Ξεκίνησε αγώνας για ρύθμιση ξανά των εργασιακών σχέσεων

24

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Ιστορικά οι απεργιακοί αγώνες των οικοδόμων, όπως και των μεταλλωρύχων, έχουν αφήσει τη δική τους ανεξίτηλη σφραγίδα σε πολλές εργατικές κατακτήσεις. Σε δύσκολες εποχές φτώχειας και δυστυχίας, οι εργαζόμενοι έδωσαν σκληρούς αγώνες για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και τους κέρδισαν. Είναι εργατική κατάκτηση και ο σημαντικός θεσμός της συλλογικής σύμβασης.

Τα τελευταία χρόνια, στο όνομα της οικονομικής κρίσης και με τις επίσημες νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές, υπήρξε απορρύθμιση της εργασίας. Οι εργοδότες, είτε είχαν προβλήματα, είτε όχι, δεν σεβάστηκαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Προχώρησαν σε απολύσεις, δεν έδωσαν αυξήσεις σε μισθούς, αύξησαν τις ώρες εργασίας και προχώρησαν σε περικοπές ωφελημάτων.

Στο φαύλο κύκλο απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων έχει εισέλθει και η οικοδομική βιομηχανία. Οι εργολάβοι απέλυσαν Κύπριους οικοδόμους και προσέλαβαν φθηνό ξένο εργατικό δυναμικό. Με τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης δεν άφησαν τους ξένους εργαζόμενους να οργανωθούν, ούτε και τους Κύπριους να διεκδικήσουν εκείνα που προβλέπονται στη συλλογική σύμβαση για την οικοδομική βιομηχανία. Σημειώνουμε ότι από πλευράς των εργαζομένων και των συντεχνιών τους υπήρξε μια μεγάλη περίοδος ανοχής και κατανόησης λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία, όμως, φαίνεται πως έχει παρεξηγηθεί ως αδυναμία διεκδίκησης.

Από τη στιγμή που ο κλάδος των οικοδομών παρουσιάζει στοιχεία ανάκαμψης με το ύψος της παραγωγικότητας να ξεπερνά το 15%, με καθοδήγηση των συντεχνιών οι εργαζόμενοι διεκδικούν επαναβεβαίωση των εργατικών κεκτημένων, επαναφορά εκείνων που χάθηκαν και εφαρμογή των όρων της συλλογικής σύμβασης για την οικοδομική βιομηχανία. Η 24ωρη απεργία των οικοδόμων δεν αφορά μόνο τους οικοδόμους.

Είναι η αφετηρία να στείλουν τα μηνύματα προς την εργοδοτική πλευρά ότι οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους ενωμένοι θα διεκδικήσουν σεβασμό και εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων. Τα ιδιωτικά συμβόλαια, η αγορά υπηρεσιών, η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για μόνιμα καθήκοντα, οι αυθαίρετες περικοπές και μειώσεις και η αναζήτηση ξένου φθηνού εργατικού δυναμικού θα πρέπει επιτέλους να τερματιστούν. Να απαιτηθεί και να υπάρξει ρύθμιση της εργασίας, είτε αφορά ξένους, είτε Κύπριους εργαζόμενους. Ο αγώνας ξεκίνησε και η μάχη είναι δύσκολη, αλλά θα κερδηθεί, φθάνει να υπάρξει οργανωμένη ταξική πάλη και ενότητα των εργαζομένων.