχι πόσους περισσότερους δημάρχους θα έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση», κατέληξε.