Ξεκοκάλισαν τα πάντα  

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων έχει εξελιχθεί σε φάντασμα, το οποίο συνεχίζει τις εργασίες του στα σκοτεινά. Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου, η κυβέρνηση συνεχίζει το βιολί της.

Η Βουλή κατά την ψήφιση του πρώτου προϋπολογισμού σταύρωσε κονδύλι ύψους 2,2 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά την «αγορά υπηρεσιών από διεθνείς οίκους για τις αιτήσεις του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος». Ωστόσο, στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό η κυβέρνηση το επανέφερε. Μάλιστα, αφαιρέθηκε η ρήτρα την οποία έβαλε η Βουλή, ώστε να απαιτείται η συγκατάθεση της Επιτροπής Οικονομικών για την αποδέσμευσή του. Επίσης, η κυβέρνηση αν και υιοθέτησε την τροπολογία για αποκοπή ποσοστού 10% σχεδόν απ’ όλα τα κονδύλια για συμβουλευτικές υπηρεσίες, έβαλε μια ουρά στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό ώστε να εξαιρούνται από την πιο πάνω πρόνοια «οι δαπάνες για τη διενέργεια ελέγχων δέουσας επιμέλειας, για τους αιτούντες απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας».

Εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης και των μεγάλων αναγκών που υπάρχουν για στήριξη του τομέα της υγείας, καθώς και των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν γονατίσει, η κυβέρνηση θεωρεί ως προτεραιότητα την ικανοποίηση των αιτήσεων για «χρυσά» διαβατήρια, για να κάνουν μια τελευταία μπάζα οι μεσάζοντες. Εδώ ο κόσμος καίγεται και αυτοί έχουν ως προτεραιότητα το βόλεμα των μεσαζόντων. Χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν εδώ και μήνες με επιδόματα πείνας, μικρομεσαίοι καταστρέφονται, χιλιάδες εργαζόμενοι πέφτουν στην ανεργία, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι εξαναγκάζονται σε δραματικές μειώσεις των εισοδημάτων τους, χιλιάδες νέοι περνάνε στην αδράνεια επειδή δεν μπορούν να βρουν δουλειά, χιλιάδες δανειολήπτες κινδυνεύουν να χάσουν και τα σπίτια τους και ό,τι άλλο έχουν αποκτήσει με κόπο, τα νοσοκομεία είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης… Αλλά οι κυβερνώντες θεωρούν ότι είναι προτεραιότητα να δοθούν 2,2 εκατ. ευρώ για αγορά υπηρεσιών από διεθνείς οίκους, ώστε να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις οι οποίες έχουν απομείνει για «χρυσά» διαβατήρια.

Η κοινωνία βουίζει ότι τα περισσότερα χρήματα από τα «χρυσά» διαβατήρια μεταφέρθηκαν σε φορολογικούς παραδείσους, όπως ο Παναμάς. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση στα έγγραφα του Παναμά. Ούτε είναι τυχαίο ότι παρά τα στοιχεία οι αρμόδιες Αρχές της Κύπρου δεν βρήκαν τίποτα μεμπτό. Επίσης, η κοινωνία βουίζει ότι πολλά χρήματα μεταφέρθηκαν στις Σεϊχέλλες. Και δεν χρειάζονται αποδείξεις. Όλα τα πορίσματα δείχνουν ότι τα ακίνητα πουλήθηκαν σε πολλαπλάσιες τιμές από την πραγματική τους αξία, αλλά τα χρήματα δεν βρέθηκαν από τις φορολογικές Αρχές και δεν καταβλήθηκαν οι νενομισμένοι φόροι. Συνεπώς, κάπου αλλού μεταφέρθηκαν τα χρήματα. Είτε μέσω τραπεζών είτε με βαλίτσες οι οποίες ενδεχομένως να μεταφέρθηκαν με ιδιωτικά τζετ.

Πόσο ακόμη θα εξευτελίσουν τη χώρα και την κοινωνία, για χάρη των μεσαζόντων και των «χρυσών» διαβατηρίων; Νισάφι. Ξεκοκάλισαν τα πάντα. Είναι τόσο δύσκολο να δοθεί αυτό το κοκαλάκι των 2,2 εκατ. ευρώ που έχει απομείνει, για να στηριχθούν τα νοσοκομεία και πολίτες που έχουν ανάγκη; Νισάφι και ξανά νισάφι.