Ξενοδοχοϋπάλληλοι «καλούνται» να μη ζήσουνΤου Γιάννη Κακαρή

 

Κατά γενική ομολογία, τα οικονομικά προβλήματα λόγω πανδημίας αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο έντονα, καθώς οι συνέπειες από το γενικό lockdown θα μας καταπλακώσουν. Στο επίκεντρο του «τυφώνα» δεν είναι άλλος από τον τουρισμό, αφού η χώρα μας, έκτος από τα διαβατήρια, ειδικεύεται και στις πωλήσεις ήλιου – θάλασσας.

Παρά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη τουριστική αγορά, του Ηνωμένου Βασιλείου, μπαίνει στην κατηγορία Β από 1η Αυγούστου, εντούτοις η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, της Ρωσίας, δεν έχει ανοίξει, ώστε να μπορούν οι Ρώσοι τουρίστες να έρθουν στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, μια αρκετά σημαντική αγορά, αυτή του Ισραήλ, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα βρίσκεται στην κατηγορία Β.

Οπότε οι ξενοδόχοι βρίσκονται απέναντι σε τεράστια διλήμματα, που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον των επιχειρήσεών τους. Παρά το γεγονός ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν παγώσει τις δόσεις μέχρι το τέλος του έτους, ζητούν όπως παραταθεί το μέτρο και για το 2021.

Την ώρα όμως που γίνονται συζητήσεις για επιπλέον βοήθεια των ξενοδοχείων, δεν φαίνεται να γίνεται το ίδιο και για τους χιλιάδες εργαζομένους στον τομέα. Δεν φαίνεται να επιδεικνύεται το ίδιο ενδιαφέρον από την πολιτεία για στήριξη όλων αυτών που έχουν γίνει, για άλλη μια φορά, θύματα των εργοδοτών.

Σχεδόν 10 χιλιάδες εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία καλούνται να ζήσουν με 360 ευρώ το μήνα, αφού οι εργοδότες τους αναίρεσαν μονομερώς τη συμφωνία για καταβολή 2,8% στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά τη χειμερινή περίοδο. Έτσι, το μηχανογραφικό δεν αναγνωρίζει σχέση εργοδότη- εργοδοτούμενου, με αποτέλεσμα να μη δικαιούνται να λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα (60% του μισθού τους).

Επομένως, την ώρα που οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να στηρίζονται αδρά, αυτοί θα είναι αναγκασμένοι να ζουν σε συνθήκες ανέχειας και εξευτελισμού.

Το πρόβλημα όμως είναι ακόμη πιο βαθύ, αφού ακόμη και αν κάποια ξενοδοχεία λειτουργήσουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν συμπληρώσει 6 μήνες εργασίας για να λάβουν ανεργιακό επίδομα τον ερχόμενο χειμώνα. Επομένως, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι για να πάρουν στο σπίτι τους έναν κανονικό μισθό. Ένα πιάτο φαΐ.

Εν τω μεταξύ, ίσως να τους πιάσουν τα σπίτια οι τράπεζες, τα παιδιά τους να σταματήσουν τις σπουδές ή να μην μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες.

Η λύση είναι τόσο απλή αλλά και τόσο πολιτική. Το Υπουργείο μπορεί να διαπιστώσει αν κάποιος εργάζεται στον ίδιο εργοδότη και για πόσα χρόνια ανατρέχοντας στις εισφορές Κοινωνικών Ασφαλίσεων των προηγούμενων χρόνων.

Ωστόσο η Υπουργός Εργασίας επέλεξε να εκφράσει τη συμπόνια της και να μεταθέσει την επίλυση του ζητήματος σε χρόνο μελλοντικό και αόριστο…